Toysdaily 玩具日報

查看: 19149|回復: 76

[新品消息] 超合金魂 真三一萬能俠1號 企劃中

SR 合金放大版?
真三一如果是GX-100還有點驚喜和期待,不知怎的現在各廠已越來越成熟時,Bandai超合金魂再出原著版本「經典」角色,已失去吸引力。。。

P.s.唔通我已經成功脫了合金魂坑??
如果出到3號就好了!
bandai食老本已經去到爐火純青境界
如果真係出到張圖咁,就真係手過長及低可動,可惜~
呢隻超合金魂係咪搶咗ccstoys 七真三一合金玩具的quota?
之前ccstoys公布的真三一好似突然冇咗聲氣
wiswis 發表於 26-6-2021 08:03 PM
如果真係出到張圖咁,就真係手過長及低可動,可惜~

CHING 真三一 1號  真係手長腳長!!而且手長係格鬥中係一個優點!

笨大今次都跟到比例好足有6成了!以一個賣品牌公司唔休做,都算好進取,

講返比例係腳小腿明顯短左,條腰學SR咁收腰,破壞美感!
不過笨大睇設計圖,反而覺得笨大對線條表達都好笨,希望係影得差啦!到立體時有改進!

2-gettas01yx0.jpg 145508vk54ennez45990u2.jpg

半田健人_555 發表於 26-6-2021 07:44 PM
bandai食老本已經去到爐火純青境界

合金魂係未出過 真三一萬能俠1號喎?唔算食老本

而且SR出得咁差,需然現在睇設計圖都唔太好,

但好過無,可能今次會出晒 1 2 3 號
經過隻帝皇萬能俠之後,對真三一冇乜期望。

睇到 GX-98 同 99 對呢隻真係有乜期望

無論原味定魔改笨大都好似掌握得唔好

魔改肯定須要外判因為一向唔係佢強項

如果玩原味真係要睇話事人掌唔掌握到賣點

今時今日笨大俾人感覺就係進退失據

首先想問下依家 TD 個「簽到」係乜o野o黎?簽得多有獎?成日忽然彈出,好煩。

講番隻真三,如果呢單o野係8、9年前公佈,大家興奮到地震都似!
依家?哈哈!
之前有個post 有師兄講到,話因為合金魂出真三、所以頂住另一間公司(CCToys ?)唔可以出,
如果屬實,直頭阻頭阻勢、令人髮指!

剩講合金魂,睇完隻ARC ,大概都會知真三會出成點。我只係期待佢身形比例可以好睇D。
同意樓上師兄所講,修腰、小腿都有問題,如果依家只係出圖階段,真係希望可以改善下。

至於魔改,我個人真係一般般,
可能心態問題,家陣夠多選擇,合金魂於我會更重情意結。
我有時唔想佢搞太多o野,盡量還原外型、然後簡簡單單,唔好易爛,陪我過埋下半世就算~~
(所以我幾鍾意新世紀合金,價廉物美)
Garycharm 發表於 27-6-2021 12:28 PM
首先想問下依家 TD 個「簽到」係乜o野o黎?簽得多有獎?成日忽然彈出,好煩。

講番隻真三,如果呢單o野係8 ...

認同以上!!!

新世紀真心抵玩,而且無記錯佢係第一間係關節上用心,
例如手部關節做成薄片減小破壞原形,
小腿由盤骨拉出增加可動,之後先見其它公司慢慢仿效,

但時合金魂都係係關節前????走半圓極影响外觀,
需然新世紀合金都唔係高可動,但至小行了第一步,我心心記到現在!!!

新世紀真三一我都有5-6隻唔同色!如果講外觀同比例係到現在最似真三一嘅合金產品,
但當然都有不足,如果盤骨圓一點就真係有貼近設定!

如果間間都話同人誌魔改 真係不好,大家都唔細都係想睇返小時回憶,無論好壞都是佢!
強行要整容,對我來說係唔明想法,你要的是回憶還是另一個非原創回憶???
Garycharm 發表於 27-6-2021 12:28 PM

講番隻真三,如果呢單o野係8 ...

「簽到」係 updated 左 forum 新加既野。比 d 時間我研究下點 cancel 先得。
Ps 我都要簽到先出到 post …
D 個 function 好似搞到 d 惡意廣告出唔到 post wor

BRS
題外話:講開forum的功能... 唔單止不能更換頭像, 連以前用開的頭像都自動消失咗XD  發表於 9-1-2022 04:32 PM
Vince 發表於 27-6-2021 03:45 PM
「簽到」係 updated 左 forum 新加既野。比 d 時間我研究下點 cancel 先得。
Ps 我都要簽到先出到 post  ...

如果真係有助過濾廣告,咁就值得。
Vince 兄再研究下先。