siuchubi 發表於 17-7-2016 07:14:07

樂高 = 乐拼 ???

其是樂高是否乐拼的幕後老闆,我都有買過幾盒NERO KNIGHT 及 STAR WAR 乐拼試下玩,覺得都有樂高的9成質數,依家乐拼還接連推出樂高的街景系列,有銀行,TOWN HALL,COFFEE SHOP,消防局等等,大盒的也有捉鬼敢死隊大廈,AVENGER飛艦都有,就連出了不夠的Porsche 911 GT3 RS 42056 都將會出(大約10分1價錢)
可想而知,如果乐拼沒有一定後台沒可能出到以上幾款大型積木,LEGO反正大陸始終太貴,大陸市場大,LEGO用第二個身份再出些平一些,密食當3番,不知有無其他CHING知道內情,也歡迎大家討論一下!

wilson3a10 發表於 17-7-2016 10:08:09

點會有商家自己出個另一個brand出同一樣野但平1/10?

siuchubi 發表於 17-7-2016 10:42:00

1/10 價錢說得有D誇,
以NEXO KNIGHT 堡壘車(70317)為例 反9城 賣幾$850左右,乐拼 賣人仔135左右(約港幣$180) 約1�5價錢

以Porsche 911 GT3 RS (42056)為例 YAHOO 直接購買價:$3600 ,淘記 預售人仔328左右 (約港幣$426+連費$500左右) 約1�7 價錢
又以TOWN HALL (10224)為例 YAHOO 直接購買價:$4800,淘記 賣人仔205左右 (約港幣$277+連費$300左右) 約1�16價錢
以上價錢只作參考

cc-2 發表於 17-7-2016 10:48:10

盗版货啦,山寨的

老實人 發表於 17-7-2016 22:01:34

山寨版係大陸分分鐘買左版權,正版就會好似"新把能"咁比人告!講緊係正版係大陸插旗既話

老實人 發表於 17-7-2016 22:05:00

wilson3a10 發表於 17-7-2016 10:08 AM
點會有商家自己出個另一個brand出同一樣野但平1/10?

一個品牌都夠!如果開都唔會開過大陸名

seplong 發表於 17-7-2016 23:56:39

不只樂拼, 還有Decool~ 砌過就會知同Lego唔同, 因唔會手痛~

arde2046 發表於 18-7-2016 09:57:13

岸9........只有大陸人先唔識乜野叫知識版權........用無恥都唔可以形容呢D行為!!!

愛LEGO的就不恥買毒膠Lepin........鐘意玩Lepin o既, 自己開個Lepin group自己傾飽佢啦.................

siuchubi 發表於 19-7-2016 06:47:09

我又唔係話支持山寨版,如果真係山寨,但連 42056,10220 ,76042,10221,10182等等 咁大型都出到,所以先懷疑而已,大家唔好激動

waihow 發表於 20-7-2016 09:36:30

LEGO 就是 LEGO 出其他系列都是 LEGO 行頭,
抄唔緊要, 明明是盜版, 都有人自說自話, D炒家炒貴, LEGO 又唔返出
真的唔明白, 貴咪玩其他系列或其他玩具, 又或者自己MOC可能靚過原設計都唔定

抄襲到由外盒到說明書, 點講都講唔通
以上如有錯誤, 請各師兄/姐 指教一下小弟 :o

hk大人 發表於 20-7-2016 12:15:39

幾年前當Lego宣報在大陸設生產廠房, 朋友已跟我說到時翻版肯定成行成市!!! 依家中晒!!!

him927 發表於 20-7-2016 17:05:06

whoip 發表於 20-7-2016 22:38:58

對大陸這些侵權行為十分反感,同意樓上所講,買不起正版LEGO不如不玩,或者玩其他牌子積木

hkhulk 發表於 21-7-2016 12:37:15

益炒家,我情願益老翻,冇炒就當然買正版

草根雜品 發表於 22-7-2016 00:23:20

今日出ssp見到有樂拼才知道出了國產貨, 國產磚已有相對的質素, 好多老外都有買, 不過係買廠貨, 依家佢開正老番咁出, 肯定國內太受歡迎, 國內是有技術,但無創意,不懂知識版權, 霸道得還可以理直氣壯地說沒有問題,暴發後帶來的無知自大, 向$$看太重,不知要等多多久才能人民素質提升。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 樂高 = 乐拼 ???