alien133 發表於 5-1-2024 09:03:32

熱狗OO 發表於 4-1-2024 05:22 PM
哇, 真係心跳的回憶, 呢本特刊我有架, 但同當年的女友(都唔知幾多十年)分開後無取回.... 依家變成神台級去 ...

FIX當年就係盒蛋一樣垃圾啦,實際到GFFN0041#先開始好轉,當年細比例成品要做到模型級精細,喺大陸冇一條生產線可以做得好(可能成本原因),所以FIX設計再精美都只能出產一批垃圾面世

GFFMC 2隻蜂鳥白膠只要暴露於空氣中,就會極速變黃,當年成批GFFMC都係用同一種材質原料,變黃無可避免

熱狗OO 發表於 5-1-2024 09:58:26

alien133 發表於 5-1-2024 09:03 AM
FIX當年就係盒蛋一樣垃圾啦,實際到GFFN0041#先開始好轉,當年細比例成品要做到模型級精細,喺大陸冇一條 ...

下... 1/100都搞成咁... 反而1/144果隻垃圾無乜變黃

alien133 發表於 5-1-2024 11:42:10

熱狗OO 發表於 5-1-2024 09:58 AM
下... 1/100都搞成咁... 反而1/144果隻垃圾無乜變黃

144係全上色吖嘛,漆料冇咁易變黃,GFFMC係成型白膠表面噴啞光,當年成批地台同本體白膠係重災區

Maple 發表於 5-1-2024 20:52:29

alien133 發表於 5-1-2024 09:03 AM
FIX當年就係盒蛋一樣垃圾啦,實際到GFFN0041#先開始好轉,當年細比例成品要做到模型級精細,喺大陸冇一條 ...

我嗰隻藍色 GFFMC 蜂鳥當年見日通減價買咗. 只係放盒冇玩過冇 DISPLAY過都有啲位變黃.

最後寫明已變黃放二手, 買家睇完實物自用又唔介意照收.
頁: 1 [2]
查看完整版本: METAL ROBOT魂<SIDE MS> MSZ-006C1[Bst] Z-PLUS Hummingbird