Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: F-14

[劇場創作] ** 舊物新滲(二) 之 Macross Zero 1/60 SV-51γ (Nora type) **

勁呀~~~~:71:
Congratulations brother F14!  Got to support your 3rd page!  :71:
好狠 ! 好有feel !
但會唔會玩時會易刮甩色?
:64: 謝謝大大們的支持!:64:

原帖由 riderfun 於 16-7-2009 12:07 PM 發表

May I know the type of gloss/semi-gloss topcoat (光/半光油) is tamiya brand? Also, I want to know it is spray can or it is a kind of liquid need to be use ...

:64: 小弟只是用一般 Mr. Hobby 的罐裝透明噴油, 其餘全手掃/油:shy:  (自小女出世後已封(噴)筆:().

原帖由 WalkerMachine 於 16-7-2009 01:29 PM 發表
好狠 ! 好有feel !
但會唔會玩時會易刮甩色?

謝謝 WM 大大支持.:64:     可能上色前偷懶, 沒有完全清理表面的脫模劑:( , 機翼"較"位的透明油有點兒咬0吾實, 活動時有少許批邊 (好彩是透明色o吾多覺:o ).  除此之外, 因為沒有上其他實色, 故沒有甩色問題.:64:

師兄, 我想問下個d人仔係邊度買到??
係咪自己上色?
原帖由 yueboy 於 16-7-2009 04:09 PM 發表
師兄, 我想問下個d人仔係邊度買到??
係咪自己上色?

:64: 回 yueboy CHing, D "地勤人員" 是 Yamato 同比例 (1/60) 的 Tomahawk / Defender 附送的(原廠已上色).:35: