Garycharm 發表於 1-12-2016 14:17:09

SHF Black Panther 實在太正,不能不讚!

簡評:
一只簡單素體,平凡中見不平凡。
活動能力超高,最重要係能夠保持外型。
此外,身上紋理、肌肉線條,都靚到嘩嘩聲。

呢隻黑豹有幾好?
嗯......可能用其他系列比較下,大家會易明D 。

一般美玩 Marvel Legends/Select,例如 Hulk、 Thor ,有外型有線條,但係活動能力會受限。(ML Black Panther 例外,下詳)
一般日系 action figure ,例如 Microman 、一般 SHF 拉打,有高活動力,但係犧牲肌肉(直到依家,好多SHF拉打仍然冇籮柚)
新一代山口美玩(奧創、Deadpool ),有外型、有肌肉,但係難扭。

而呢隻黑豹,基本上已經克服以上缺點。
講完,去相!

同場加映 ML Black Panther
ML Black Panther係 ML 自己系列中都係好物。
用上面標準,佢活動能力高、有晒肌肉線條、亦好扭好玩(甚至連一般 ML 關節「回彈」問題都少o左!)
不過,始終 ML 同 SHF 本身係兩個定位,真要比較...
....我o地大部份爸打都玩慣日系,自然會偏向 SHF 多一點。如果要二揀一,我揀 SHF 。

有人會揀ML 嗎?當然有,
例如...果D 有仔女o既玩具迷朋友同我講過,兩者比較佢o地一定揀 ML。
---- 兩仔爺一齊玩同一隻玩具,果種樂趣,係我呢種一條友影玩具相、斤斤計較細節配件o既宅叔永遠冇辦法明~~

khwong67 發表於 1-12-2016 15:11:47

好圖,pose好正...

milkgaryjeff 發表於 1-12-2016 15:23:22

d功夫pose好正~~~~~~~~~
尤其是掙頭出先

btw...ching有百獸王?

ChrisLamXYZ 發表於 1-12-2016 17:15:25

講細緻,淨無爪已扣分; 又無人樣。

宜家睇身上細緻過ML,但色水變了灰豹; 唔喺電影黑豹。漆黑中都見到黑豹><

quincy 發表於 1-12-2016 19:12:51

其實如果唔係無係無對爪手,價錢咁高

我都會買番隻

lauming 發表於 1-12-2016 20:00:26

good photo

sazsAgshgdahgdhahsegheghaesgegegesgegwsegweg

Nashlam 發表於 1-12-2016 21:23:11

I think ML one seems better.

mushroom 發表於 1-12-2016 22:02:23

Bandai在2種情況下會發力,角色人氣唔算高,有競爭對手。

希望未來的shf都係咁

stockholder 發表於 1-12-2016 22:34:41

好正喎,可動高,靚相

Garycharm 發表於 2-12-2016 10:15:45

FB 有朋友吹水,見我大讚,問要唔要高追。

我意見係,「讚」係一回事,高追食炒係另一回事。
首先呢隻o野都有幾個缺點,第一係「冇爪」(其實佢算有,只要一比較兩隻手形,出爪果隻手真係有做凸出指甲,不過唔夠長,加上又係黑色,所以唔覺)。
第二係冇頭雕.....雖則我唔介意。
但係以上兩點,都足以o係o黎緊新戲出 Ver. 2.0,分分鐘多件斗篷俾你。

另一個細微缺點係對鞋---鞋跟、鞋底完全冇雕刻,實在太懶。記得按設定,黑豹戰衣真正用 Vibranium 地方唔多,主要隻中o係爪同鞋底。
...不過呢一方面,就算出 ver 2.0 ,Bandai 都唔會點理。

bbq1120 發表於 8-12-2016 12:11:41

魔術師兄影得勁正:D,攪到我真係想追返隻...:help:

tolete 發表於 12-12-2016 20:18:28

黑豹孩記遲些可能回出跟披風{:1_377:}

huiharvey 發表於 13-12-2016 16:13:54

NIce posting photos! thks

stockholder 發表於 14-12-2016 12:34:46

Garycharm 發表於 2-12-2016 10:15 AM
FB 有朋友吹水,見我大讚,問要唔要高追。

我意見係,「讚」係一回事,高追食炒係另一回事。

炒價要成6,8魚. 太誇張了.....都係觀望
頁: [1]
查看完整版本: SHF Black Panther 實在太正,不能不讚!