eddiem249 發表於 31-1-2023 21:42:05

強襲 發表於 31-1-2023 09:34 PM
C兄你講真定講笑呀?動畫要拆開重組?
由機戰到動畫,R1,2,3都係一体變形,Powered個啲配件變做手腳.

THANKS............

yimingyang 發表於 1-2-2023 09:34:59

k_dash 發表於 31-1-2023 08:23 PM
只說最少餘件,從頭就沒有用過完全變形4個字,就算千值練的乜不敢用這4個字 ...

寺田的確有講過R-GUN是無替換的一體式完全變形
糖果部BLOG也有提過

只有R-GUN

其餘的,R-1明確說過是沒有剩餘的拆換式變形,R-2會剩餘股關節,R-3的P組件變形為腿時是一體式變形。

kyostanley 發表於 1-2-2023 12:23:13

hong1971 發表於 31-1-2023 09:53 AM
係啦 好似千植咁近炮咀有個件咪唔會义開囉
大合體有PG咁大隻都無可動手呀?! 比幾隻手多膠料過1隻可動手囉 ...

唔單止, 剛剛睇返之前的圖, 佢長炮咀原來砌唔到正方型, 係扁晒的

tsang_20190721 發表於 1-2-2023 12:33:24

同埋支大炮感覺比預期細

kyostanley 發表於 1-2-2023 12:39:28

支炮口咁樣我真係接受唔到LOR...同埋佢餓左成個星期? 點解個肚凹晒...?

powis 發表於 1-2-2023 13:43:51

yimingyang 發表於 1-2-2023 09:34 AM
寺田的確有講過R-GUN是無替換的一體式完全變形
糖果部BLOG也有提過

咁R2的雙腿一定是拆出來上R1個輔助件了.

eddiem249 發表於 1-2-2023 14:47:44

tsang_20190721 發表於 1-2-2023 12:33 PM
同埋支大炮感覺比預期細

係千值出得太大支,R GUN 過過R 1 成個頭

D4M13N 發表於 1-2-2023 16:18:38

w5h_86vWXDY

強襲 發表於 1-2-2023 22:48:16

eddiem249 發表於 1-2-2023 02:47 PM
係千值出得太大支,R GUN 過過R 1 成個頭

C兄,口講冇咩用,用數字最實際.
設定上R-1 19.1M,R-GUN 16.8M
千值R-1 150MM, R-GUN 155MM
SMP應該 R-1同R-GUN一樣133MM
兩邊都係唔啱數,不過大家都係講明NOS,使以根本冇咩好比.但係真係差成個頭?5MM?

另外HTB係唔係太大枝就真係冇咩數據
設定 SRX 51.2M,R-GUN P 29.8M,HTB冇數
千值 SRX 350MM,Z.O劍 約390MM,HTB 400MM
SMP SRX 360MM,Z.O劍 450MM,HTB 300MM(只係見過某網講過)真係太大枝?

C兄中意SMP系列應該係人都知架啦,但係呢啲有數據既嘢大家都可以睇到.

強襲 發表於 1-2-2023 23:38:54

SMP公佈新設定真係冇留意,不過為左SMP改設定,BD真係好嘢{:5_465:}
只係睇機戰OG既設定集.就算改唔改都好,我心目中既HTB都唔會短過SRX{:5_462:}

yimingyang 發表於 2-2-2023 00:15:51

的確阿千砲夠大擺出來氣勢十足,這點確實是優點。但是不要說R系列4機擺出來會顯得R-2特別小,連R-GUN P站在SRX旁邊比例感都會顯得非常奇怪,SMP雖然砲是小一些,不過4機站在一起就會和諧一點。
這種就是得哥情失嫂意了,畢竟玩具不像動畫作畫可以隨意放大縮小尋求最佳畫面效果

tsoi3523 發表於 2-2-2023 00:48:01

見個個都話千值練比例唔岩,其實有冇真實玩過?食玩版最新果條片睇得岀四機平排同千值練嘅身形其實分別唔係好大,r2亦係矮過r1,而r2枝砲先咁岩高過r1小小,咁樣其實跟本比例上同千值練差唔多,千值練果隻srx我係有的,亦玩過合哂體,我覺得比例上真係唔會話好怪好唔岩囉,但你話合體要拆件,呢個係真,相比之下食玩合體變形可以好流暢去變,唔洗拆咁多件呢個係佢優勢,但你話合完成隻srx外形我比較鍾意千值練,因為我見食玩版合完個肚好似凹哂入去咁,唔係幾like呢點,我係到講埋,我係千值練同食玩都有買的,雖然之前話食玩版第二set同第三set貴,但最後都有比錢

eddiem249 發表於 2-2-2023 00:51:55

tsoi3523 發表於 2-2-2023 12:48 AM
見個個都話千值練比例唔岩,其實有冇真實玩過?食玩版最新果條片睇得岀四機平排同千值練嘅身形其實分別唔係 ...

大細比例,去兆萬就有得睇,唔使買都有實物見既

tsoi3523 發表於 2-2-2023 01:01:59

eddiem249 發表於 2-2-2023 12:51 AM

咁事實我玩過我完全唔覺得有你所講嘅比例問題,而前面亦真係有人po千值練同食玩版r1嘅相,千值練只係大食玩版小小,咁樣我想問怪係邊?如果唔係因為我手機po唔到相,我一早放相上黎

tsoi3523 發表於 2-2-2023 01:08:27

eddiem249 發表於 2-2-2023 12:51 AM
我po唔到相,但網上大把片,我搵埋比你,結尾有齊大合照,高度上同食玩版入面最新寺田果條片差唔多,四機平排,你有偏見係你嘅事,但有啲事實就係事實
https://youtu.be/-jO7VmSrM1w
-jO7VmSrM1w
頁: 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37
查看完整版本: 食玩 SMP [SHOKUGAN MODELING PROJECT] SRX