jeffloh 發表於 11-4-2017 11:27:17

sabaoth 發表於 11-4-2017 10:50 AM
Eva Green做會正好多
我一開始以為點解power rangers個女奸角會出現在thor內 XD

我睇完trailer覺得今集比上兩集"認真" (無咁hehe haha式鬧劇feel), 上2集似天界版"精裝追女仔"
不過少少覺得d造型太過"cosplay", 似去參加comic con多d哈哈~ XD

stockholder 發表於 11-4-2017 11:28:52

幾FUNNY. 無鎚仔的THOR同新髮型睇唔慣.
https://media.giphy.com/media/8fXWcknUqWjxC/giphy.gifborder=0

nobita16 發表於 11-4-2017 12:05:46

heewing 發表於 11-3-2017 12:42 PM
冇左Natalie Portman真係等於冇左女主........真心希望未來會有Natalie Portman版女雷神出現....但應該 ...

呢套野個女主係loki...

mushroom 發表於 11-4-2017 13:05:35

jeffloh 發表於 11-4-2017 11:27 AM
我一開始以為點解power rangers個女奸角會出現在thor內 XD

我睇完trailer覺得今集比上兩集"認真" (無咁he ...
第一集o.k,

第二集好似攝時間咁
但我覺得作為三部曲,女主角應該出場,就算故事和她無關。

Iron man 女主角都係在 avenger 2後至唔見人

jeffloh 發表於 11-4-2017 15:50:52

mushroom 發表於 11-4-2017 01:05 PM
第一集o.k,

第二集好似攝時間咁

講真Natalie Portman都去到影后級, 要拍都拍d攞獎的電影, 又點會花時間拍呢d"花瓶"角色, 所以佢唔出現我都明白. (所以一開始時我都懷疑benedict cumberbatch點解肯拍doctor strange)

我覺得第一集只係thor落地球追女仔的故事...第2集反而有d野打下(雖然故事有d唔合理). 其實少少似我以前講過GOTG明明講幾位成員明明係殺手/ 好打得/ 宇宙大盜etc, 但成套電影變o左少少弱智咁, 一d都睇唔出佢地有幾"殺人不眨眼" (當然因為電影走的是比較輕鬆的風格).

就等於如果我睇殺手47, 但套電影變o左佢去追求某女子, 變了愛情電影, 唔係唔得, 但我會覺得好怪咁啦~ (都係果句: 各花入各眼, 自己喜歡就OK)

mushroom 發表於 12-4-2017 10:38:35

jeffloh 發表於 11-4-2017 03:50 PM
講真Natalie Portman都去到影后級, 要拍都拍d攞獎的電影, 又點會花時間拍呢d"花瓶"角色, 所以佢唔出現我都 ...

明白,因為我一向無睇美漫,所以由電影認識,當年睇完Iron man, hulk 後,雷神俾到一種唔同的感覺我,第一集論劇情唔算豐富,但因為睇得多之前的Marvel打鬥片,所以當時第一集王子落凡間,嬴得美人歸,返回天界迪士尼故事對我已足夠。

之前有訪問講Natalie話係導演無找佢拍,或者avenengers 第N套可能至搵佢。
當然實情無人知

jeffloh 發表於 12-4-2017 13:19:01

mushroom 發表於 12-4-2017 10:38 AM
明白,因為我一向無睇美漫,所以由電影認識,當年睇完Iron man, hulk 後,雷神俾到一種唔同的感覺我,第 ...

對於任何remake/ reboot / 漫畫/小說改編電影我都盡量唔會將兩者比較, 因為我覺得如果只係將漫畫完全copy一次變成真人電影, 咁我不如睇漫畫算了. 等於我去M記食包, 同去outbxxk, rubytxxxday食包, 雖然大家都係漢堡包但我都想佢地做法同味道都不同. (其實演員都一樣, 唔同人做當然有不同風格, 所以我又唔會講"某某才是正宗batman, 正宗superman etc", 因為唔同演員其實都只係努力做好個角色, 因此盡量唔會帶"先入為主"的眼鏡去看.

