Toysdaily 玩具日報

查看: 12811|回復: 15

個人Marvel首映 Ghost Rider

之前已經預告的美系英雄介紹今日正式開始,開首的正是Ghost Rider,因為貪其是拉打,哈哈.巡禮睇睇其背景:

John Blaze(約翰=火焰,跟機戰寫法, 約翰is first name, 火焰is last name), MARVEL中第2代的Ghost Rider。
自他父親在危險的電單車特技表現身亡成為孤兒後, 日後在Simpson的收養, 培養下學會了表現的技巧, 接著後父也相繼過世, 命犯天煞孤星的在掌握了Simpson那死於罕見血液疾病的真相後, 這時惡魔回應了他, 令他了解了人類領域外能透過自燃得到不巧靈魂的黑暗力量, 代價是惡魔會得到他的靈魂, 並在不知情的情悅被吞噬了...........。

結果, 惡魔無法占有JOHN的靈魂, 反成了其体內的生存火焰....
一個月後, 在他完完全全控制了變身能力後, 利用其惡魔般的力量創造出鬼魂車以拉打的身份打擊罪惡(每當有罪惡出現時, 其体內的惡魔火焰會「聞」到邪念, 十足GUNDAM的NT),
保謢被黑暗奪去光的無辜的生命。本身能力是來自黑暗, 所以當遇上邪念愈高的敵人時, 身內的火焰會燃燒得更盛, 接著當然是POWER Up放大絕, 都是比昭和更昭和的必殺, 仲有用鎖鏈捉人硬直, 使出爆熱神掌等.......

之前電影相信唔少人睇過了,漫畫可能反而唔多,包括我自己...不過就其玩具而言,好多都出得唔錯.今次介紹的版本為ToyBiz 04年的版本.本體跟車,目前算然還可以搵到,蛋價錢已經是原價幾倍...對比之後孩記電影版的玩具,ToyBiz版會顯得原著feel好多.

下巴可以開合,并在打開的同時露出黃色的火燄眼珠...

整體刻畫仔細,早期的ToyBiz某d作品確實唔錯...就期就算啦....

關節鬆緊度適中,雖然已經咁多年,但并沒明顯的鬆動感,把玩依然比較順暢.

鐵鏈唔算太長,但貌似原著都是咁上下...反正增加到把玩樂趣就是喇.

既然是拉打,當然有配車...同SIC果d比就沒得比咖喇,不過就美式英雄玩具的配車而言,呢部算是用色較為仔細,各種傚果有唔錯的表現.

尾部非常霸氣的火燄傚果.

配合本身車身漸變的上色,算是幾成功地刻畫出整車烈燄紅紅的傚果.

乘騎傚果算是伏貼

同樣可以配合鐵鏈把玩...

雖然沒電影版果部車咁型,但呢款車同樣充滿霸氣,所以亦是Ghost Roder玩具中一款不可多得的作品之一.

後記: 手頭沒電影版的那款車,唔是會更加有意思.黎緊會介紹乜,目前未有頭緒,再同之前堆英雄玩具培養一下感情先再算,哈哈
架車正WOW!!美玩的"粗"同日玩的"精"玩起來風味唔同,好難比較的.

回覆 2# 的文章

所以我中意日玩多d,除咗個別:73:
:71: 呢隻正呀~ 我都有~
睇下有無時間我都影d相大家交流一下~ :77:
口可以開合呢下都加分唔少, 得呀!!
E隻 玩MARVEL 必入呀!!:71:
:71: 好正wor
唔錯唔錯,不過只係睇過佢套戲:78:
呢一係你自己定係你朋友仔架
我都有買呢一隻...勁靚呀:shy:

回覆 9# 的文章

你話呢?你知咖:58:
呢隻鬼騎咁正要支持:$
This version just very similar to the one from Marvel Legend 7 I think.
But yours have a gimmick that the mouth can open and close haha...

回覆 12# 的文章

Oh,because this rider have two version,the other one you can visit the website:

http://marvelousnews.com/database/index.php?itemid=321
:71: :71: :71:
我都覺得 toybiz 前期唔錯
ghost rider 有好幾隻都做得幾靚
我前排都入手左一隻 raging ghost rider~
頭部可著紅色同橙色燈
不過都仲係未得閒拆黎玩......:unhappy: