Toysdaily 玩具日報

BB戰士三國傳外傳始動---武勇激鬥錄12人眾

2年前yahoo知識有人問劉邦/劉備關係
亦有人咁答 (唔知真假,睇完就算)

其實劉邦是劉備的祖先,因為劉備是東漢中山靖王劉勝的後代﹔而劉勝是漢光武帝的子孫﹔漢光武帝據說是西漢劉氏後裔,所以劉備其實有可能是劉邦的相隔很多年的後代.。不過沒有確實的證據去證明東漢光武帝是西漢劉氏後裔。
原帖由 corn135 於 3-7-2009 12:50 PM 發表

係5係 war3  三國3.7D  果隻 項羽

正確:78:
原帖由 lonaifaat 於 2-7-2009 23:06 發表
今年新商品說明會,萬代部份,今年七月至明年三月為主,生產主力應當都在三國傳與SEED新故事系列,而且BB與三國傳部份就準備出版高達48種新品,其中有13種是舊品新包裝的三國傳,主要是內容裡頭有附贈DVD動畫光碟。
...

令人有無限遐想的資料呀...
係唔係即係話已死武將返出有望呀(我要孫策呀...)
10月有動畫上係乜意思?10月唔係上UC咩,乜三國傳會出動畫?
有項羽turn X, 即係會有劉備turn A(另一點很在意的是項羽是「西楚霸王」,孫策係小霸王,兩者又係唔係有關聯呢??)
不如學 三国志online(N年前online game)
出 [x]去病, 張良,華佗,

再出水滸傳 108 將有排出
宋江
項公,一點也不似霸王....要改色先得.........
:^

#5 講得無錯,三國伝,關你個先人咩事.....
有你就應該有污糟馬.....仲有劉邦...張良.....
:74:

難道日本仔有看王玉郎的天子....
地獄雷刀....霸王戰魂......咁劉生是否應該有番把天子劍..........
:love:

真是很得天子太多....項公,不要用白,應該用黑紫.....
:DD
原帖由 神王 於 4-7-2009 12:20 AM 發表
2年前yahoo知識有人問劉邦/劉備關係
亦有人咁答 (唔知真假,睇完就算)

其實劉邦是劉備的祖先,因為劉備是東漢中山靖王劉勝的後代﹔而劉勝是漢光武帝的子孫﹔漢光武帝據說是西漢劉氏後裔,所以劉備其實有可能是 ...

需要證據咩?本來漢光武帝就係皇族
所以先可以去推翻王莽個新朝
漢光武帝唔單只係皇族,而且係直系
相對黎講劉備只係旁系
原帖由 tsanyung 於 4-7-2009 01:11 AM 發表

令人有無限遐想的資料呀...
係唔係即係話已死武將返出有望呀(我要孫策呀...)
10月有動畫上係乜意思?10月唔係上UC咩,乜三國傳會出動畫?
有項羽turn X, 即係會有劉備turn A(另一點很在意的是項羽是「西楚霸王」 ...

十月只係開始有一連串unicorn既商品化
其實到宜家都仲未講明套動畫點出法
三國傳出動畫都係意料之內既事

孫家係孫子後代,同項羽冇乜關係
BANDAI拉埋項羽劉邦黎講,其實都係跟番光榮套三國志
劉邦同項羽係三國志既隱藏人物
劉封、周泰見圖啦……
邊有翻新比例姐…
笨大真係昆得就昆

外傳原來是...是!.......( 不是劉封, 是**!!!!!!!) 絕非虛構

外傳原來是...是!.......

原來5係劉封, 是劉邦??
我估劉邦都係12人眾其中之一,所以佢都會出,所以可能打字果個人no亂左,所以打錯
擺埋圖出黎得嘛?
入去果個論壇又要註冊…
甘我都希望只周泰都系打错字了。
商品情報裡說明劉封與關平、張苞組成「小竜隊」,應該沒有錯;而且如果那是劉邦的話,未免太寒酸了吧
張苞關平係三國,劉邦唔係,點做小竜隊呢

回覆 3# 的文章

你都見倒啦,死左圖