Toysdaily 玩具日報

查看: 4780|回復: 12

今日旺角買書奇遇之現代惡人谷

我陪我個fd出左旺角買書(因為本書冇貨,所以去旺角果d書店碰運氣)

拎住張書單係到搖下搖下

好多妹妹仔走過黎問我地係咪買書:p (感覺上好似拎住d銀紙之後d女投懷送抱一樣)

好奇怪,拉客果d年輕人即使代表唔同既書店,但都會聚集係漢x書店果到,唔知係咪貪門口有冷氣

好不幸  好多間書店都冇......

之後行行下  又有其他人黎拉我地

由於買唔到書既關係,唯有再碰碰運氣,跟條友行

年輕人帶我地去到 歐美皮鞋公司(好似e個名,總之就賣鞋)   之後轉彎,見到有個上樓的入口,(間書店係五樓,行一陣樓梯之後要坐lift)

係果到將我地交比另一條友(命名為四眼仔)接替,四眼仔拎住我個fd張書單,

我地就行上樓,果陣有2個人都行緊上去買書既但係去其他店(我估)

之後四眼仔同果2個人講,喂  行e邊呀,果2個人望一望 之後唔理佢 繼續行,

之後四眼仔就話,你張書單係我手wo(其實張書單係我個fd,係佢搞錯左)

之後我個fd見唔對路,就問佢拎番張書單,之後佢用d好粗既語氣黎拒絕,

之後我個fd同佢搶,由於驚爛既關係我個fd都係放開手

之後條四眼仔發爛,張我個fd張書單連打火機大力咁掉落樓梯,

之後發出爆炸聲(我估係個火機爆左)

之後好撚惡咁講晒粗口話 xxxxxxx(聽唔清楚,應該都係!阿伯有之類),唔撚做你生意呀 走呀!!!

我同我個fd好無奈咁係樓梯到汁番張書單走......

乜旺角d樓上鋪咁黑暗:*

果2個買書既人買完書之後都唔知有冇事tim
原帖由 於 23-8-2009 07:19 PM 發表
我陪我個fd出左旺角買書(因為本書冇貨,所以去旺角果d書店碰運氣)

拎住張書單係到搖下搖下

好多妹妹仔走過黎問我地係咪買書:p (感覺上好似拎住d銀紙之後d女投懷送抱一樣)

好奇怪,拉客果d年輕人即使代表唔同既 ...

不嬲都係咁
找埋D MK、飛仔做拉客
買書點解唔去大鋪呢
其實無貨都可以預訂的
好多書都唔係一開學即用:78:
-.-d大鋪話冇晒貨 唔知幾時番貨
出版社向印刷廠落order
有時係印刷廠太多order印唔切
有時係出版社落order個數量唔夠, 但又唔可以一開始預多, (印多左第二年轉版就唔用得, 浪費左)
所以唔夠係正常, 比d耐性啦
好奇一問, 點解樓主唔幫個fd一齊搶返張書單?
果時得四眼仔一個人之嘛, 攞返張書單咪走人囉.
跟佢上「樓上舖」已經不智...

書... 查實跟書單買... 買了到上堂果陣老師又可能話唔用喱本... 可能全年派Notes... 本書買了是廢的...

仲有... 事實係無貨... 到時上堂都無未照直同老師講囉... 唔通真係會罰咩?...

仲有... 下次買書果陣影印張書單... 帶影印本去買... 咁就算佢搶走你張書單都無所謂啦...

最後... 小朋友作文... 成篇都係「之後」...
年年新聞都有做,張書單一到佢地手就好難取回,有次想買六合彩經過果段路成班人走黎問係咪買"輸"
:80: 咪以為唔揸搶就係好人先得架........:80:
原帖由 DIG 於 24-8-2009 02:42 PM 發表
好奇一問, 點解樓主唔幫個fd一齊搶返張書單?
果時得四眼仔一個人之嘛, 攞返張書單咪走人囉.

-.-係咁既 佢地鬥搶書單 的時間只係1秒左右(都唔有冇1秒:()  我都黎唔切幫手搶
原帖由 小櫻 於 24-8-2009 03:06 PM 發表
跟佢上「樓上舖」已經不智...

書... 查實跟書單買... 買了到上堂果陣老師又可能話唔用喱本... 可能全年派Notes... 本書買了是廢的...

仲有... 事實係無貨... 到時上堂都無未照直同老師講囉... 唔通真係會罰咩? ...

:(我都唔知點解不停咁打  之後....

因為冇乜係旺角買書既經驗所以果陣就跟左佢上樓梯:(
有個白痴問題,首先我唔係幫d搶人書單o既書店講說話,
只係唔明,d新聞話有d 書店會搶書單,
但係買書o既點解要拎住張書單o係手o係街周圍行?
唔係入到你原本想入o個間書店先拎出黎?
係咪張書單有好多書店o既地址要跟住去?
因為我已經好耐冇見過中學書單,已經唔記得係點。
原帖由 地星人一號 於 24-8-2009 05:54 PM 發表
有個白痴問題,首先我唔係幫d搶人書單o既書店講說話,
只係唔明,d新聞話有d 書店會搶書單,
但係買書o既點解要拎住張書單o係手o係街周圍行?
唔係入到你原本想入o個間書店先拎出黎?
係咪張書單有好多書店o既地址 ...

UM.... e個我都唔知-.-  因為我平時入大鋪買  都係入到鋪先拎書單出黎......

可能d人覺得拎完出黎又擺入去  所以拎住d書單黎行.... 因為有時d書搵幾間都買唔到

頭像被屏蔽