Toysdaily 玩具日報

查看: 11582|回復: 16

7月7日, 日落靚爆鏡~

:43:
去完香公, 順便去埋會展影日落, 點知個天鬼死咁靚~

按SHUTTER按到唔停得手...

D相順住時間落, 睇住佢慢慢變色~~~

呢條友唔知食錯咩藥, 一分鐘釣10條魚, 一上就5,6條.. 我影咁耐佢就釣咁耐... 成桶魚....

呢個時間最殘眼.... 攞你命3000.....

雀都有...

準備時間...

水氣都影埋~~~

我見其他人用DSLR, 睇VF睇到標曬眼水, 真係陰公hahaha

我呢d DC仔又ULTRA ZOOM, 都係得EVF望下渣... 因為咁所以我冇標眼水lol

開始o黎料啦~~~~~

中間舊雲真係錦上添花, 如果個天冇野, 一定冇咁好睇

呢個時候, 左左右右shutter聲"拍拍拍拍拍"........大家好似比賽咁

咸蛋怕羞縮埋一便....

oh, 跌左半邊patpat出來了...

最後大直路, shutter聲開始出現氮氣加速, 渦輪增壓, trans-am, 爆seed咩都出齊....

10x zoom就係呢度好, 得果幾分鐘, 我要wide一張, tele一張, 再wide張都仲得.... 隔離果個, 換鏡緊張過賽車換軑....

model收工lu~~~

隔離d人, 電話響都唔聽hahaha

收曬, magic bullet 時間...

成個天就係彩虹色...

我算冇乜味精嫁啦, 只係tune WB, memory coloro黎嫁.... 有興趣去睇下其他人既7月7日MAGIC比較下...

唔鐘意玩HDR, 正正常常來影張TWIN TOWER, 28MM都影到, 香港D景點同建築師真係神奇...

最後的MAGIC COLOR, 色水仲勁過有咸蛋果時

又是影雲時間...

收工啦, 番屋企食飯, 唔影夜景LU~~~

影咸蛋呢D天氣真係辛苦到爆... 又曬又熱... 一年交一次功課就夠曬皮....:70:
This is magic!!!!!!!:D
DC有時就這樣便利,只要焦距幅蓋度夠,遠近任你拍:71:

昨日在海運大廈都是這情況,連自己廿幾人,在頂樓影黃昏,

但隨身只有28mm & 18-70mm兩支,想影咸蛋黃就困難D:cool:
:handshake: :handshake: 好正
正 :71:
聽日去開中環,但成七點先日落,我六點幾七點有野做:42:
希望禮拜六好天
Wow thats beautifuL!
:43: :43: :43: wonderful shots!! amazing!!
好正,入得沙龍!:71:
:56:大大你就好啦, 聽日又開始落雨啦! 我D器材又要封印!
好正~好好FEEL
頭像被屏蔽
樓主部GH1,唔算係"DC仔"囉...
我都好想擁有呢(又想要 OM-EP1...)

數碼光學技術咁勁,DSLR仲係咪咁需要用VF取景,的確值得相確
可能M-4/3系統既做法,先係將來既王道.

原帖由 K66 於 13-7-2009 06:14 AM 發表
樓主部GH1,唔算係"DC仔"囉...
我都好想擁有呢(又想要 OM-EP1...)

數碼光學技術咁勁,DSLR仲係咪咁需要用VF取景,的確值得相確
可能M-4/3系統既做法,先係將來既王道.

我都爭d比樓主騙到, 以為真係刀仔鋸大樹!:58:
beautifully done.