kingraider 發表於 30-7-2012 19:33:02

來論壇比較晚 這麼神的帖子居然才發現 罪過!本帖內容詳實 作者的收藏也很豐富!:71:
SHE-RA和HE-MAN動畫片,八十年代在大陸也算是美系動漫的鼻祖了 翻譯的名字是希瑞和希曼,那時候就喜歡的不得了,無奈那個年代大陸相對閉塞,相關玩具很少見也沒有流行起來,那時玩具界是變形金剛的天下~~
現在看看新系列的玩具確實很有感覺呀~~大愛中古世紀的感覺!:43:
目前ML、MU消耗了俺絕大部份的玩具預算,無力呀,真想分流一些給HE-MAN呀:p

hangyodan 發表於 30-7-2012 20:05:48

其實最大問題係Matty 不斷返出又返出,令到收藏價值大減(有時D玩具要爭下爭下先值錢\有價值)。 而且出得太密了,以前係一個月只係出一款,舊年至今,可以一個月有成3款,其中有D仲要成40美金..買o左會藉便要硬食..同埋由今年開始加2美金,出年又加成5美金,唔係人人頂得順。不過我希望儲齊一套,都要繼續...

劉波 發表於 31-7-2012 14:35:25

隻隻限定反而吸引到人買。
但出埋些唔識的角色只會趕客。
返出右返出只會令角色更賤更失去價值。

Firewalker27 發表於 31-7-2012 20:58:12

長頸俠原先係話10月出, 不過我唔中, 原來sdcc發佈會上將佢延期到唔知幾時.

我想發表下自己既睇法:
樓上有話matty返出又返出. 如果係fans, 相信第一版出時已經買左. 但係亦有部份人, 無睇消息唔知道, 攪到要高追.
好啦, 當等到再版出, 有可能有新fans想入坑, 無理由想買A list如He-man/Skeletor呢d大熱主角都買唔到.

如果攪到好限量發售, 唔好唔記得, battle cat第一次出版時, trap jaw都係同時出. 當年我無入會, 想買呢2隻, 點知matty網路大塞車.
我攪左成個鐘都攪唔到, 唔夠30mins就賣晒. 我覺得好離譜. 好似呢d咁受歡迎既, 點解唔做多d貨量. 呢d唔係exclusive item, 無理由個數量做到咁少.
起初He-man第一次開賣, 都用左成個月, matty特登係出skeletor前就sold out, 唔俾fans一次過買2隻慳shipping.

至於一d唔識既角色, 例如原創人物, 好似draego-man, 其實就各花入各眼. motuc呢條line, 其實就係想將vintage, she-ra, na, 200x等統一晒做STORY. 再加原創去錦上添花.
咁有時實要整d新野黎吸引人架啦. 就好似佢攪既custom contest, 將會出既castle grayskull man, 我覺得都幾特別.

其實toyguru作為brand manager, 佢自己又講到對he-man有幾熱愛, 以佢早幾年既銷售策略, 佢已經引起晒話題.
不過我又覺得佢好作大同好假. 佢話呢家要做一隻既figure, 成本已經差不多要us$25. 下. 無可能啦. 你咁樣即係打和. 公司唔賺錢會益玩家咁偉大!
近期佢呼籲d人話入會唔夠數, 大佬, 你早幾年都會次次將入會個日期延遲完. 個個都當你狼來了啦.
而且差不多最熱門既主角及配角已經出得7788. 佢又唔肯改為preorder模式. 你都做唔到個未來動向, 其實d人覺得已經無癮.

不過mattel就係咁死板架啦, 你想佢改, 真係難過登天. 佢覺得無錢賺, 就會"摺"埋條LINE唔玩.
講真, 我就真係唔係好順, 你估阿toyguru唔使谷銷量賺bonus咩.

大家就放長雙眼留意事態發展.

