Toysdaily 玩具日報

查看: 15956|回復: 13

[閒貼]日本巴士 (多圖注意)

雖然玩開巴士模型, 但係玩開都係香港同英國車款多,
日本款巴士始終都係少玩, 不過呢幾架日本巴士個人亦覺得幾正,
點可以放過~ :)

三菱 MP Aero Ster Non-step 路線巴士 (示範車)

東京都交通局都營巴士三菱 MP Aero Star Non-step 路線巴士

Hato Bus 三菱 Fuso MU Aero KIng 雙層客車,
Aero King 係現時日本唯一一款日本製雙層客車,
只為日本市場而設 所以亦只有o係日本至揾到佢地

留意上層車尾非常口(太平門) 係直立式

內附一名司機同一名導遊

日本國鐵 JR Bus 關東三菱 Fuso MU Aero KIng 雙層客車

提示尾隨車輛,
呢架巴士係以法定最高速度 (70km/h?) 行駛

上層車廂o既座椅編排, 唔係常見o既 2+2 格局,
而係一行三個位, 或者 1+1+1 格局, 令乘客有更大空間,
所以車尾太平門係靠右側, 以遷就上層車廂o既走廊設計

日本國鐵 JR Bus 關東三菱 MS Aero Queen, 屬舊款車身設計

車尾附設洗手間

附有司機一名

日本國鐵 JR Bus 東北日野 S'elega R FD 客車

JR Bus 車隊

Friendly Airport Limousine 日野 S'elega R FD 客車

車尾附設洗手間

合照

Thanks for reading~ :shy:
真的好多圖
厲害...好配服你對巴士既熱情:!
幾錢架??
原文章由 hime 於 14-1-2007 12:42 PM 發表
厲害...好配服你對巴士既熱情:!

我玩火車仲熱情過佢玩巴士
原文章由 火車男 於 14-1-2007 12:50 PM 發表
幾錢架??

一架起碼都要二百幾蚊~ :!
原文章由 火車男 於 14-1-2007 12:53 PM 發表

但係我唔好火車啵~ :p
小弟都有幾架香港巴士...
希望下次post到上黎..
原文章由 火車男 於 14-1-2007 12:53 PM 發表

玩巴士同火車都會玩到窮死:cool:
頭像被屏蔽
好多車
原文章由 lovecancook 於 14-1-2007 01:26 PM 發表

玩巴士同火車都會玩到窮死:cool:

我覺得火車大劑d...除左要無限金錢外仲要有無限空間:cool:

不過呢d野冇乜好鬥既, 鐘意就鐘意:)
原文章由 hime 於 14-1-2007 02:11 PM 發表

我覺得火車大劑d...除左要無限金錢外仲要有無限空間:cool:

不過呢d野冇乜好鬥既, 鐘意就鐘意:)

火車真係最食錢, 一套 HO 火車模型,
有幾個車卡連路軌果D見過最貴都要過千,
就算單一架火車頭都差唔多一架巴模o既價錢 :@

雖然我唔好火車, 但係玩巴士都唔平,
所以我依家玩巴模, 都係自己鍾意o既車款同拉花至會買,
唔係架架都會入~ :ar: