Toysdaily 玩具日報

查看: 14613|回復: 23

HT slim body in medicom rider suit~

尋晚終於有時間搞想試好耐的BM拉打換HT slim素體是否可行.....:$
今次的model係BM First 2, 左面係原本的301, 右面是準備換上的HT slim.

原來除件衫一D都唔易, 要縮晒膊頭, 夾粗黎先脫到, 亦替稍後發生的悲劇埋下伏筆......:42:
經過一輪折騰, 2號仔終於金蟬脫殼, 並且將件皮衣穿咗上slim度~:73:

接住落黎就到大家最關注的如何處理頸部接駁的問題, 首先解開頸後螺絲, 成條頸拆落黎......

跟住裝到slim的頸波joint上, 再上螺絲, 兩款素體的波joint大小其實差不多, HT的大少少, 但都ok, 拍得埋~

完成~ 活動自如, 但件衫就比較窄D, 尤其個膊頭位好貼, 另外條頸亦會相對短少少~ 但對腳擺pose就好自然好型, 完全唔驚扭爛~:43:

跟手翻轉睇睇個背脊, slim的腰部都係比301粗壯, 所以......扣唔埋條腰帶......:80:

整兩張兩個牌子的左右對比圖大家參考吓......

兩款身高差不多, HT係個膊頭逼D, 但紮實D;301就身型Fit D, 但就脆弱D......

好啦, 搞咗成粒鐘, 除返衫, 打算著返上301度就出事喇, 個右膊.....頂唔住又爆咗(呢個位都已經唔記得前後爛咗幾多隻啦:angry: ), FIRST 2今鋪真係假戲真做, 想唔換body都唔得......:help:

總括黎講, 呢個HT slim的膠質予人好有信心, 好實淨的感覺, 比起medicom脆如蝦片, 不堪一扭的素體真係物超所值, 如果你隻拉打body不幸爛咗而又買唔到301的話. 用呢個slim經適量的調整後, 都不失為一個可行的選擇。 但如果原本那隻無穿無爛, 我真係奉勸大家千萬唔好學我咁揾佢哋"教飛"啦~:26:

咁睇落又唔係好大問題, 不過medicom D body真係要好小心玩, 多謝大大詳盡報告~~~:43:
medicom d body原來甘脆架:69:
多謝分享∼∼ medicom:Q
Great shares......damn those 301 body:what: ...and perhaps this is whole idea of HT develop this new body as replacement of Medi.:p
good report,thanks for sharing ,will plan replace my RAH K-20 wit HT slim body soon :26:
我都試緊換Next隻body, 不過要同佢減腰圍:76:
原帖由 nam501xx 於 7-7-2009 11:10 AM 發表
我都試緊換Next隻body, 不過要同佢減腰圍:76:

大大你真係要小心呀~~~:79:
為寫report而意外地犧牲左個body...感謝大大嘅付出....

post會設為高亮及精華以示表揚....:$
HT looks fat woh
其實好多用家都冇幫隻MEDICOM 301推高膊頭,當然係隻隻A字膊
套衫咁緊,你用隻大一碼既BODY,好易扯爆衫,小心呀.
hip位好爆下......其他都ok噃.......good try.........:71:
我隻301都係爆左呢個位.....
樂極生悲 我也為大大難過

但身型都係301有型dd

回覆 1# 的文章

Nice try & great report :71: ,  I'll replace some of my medicom bodies soon... xxxx medicom