haha19880311 發表於 26-3-2017 01:17:51

但腰好似唔可以左右轉,對嗎?

追風 發表於 26-3-2017 01:25:01

以千值的設計,腰不可能不能轉吧?{:1_210:}

genesicgaogaiga 發表於 26-3-2017 01:53:52

追風 發表於 26-3-2017 01:25 AM
以千值的設計,腰不可能不能轉吧?
我把joints 用紅色mark 了起來.

shoulders應可正常上下前後動
腰可前後動, 但應不可轉

genesicgaogaiga 發表於 26-3-2017 01:57:42

這些joints 用了ball joint 和screws, 真有點危險, 應會像Studio Half eye 一樣, 要常用screw driver 來扭緊

lydiamomo0903 發表於 26-3-2017 01:58:01

沒辦法轉吧,大包小耶
外層裝甲的回轉支點要設定在哪??.......
我覺得千值練手能抬高還能前傾..這設計已經有點強了
B社基本搞不了
話說肩甲拆卸應該是致敬村上先生的設定了
因為最初版本的劍狼玩具就沒有肩甲了
不然那套住那肩甲其實不難
大張有說這設定不是照卡通的,而是照當時村上的設定

追風 發表於 26-3-2017 02:08:25

看來這支有些期待了....{:1_214:}

haha19880311 發表於 26-3-2017 10:09:59

lydiamomo0903 發表於 26-3-2017 01:58 AM
沒辦法轉吧,大包小耶
我覺得千值練手能抬高還能前傾..這設計已經 ...

咁真是想千記出多個卡通原設版,外形跟翻卡通,劍狼又唔駛拆肩甲,cap多次水我都肯買.....

lydiamomo0903 發表於 26-3-2017 11:15:43

沒辦法⋯⋯這次走村上版⋯⋯
我可能等超重神吧⋯

genesicgaogaiga 發表於 26-3-2017 12:30:38

lydiamomo0903 發表於 26-3-2017 11:15 AM
沒辦法⋯⋯這次走村上版⋯⋯
我可能等超重神吧⋯
As a Gravion fans, I want ultimate gravion more

Vince 發表於 26-3-2017 19:52:28

Post joint

gazza1211 發表於 27-3-2017 02:57:41

lydiamomo0903 發表於 26-3-2017 01:58 AM
沒辦法轉吧,大包小耶
我覺得千值練手能抬高還能前傾..這設計已經 ...

睇條片有點鬼……雖然有雙手舉劍pose。但就skip咗怎麽樣把劍拿走把手臂放下……然後拿在手上把玩時,只有移動一下肩膀/手腕,卻沒有把手臂180度舉起……應該有d嘢{:1_210:}……希望最後產品能解決問題吧。

genesicgaogaiga 發表於 27-3-2017 13:55:00

gazza1211 發表於 27-3-2017 02:57 AM
睇條片有點鬼……雖然有雙手舉劍pose。但就skip咗怎麽樣把劍拿走把手臂放下……然後拿在手上把玩時,只有 ...

Even if it can move, I am still worrying about joints

haha19880311 發表於 31-3-2017 08:14:07

剛剛在孤仔fb見到b廠的天威勇士再版貌似不少人訂,價格千九銀買咁多年前的設計都仲咁多人訂,心諗究竟點解千記的天威勇士咁都會俾b廠搶到咁多生意?

我個人認為無論玩具的大小跟可動千記的天威都好過b廠,b廠的價格又唔係平好多,小弟只想到的是

1.千記對紅色機械人的設計與卡通版出入太大
2.同埋藍色機械人要拆肩甲先可以合體(即做唔到完全變形)...

真是好似樓上師兄們所說,難得有間咁有誠意同實力的千記出天威勇士,偏偏要玩性格出個天威「武士」,嬲到我好似恨鐵不成鋼咁上來post咁大段野...唉...

唔知各位師兄覺得千記的天威勇士仲有咩原因而流失咁多客源到b廠咁多年前的作品呢?

taken 發表於 31-3-2017 08:55:20

haha19880311 發表於 31-3-2017 08:14 AM
剛剛在孤仔fb見到b廠的天威勇士再版貌似不少人訂,價格千九銀買咁多年前的設計都仲咁多人訂,心諗究竟點解 ...

咁多人仲肯買笨大唔買千記原因是千記張天威改都唔似天威!另外最重要是千記關節太多問題出現。

之前隻超獸係好例子,咁玩家仲有信心買千記?即使可動及外型好……玩家寧願買笨大、起碼放心得多!

mushroom 發表於 31-3-2017 09:11:32

haha19880311 發表於 31-3-2017 08:14 AM
剛剛在孤仔fb見到b廠的天威勇士再版貌似不少人訂,價格千九銀買咁多年前的設計都仲咁多人訂,心諗究竟點解 ...

因為bandai今次有改件,會再型些
頁: 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24
查看完整版本: 千值練 天威勇士 無敵鐵甲人 (#203 updated video 介紹)