Toysdaily 玩具日報

80年代真實系 山口式名場面............坐在大地上的 Dougram ( 太陽之牙)

Raider大大嘅80s posts真係個個都有surprise!有heart之餘,更完全估你唔到:71:
成個情景嘅效果都好好 :handshake:
Cool! Getting back our memories for the 80's!!!.     :79:
大大改得好:$
換懼逸布好少有關「太陽之牙」的帖子,所以一見即回~  

大家可以留意到在「DOUGRAM頹坐圖」中,
DOUGRAM的頭部右邊安裝了紅色圓筒狀的九連裝missile pod,
但其實在動畫中大部份時間佢都係未加呢個裝備的。

所以當DOUGRAM加上九連裝missile pod之時,
觀眾已知道「太陽之牙」片集已經結局在望了…
(呢點都係睇番早前出果本特集先知)
:shiny:
原帖由 太陽之牙 於 8-8-2009 12:37 AM 發表
換懼逸布好少有關「太陽之牙」的帖子,所以一見即回~  

大家可以留意到在「DOUGRAM頹坐圖」中,
DOUGRAM的頭部右邊安裝了紅色圓筒狀的九連 ...

因為呢個亦係ep.1第一個鏡頭,七十幾集嘅長劇一早預告咗結尾Dougram會死,都幾大膽的。
原帖由 WalkerMachine 於 8-8-2009 12:54 AM 發表

因為呢個亦係ep.1第一個鏡頭,七十幾集嘅長劇一早預告咗結尾Dougram會死,都幾大膽的。

倒敍法~ :43:

以玩具而言DOUGRAM加咗missile pod比較型,

但若在實戰中DOUGRAM駕駛員右邊的視野會被那missile pod阻擋,
形成死角~ :DD
原帖由 F-14 於 7-8-2009 12:14 PM 發表
Brother Raider, You have done what I have been longing for!:$   I still remember the modelling scene in Hobby Japan (Chinese version) many years ago!:D   A classic!  A definitely with-heart post and s ...

謝 F-14 大大 & 各路英雄 俾面支持.:77:
順便通知 F-14 大大, 我的"超時空騎團"display 品目前約60%完成. (改好, 但完全未上色)
原帖由 zoroli 於 7-8-2009 12:35 PM 發表
D沙如果换成纯色噶就完美啦

8月5號打風, 一放工就返屋企, 沒有去模型店買沙. 情景上用的沙是多年前用剩的.
睇清楚那些沙的顏色確是太淺了, 要換些較深色的才對.
另外舊化方面我好像應重手一點.:p
原帖由 roundbun 於 7-8-2009 02:46 PM 發表
classic.... this really reminds me of my childhood :79:

That'd be a must-buy item if bandai gonna include it in the Tamashii Spec chogokin line.

License 在 Takara, 不在Bandai.  出魂Spec合金玩具機會很低.
但相信當有一天有關80's 機械人動畫的玩具出到七七八八, 九九十十的時侯, Takara會出Dougram的新玩具(例如"裝甲騎兵"的 DMZ series).
原帖由 ZIN 於 7-8-2009 09:02 PM 發表
:shiny: ..正, :49: 好後悔小時候唔珍惜e隻太陽之牙合金, 合金仲正, 係早期可拆甲露出機體骨架既先河玩具, 如果有大大還保留住, 希望可以post上來再給我看看:shiny:

大大所說的舊合金是1/72 or 1/48 ?
這兩款我去年初收購了回來, 並進行了翻新工程.
小弟也曾出過一個有關這些舊合金玩具的post :

http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=64026&highlight=

個post放了在精華區, 有時間請看一看.

原帖由 WalkerMachine 於 8-8-2009 12:54 AM 發表

You are very 對 !:71:
情景上我貼的label"光之戰士"正是第一集的題目. 動畫故事是倒述的.
雖然一早已見Dougram殘了, 但起碼讓觀眾知道Dougram 沒有被打爆.

回覆 37# 的文章

大大對個飛彈筒好有研究.
視野的問題我細個都有諗過:DD
原帖由 Raider 於 8-8-2009 02:16 AM 發表

.....順便通知 F-14 大大, 我的"超時空騎團"display 品目前約60%完成. (改好, 但完全未上色)

:D 超期待! :$ 加油, Brother Raider!
我覺得機械人沙漠化D色做得好好, 完全可以感受到那種孤寂蒼亡的感覺:71: :79: ! 但腳下面D綿花如果再加D色可能仲正, 因為沙漠吹起的是啡色的風沙!

另外果兩隻唔用比例概大陽之牙的精密度是否一樣呢