我覺得marvel來說電影好睇過漫畫的, thor的漫畫我都無點睇過, 但電影第一集比我感覺始終太兒戲. 因為thor是個天神, 但來到地球好似變了個富二代咁(雖然某程度佢又真係Odin的"富二代" XD) 即係如果某日你行街見到關公, 你之前對佢印象一直是"正氣", 但佢一同你講野就變成"yo man, what's up"咁, 係人都會覺得怪吧~

其實少少覺得自marvel被老鼠收購了之後, 電影故事上好似無咁自由, 明明是好正經的角色都變得"兒童向", 感覺係差在未埋唱歌跳舞 (oh, 剛記起GOTG最尾打大佬一幕....) 所以有時反而喜歡FOX 的X-men系列. 當然好多marvel電影我都會去睇, 但又無之前果種"請定假第一朝早就去睇" (好似當年的TDKR, avengers 1) 咁. 都係上映了, 有時間又行開某地方就去睇, 無就大不了等出碟才算, 已經無o左"唔睇會覺得可惜"的心態.

mushroom 發表於 12-4-2017 14:11:07

jeffloh 發表於 12-4-2017 01:19 PM
對於任何remake/ reboot / 漫畫/小說改編電影我都盡量唔會將兩者比較, 因為我覺得如果只係將漫畫完全copy ...

你咁講我都覺,電神太nice.

咁多套系列比較, avengers又真係較兒童向同公式, DC同Sony X men相對有深度.

Iron man 3 無端端加個小朋友角色

HakiRyu 發表於 13-4-2017 05:00:16

Led Zeppelin - Immigrant Song {:1_377:} Like how the Thor trailer and Guardians of the Galaxy are using 70's-90's music,awesome stuff.

bigtomm 發表於 13-4-2017 06:11:14

mushroom 發表於 12-4-2017 10:38 AM
明白,因為我一向無睇美漫,所以由電影認識,當年睇完Iron man, hulk 後,雷神俾到一種唔同的感覺我,第 ...

拍第2集時, 女主大住肚.
前排頒獎禮見佢又大住肚.
佢應該唔介意大住拍戲.
拍攝方真係可以放手拍?

Johnny套海盜片第4集, 女主都係大住拍, 所以佢主要出頭, 搵佢妹妹替身. 劇本當然要改改改啦.
我覺得好難看.

bigtomm 發表於 13-4-2017 06:45:39

原著漫畫講王子被貶凡間修行, 上左跛腳醫生身. 叩柺杖變回真身, 警惡兼溝女. 最後老豆棒打鴛鴦, 奪走二人記憶.
多年後, 一場街頭摳鬥, 二人無意碰面, 內心爆發無明的愛, 阻都阻唔住.
之後我沒跟進了.
係雷神斷臂個年睇番, 跟住又停, 女雷神又睇番, 近期又放棄咯.

坦白講漫威片太輕鬆, 非我杯茶. 不過我都盡量支持.
雷神第一集太..., 我都唔覺有咩激鬥場面, 不知不覺就完場, 整體好沒趣.
第二集, 未拍之前, 我好期待女角上身後的表現, 結果是沒表現. 全片唯一興奮是母后個幕死戰. 影帝伯伯就最令我失望.
第三集都唔知應否有期待, 件戰衣我唔多喜歡.

TRiCKY 發表於 13-4-2017 08:51:57

HakiRyu 發表於 13-4-2017 05:00 AM
Led Zeppelin - Immigrant SongLike how the Thor trailer and Guardians of the Galaxy are us ...

it's all late 60s and 70s..

jeffloh 發表於 13-4-2017 09:43:40

bigtomm 發表於 13-4-2017 06:11 AM
拍第2集時, 女主大住肚.
前排頒獎禮見佢又大住肚.
佢應該唔介意大住拍戲.

如果報導是真的, 第2集本身導演係Patty Jenkins但最後被換成另一人. Natalie因此事本來想連戲都唔拍, 但合約原因點都要拍埋佢, 但如佢之後都講 "As far as I know, I'm done," (即唔會再演Jane)

另外今集相信90%都係"天界"場景, 地球佔的應該好少, 所以我覺得無Jane都唔出奇. 如果佢係女主角我反而覺得怪呢.

taken 發表於 13-4-2017 11:15:04

Marvel X DC{:1_374:}

https://www.youtube.com/watch?v=VF_QCS6xq7w

買買買 發表於 13-4-2017 18:00:00

jeffloh 發表於 11-4-2017 03:50 PM
講真Natalie Portman都去到影后級, 要拍都拍d攞獎的電影, 又點會花時間拍呢d"花瓶"角色, 所以佢唔出現我都 ...

唔止benedict cumberbatch,仲有我既女神Tilda Swinton都拍doctor strange??{:1_376:}
而家連Cate Blanchett都拍雷神3...{:1_375:}
頁: 1 2 [3] 4 5 6
查看完整版本: 【Marvel電影】雷神3:諸神黃昏 THOR RAGNAROK