Toysdaily 玩具日報

查看: 15006|回復: 8

百變指揮官~SDX COMMAND GUNDAM!!~

好像今年喜歡的玩具特別多,這一款又是叫我愛不釋手的.
SDX系列的四大賣點,重量感,換裝,可動,噱頭,COMMAND GUNDAM也都造到了.
一拿上手其重量應該比一些超合金還重手一點,如果不小心掉到腳上應該可以換來一聲慘叫,哈哈.
身上的裝甲可以砌成輕裝,重裝,傷兵不同形態.
可動以BB戰士身形來說是合格以上的了,而且關節的強度也很理想.
大量的武器,而且在小小的武器上都有可動,換裝的設計,加上那鐵球形態的手榴彈,當然是噱頭十足.
玩下"蛇叔"(MGS中的SNAKE)FEEL先.
換上"怒目"之後氣勢即時提升了.
換上"笑顏"又即時變得可愛了.
相對於系列第一款騎士在造功上也有點改善,最少夾口線沒有那麼顯眼.整體結構也更為結實,不會有易掉件的情況,也沒有太細膩的關節可以放心的玩.
整體來說又是一件自己很喜歡的玩具,應該是暫時系列中自己最喜歡的一款,又看看之後的超越之龍會否更吸引了.
唯獨5250YEN的價錢真的是有點昂貴…(不過香港已經有地方不到200蚊,我想連唯一的問題也沒有了.)
最後一點小小的不滿,第一款騎士時是有閃咭一張的,之後就好似沒有了,希望BANDAI可以繼續送閃咭的做法就更好了.

相關帖子

重裝+SD, 可動性都好高. 愈睇愈正:61:

你會唔會入埋Heavy Weapon版?
I like d武器同埋迷彩紋,under二魚真係超值:73:
這隻其實出得真係幾正,可惜角色問題唔夠騎士那邊吸引。我自己都係等到佢跳樓先入,但可玩性的確比騎士系大,我相信超越之龍和皇家騎士都不會超越他。大部份限定我都不會入,所以HEAVY WEAPON都係唔會入,WARXV大大會入嗎?唔知SDX之後會否出當年元祖的超時空要塞、機動警察和武者等款色呢!
呢隻…細個稱呼為「c高達」:36:
當年sd熱潮中出現…真係為玩武者玩到悶既大家,帶黎很大驚喜。

唯一問題…呢隻係用邊隻高達改出黎既呢?:? 當年唔知…現在都唔知…
阿洛:
HEAVY WEAPON應該就唔會入了,我覺得呢隻已經唔錯,加上現在個價買多隻改下可能更開心.

netvigator:
再平D組個小隊都仲可以.

嘉豬:
HEAVY WEAPON我應該唔入了,平平地買多隻改下仲可能.
如果這系列出機動警察就太好了!!
武者我估只是時間問題,因此最好買的始終是佢地.

原罪:
佢係同乜改出來的...當年正常版的都是在完型機上加甲,唯獨佢是原創,所以佢本身應該是獨有的了.
:71: detailed report
感謝分享,剩係這隻高達都有排玩!!
:71: