大熊熊 發表於 18-9-2007 21:52:20

原文章由 Warmblood 於 18-9-2007 09:28 AM 發表

水口小事啦,用600号水磨砂紙打圈磨,磨平後再用1000/1200号水磨砂紙,打圈磨多次。噴薄薄top coat半光,會無咁覺眼。
sorry.......可唔可以指教吓, 乜嘢係top coat半光......thanks la
:shy:

bad-aries 發表於 18-9-2007 23:48:07

Warmblood 發表於 19-9-2007 09:05:39

原文章由 大熊熊 於 18-9-2007 09:52 PM 發表

sorry.......可唔可以指教吓, 乜嘢係top coat半光......thanks la
:shy:

係咁...
一般去模型鋪,有D透明油的噴罐,Final Finishing用,分:
a) 水性 ~ 藍色身,高4~5吋 (因我少用水性,資料得咁多)
b) 油性~ 灰色身,高6"左右 (分 : 光/半光/啞色)
remarks:
啞色即現多數朋友叫消光。

當打磨完後,唔多唔少梗有D花痕,所以噴噴 top coat 半光,有助視覺上"無咁覺"D花痕

Warmblood 發表於 19-9-2007 09:07:05

原文章由 bad-aries 於 18-9-2007 11:48 PM 發表
今日搵過, 灰色STAND周為都無貨.

灰色STAND長期都無貨,25X樓下見到好買啦!!!!

Warmblood 發表於 19-9-2007 10:10:16

原文章由 大熊熊 於 18-9-2007 09:48 PM 發表
搬咗新場.......推啦
另外 有無brother 會訂25週年紀念版...
雖然黑得怪怪地....
:he:

我會買,但唔需要訂。其實Macross 1/48此系列,並不是人人啱,大佬一盒頂你十幾廿拾盒 (我講個外盒),現貨出時才買都未遲!!!

bad-aries 發表於 19-9-2007 12:21:34

Warmblood 發表於 19-9-2007 12:55:05

原文章由 bad-aries 於 19-9-2007 12:21 PM 發表

THX, 不過今日小弟聽到話會再版, 唔知真定假, 又唔知幾時.

咁如果VF-1S白機, 用咩色既STAND會靚呢?都係灰色?

我都唔知真定假,不果25x樓下價錢已是OK啦!!!

其實配咩色我覺得睇你自已點DISPLAY。DISPALY一架,同一次過DISPALY三架都唔同。

bad-aries 發表於 19-9-2007 13:30:59

Warmblood 發表於 19-9-2007 13:35:12

原文章由 bad-aries 於 19-9-2007 01:30 PM 發表

而家出面銀色都賣緊2xx. 都唔知等好唔等好.

其實除左灰同銀, 仲有咩色架?

Black

GRAW 發表於 19-9-2007 14:49:21

Black is not bad.

Grey one is the original DYRL color.

Warmblood 發表於 19-9-2007 15:05:56

原文章由 GRAW 於 19-9-2007 02:49 PM 發表
Black is not bad.

Grey one is the original DYRL color.

GRAW兄,弓起入了 M&M,呢對夫妻檔真唔錯。

GRAW 發表於 19-9-2007 18:09:33

原文章由 Warmblood 於 19-9-2007 03:05 PM 發表

GRAW兄,弓起入了 M&M,呢對夫妻檔真唔錯。

I have panel lined them last night.... will apply stickers tonight.... :)

sammychan123 發表於 19-9-2007 21:02:47

大家好....
我係新手
我係呢排先鐘意macross 既玩具 因為覺得好型:shy:
我想問問
1)1:48 同 1:60 既合金有咩分別??
2) 各位大大 有冇咩機好介紹 最好1000樓下
3)除左1:48 1:60請問有冇其他 係可動性較高而且比較平??

小弟想問清楚先買...所以比較煩:o
唔該各位:)

bad-aries 發表於 19-9-2007 22:14:17

sammychan123 發表於 19-9-2007 22:33:25

原文章由 bad-aries 於 19-9-2007 10:14 PM 發表

真係強烈建議你買紅藍機, 雖然高過你既BUDGET, 但係遲D可能好難買返.
我想問如果出去mk果個價位大約係幾多到
我係yahoo 上面見到一部要成千幾蚊:die:
紅藍都要哂真係負擔唔起:sad:

仲有 請問1:55 VF-1J果d...
可動性點樣??
唔該各位

[ 本文章最後由 sammychan123 於 19-9-2007 10:36 PM 編輯 ]
頁: 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34 35 36
查看完整版本: SDF-1, The TD MACROSS Brotherhood