MAX 發表於 20-5-2016 19:35:56

[產前試玩] Comicave 即將推出的四款1/12 Iron man

這是Comicave的1/12 Iron man系列,成品會以75%合金製作,型號分別是MK 7, MK33, MK39, 和MK43。
經由香港的代理公司提供樣版,為大家在成品推出前預覧一下。
收到的樣版之中,除MK43之外,其他三款仍是首版模型來的,但完成度已很高,
我在把玩這些樣版的時候,已經可以感受到將來成品的高可動設計。
眼部和胸部位置設有LED燈,而MK39的背部,也設有發光功能,在裝上飛行特效部件後便可以展示出來。

MK 7
配件除數款手掌之外, 有展示出飛彈的配件可替換, 還有火炎特效件

背部與小腿有裝甲可以打開

IRON MAN 爆地的招牌pose, 輕易可以做到

MK 39暫時收到的配件當中, 有數款替換的手掌, 面罩, 和飛行特效, 不知出大貨時, 會否追加更多的特效配件呢...

爆地, 無問題~

MK33
配件有多款的手掌, 和四個火炎特效件

爆地動作, 已經是這四款IRON MAN的指定功能....

MK43,
這已經是成品的先行量產貨品, 包裝盒也生產好了, 應該是四款當中, 會最快推出的一款

包裝很像手機盒的設計

配件也是有多款的手掌, 和四個火炎特效件, 還有肩部和手臂飛彈配件(之後的圖片會展示)

不可或缺的爆地動作

背部和大腿有裝甲可打開

可裝設肩部和手臂飛彈的配件

MK43 和 MK33 已經是合金製作, 非常有手感,
可動方面, 個人認為合格有餘, 以成品的MK43來說, 關節緊實,
唯一不足的, 就是沒有配備展示飛行形態的支撐地台

謝謝觀看

stockholder 發表於 20-5-2016 23:51:26

Mark vii 好似不錯。1/12出合金幾好

toysmale 發表於 21-5-2016 02:44:34

依隻Mk 7 比例都得好好!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

threeeye914 發表於 21-5-2016 08:37:59

謝分享~ 但SHF似乎會出IM, 真係難選擇~

khwong67 發表於 21-5-2016 11:26:16

又話出兩隻striker

seven7 發表於 22-5-2016 01:38:40

khwong67 發表於 21-5-2016 11:26 AM
又話出兩隻striker

是,他們會的!Thanks

猩猩叫 發表於 23-5-2016 12:03:06

點解MK43 條頸好似咁長咁...... 看樣子, MK7 最討好...

milkgaryjeff 發表於 23-5-2016 15:31:28

其實Comicave 前身係o米PI ?~??~

brian_ctw 發表於 23-5-2016 16:05:10

milkgaryjeff 發表於 23-5-2016 03:31 PM

係 PI ,所以訂唔訂都要睇個人喜好啦!

我會等現貨先買

Vince 發表於 23-5-2016 16:27:13

milkgaryjeff 發表於 23-5-2016 03:31 PM

Comicave 係買左 PI 所有既 license。但就換晒人造。
anyway ... 其實大家玩玩具都係睇 品質 ga ja ... 你大可以等佢出左,再睇下世界各地唔同 forum 既 review 未知到佢地 d 作品有冇誠意 law。

Dick.Po 發表於 23-5-2016 17:19:33

細細隻又好儲,又夾到SHF玩。
影得好正呀∼

bababa 發表於 24-5-2016 23:44:03

Seen the real products and prototypes, I think they are the best 1/12 scale so far!

seven7 發表於 28-5-2016 01:09:58

Vince 發表於 23-5-2016 04:27 PM
Comicave 係買左 PI 所有既 license。但就換晒人造。
anyway ... 其實大家玩玩具都係睇 品質 ga ja ......

exactly!yes, yes

jeffloh 發表於 28-5-2016 21:30:42

comicave買了PI的license, 所以之前出的figure仲會有PI個brand, 不過依家佢可以用晒自己個名出figure, 人都唔同晒了. 所以可以睇成另一個品牌啦~

可能現在superhero電影都出得幾快, 每集一個新造型變相連玩具都好快"過期", 即係玩具出了MK-42無耐, 就已經有MK-43電影. 當然某d經典的造型遲d出都OK, 但我自己覺得, 好似出手機殼, 梗係出電話最新型號, 應該無咩公司會當人人都用iphone 6時, 先至出iphone4金屬殼吧...所以我自己都希望, 新品牌如果有心發展, 可以出多d比較近期d的角色, 當然少不免會同其他品牌正面競爭, 但如果對自己公司的出品係有信心, 應該唔需要怕. 再講, 如果連自己產品都信唔過, 咁出黎都無意思啦. 唔同賣點一定吸引唔同的客. 就好似當之前隻隻6吋figure都係百零蚊至3百蚊, 某牌子出布衫6吋, 售價是其他品牌的幾倍. 不過只要令人覺得物有所值, 一樣會有人支持, 成功將某類客戶"轉型". (就好似當年HT成功令人肯花錢在同樣是12吋但更像真更精細的figure)
ps: 當然如果是license問題, 唔可以咁快出咁就無計啦....

natde 發表於 28-5-2016 23:05:31

好靚好細緻,唔知價錢幾多呢?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: [產前試玩] Comicave 即將推出的四款1/12 Iron man