Mcfarlane 發表於 31-7-2012 22:07:06

在fb看到消息指motuc隨時停產,原因是少左人做會員。
希望佢最少出埋 雙頭怪,ram man , 長頸俠先停啦!
劉波 發表於 30-7-2012 10:42 AM http://toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
辣魔個邊仲有好多角色未出,咁快就要收皮.....:63:

劉波 發表於 31-7-2012 23:38:53

我係HE-MAN FANS, 有錢都想隻隻儲, 但我只能夠買喜歡的角色.
坦白講, 人地做會員買返來用300-500的價錢去賣, 我認為是合理的.
因為佢要隻隻食, 唔好食的都要食. 這是風險, 我們幫佢地買喜歡的角色就降低了風險.
所以我唔介意高追, 只是一個月出一至兩隻, 這價錢去買我認為合理的.
數量少, 質素高, 玩具在我內心的價值會提高, 這是事實.
有些會員買回來後以平價放出, 結果做成超低價成交, 這結果做成....
普通玩家會慢慢覺得我200也能買一隻, 我點解要300幾係店到買一隻....
但問題就這樣產生, 變成店主正價運回來, 可能要低過成本放售, 或堆積貨品.
結果做成佢第二年就會縮少會員額, 買家只能訂先有貨.
這是一個越整越慘的惡夢, 由其是當MATTEL係咁大量生產時, 始終HE-MAN FANS唔係咁多也都唔係會隻隻入....

劉波 發表於 31-7-2012 23:39:30

回復 200# Mcfarlane

只係隻蚊怪我已經好心急啦!! 仲有蝙蝠兵!!

劉波 發表於 31-7-2012 23:43:06

我始終覺得MOTUC一定要做限定先可以繼續下去.

cantona 發表於 1-8-2012 09:43:37

限定...對炒家就好...對玩家就唔好喇....

佢話限定又無話限幾多...好似之前有款維京人...賣左3分鐘賣晒...有心買既點買?
同埋隻野又唔係d咩重要角色...點會咁快賣晒...
我一路都覺得佢係做勢only....

佢唔番出舊角色...點吸引新人買....無新人買都係死架啦!

我望佢2013 唔掂快d 出埋幾個重要角色算....
佢拖住玩到2016 我都無幾多會買!
D 車又太貴...買唔落手!

其實最大問題係個定價US25 實在....SHIPPING 下年加完貴得好誇張....佢又SHIP 得慢....
QC 又成日有問題....又出太多新角色....

劉波 發表於 1-8-2012 23:12:20

其實仲有很多隻想佢出!! 想佢出埋戰車飛機, 想佢出水怪那隻巨魚寵物!!
想佢出埋骷髏頭堡, 蛇山, 同石梯級....

hhbto 發表於 2-8-2012 12:22:15

http://i1222.photobucket.com/albums/dd495/hhbto/Mattel%202012/matt00035.jpg
http://i1222.photobucket.com/albums/dd495/hhbto/Mattel%202012/matt00037.jpg

http://i1222.photobucket.com/albums/dd495/hhbto/Mattel%202012/matt00038.jpg
:50:
http://i1222.photobucket.com/albums/dd495/hhbto/Mattel%202012/matt00039.jpg

劉波 發表於 2-8-2012 12:45:37

我仲以為佢本身係咁,我都要選清楚先。
釘怪返左貨………但我隻未到。
其實我想買釘怪多個臭油鼠,
唉……

Mcfarlane 發表於 2-8-2012 23:06:28

其實仲有很多隻想佢出!! 想佢出埋戰車飛機, 想佢出水怪那隻巨魚寵物!!
想佢出埋骷髏頭堡, 蛇山, 同石梯級. ...
劉波 發表於 1-8-2012 11:12 PM http://toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
仲有骷髏魔個邊有兩隻可以將D頭手腳撈亂擺嘅角色....:)

劉波 發表於 3-8-2012 00:47:40

咩角色呀? 唔識!!
不過骷髏魔都仲有5隻我未買的,
臭油鼠, 釘怪, fang-man, 鐵手, 雙頭怪.
我自己都估唔到骷髏魔咁多手下....卡通中我之前看到仲有隻人馬咁樣..

cantona 發表於 3-8-2012 13:54:33

回復 206# hhbto

MOTUC QC 真係好差!
頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23
查看完整版本: 不滅的英雄傳奇之He-man永恆國度 (2015年2月號)