不死鳥一輝 發表於 11-4-2007 19:43:51

原文章由 davechan17 於 11-4-2007 07:41 PM 發表

一輝對天雄果場係將「一輝定律」加速表演一次,所以天雄有被秒既感覺:DD
但睇返個過程,睇得出一輝好輕視冥鬥,佢響冥界好似特別串
一輝定律...
最快係那智...
一野打落去
那智額頭蕉左一聲
然後見到一輝個拳頭愈黎愈大
之後痴左線
一輝用一指掂佢一下
即刻訓低

香港人 發表於 11-4-2007 19:46:15

原文章由 不死鳥一輝 於 11-4-2007 07:38 PM 發表

處女宮之戰好似係係處女宮既火把復活
係咪?忘了:?
佢一入處女宮開打一輪後, 聖衣粉碎左, 但係好快就重生...
呢個位應該係鳳凰座自己復修, 因為未變灰...
後尾中天舞寶輪同六道輪迴再爆一次, 呢次變左灰但自動復元能力仲係度, 但要長d時間...
點知一輝突破第七感玩自爆同沙加同歸於盡, 但只係彈左去第二個空間...
呢個時候鳳凰座既灰燼仲留係處女宮...
最後靠阿穆協助, 返左處女宮, 沙加執起d灰一吹, 同一輝講叫佢再次爆發小宇宙令聖衣重生...

不死鳥一輝 發表於 11-4-2007 19:48:32

原文章由 香港人 於 11-4-2007 07:46 PM 發表

佢一入處女宮開打一輪後, 聖衣粉碎左, 但係好快就重生...
呢個位應該係鳳凰座自己復修, 因為未變灰...
後尾中天舞寶輪同六道輪迴再爆一次, 呢次變左灰但自動復元能力仲係度, 但要長d時間...
點知一輝突破第七 ...
我講處女宮之戰前
唔係穆先生救佢地兩個果度
因為一輝應該同其中一個白銀同歸於盡左

davechan17 發表於 11-4-2007 19:48:42

原文章由 不死鳥一輝 於 11-4-2007 07:43 PM 發表

一輝定律...
最快係那智...
一野打落去
那智額頭蕉左一聲
之後痴左線
一輝用一指掂佢一下
即刻訓低

「一輝定律」應該有以下過程:
1. 出場(一半機會係為左阿瞬)
2. 被打(因為敵人未表演過)
3. 復活(敵人嚇左跳)
4. 接住敵人絕招(對聖鬥士第二次用同一招係無用既)
5. 鳳凰幻魔拳
6. 鳳翼天翔

香港人 發表於 11-4-2007 19:48:50

原文章由 不死鳥一輝 於 11-4-2007 07:43 PM 發表

一輝定律...
最快係那智...
一野打落去
那智額頭蕉左一聲
之後痴左線
一輝用一指掂佢一下
即刻訓低
漫畫版淚好多, 打爆晒直頭見晒骨:no:

不死鳥一輝 發表於 11-4-2007 19:49:44

原文章由 香港人 於 11-4-2007 07:48 PM 發表

漫畫版淚好多, 打爆晒直頭見晒骨:no:
:^強

不死鳥一輝 發表於 11-4-2007 19:50:46

原文章由 davechan17 於 11-4-2007 07:48 PM 發表

5. 鳳凰幻魔拳
6. 鳳翼天翔
係80%為左瞬
:ar:

香港人 發表於 11-4-2007 19:51:56

原文章由 不死鳥一輝 於 11-4-2007 07:48 PM 發表

我講處女宮之戰前
唔係穆先生救佢地兩個果度
因為一輝應該同其中一個白銀同歸於盡左
動畫入處女宮之前, 咪同沙加兩個徒弟打???
呢度之前係係大炮島療傷...
係同邊個打完去醫傷就唔記得...

不死鳥一輝 發表於 11-4-2007 19:53:45

原文章由 香港人 於 11-4-2007 07:51 PM 發表

動畫入處女宮之前, 咪同沙加兩個徒弟打???
呢度之前係係大炮島療傷...
係同邊個打完去醫傷就唔記得...
係咩
但係一輝點樣入處女宮又唔比穆 亞魯迪巴 + 唔中雙子宮幻覺 + 艾奧尼亞發現

香港人 發表於 11-4-2007 19:54:35

原文章由 davechan17 於 11-4-2007 07:48 PM 發表

5. 鳳凰幻魔拳
6. 鳳翼天翔
阿瞬定律:

1. 遇到敵人都唔願出手:我真係唔想戰鬥落去
2. 俾人打到豬頭
3. 一輝同佢對話叫佢\加油
4. 星雲鎖鏈制衡敵人, 仲未出殺人鐧.
5. 星雲旋風收人皮

不死鳥一輝 發表於 11-4-2007 19:55:43

原文章由 香港人 於 11-4-2007 07:54 PM 發表

阿瞬定律:

2. 俾人打到豬頭
3. 一輝同佢對話叫佢\\加油
5. 星雲旋風收人皮
大多數都係第二part後就召喚一輝

不死鳥一輝 發表於 11-4-2007 19:57:06

原文章由 香港人 於 11-4-2007 07:54 PM 發表

阿瞬定律:

2. 俾人打到豬頭
3. 一輝同佢對話叫佢\\加油
5. 星雲旋風收人皮
星矢定律:
1.碰到強勁對手時……
對手:「看我的XXXX!(招式名)」
星矢被打進牆壁或地板裡。
星矢:「唔…唔唔……(從牆壁或地板裡爬起)」
對手:「什…什麼?挨了我的XXXX竟然沒事(或『竟然還爬的起來』)?」
星矢:「我剛才已經看清了你的拳。對聖鬥士用過的招式,第二次就不管用了!」
對手:「(心:在瀕死的星矢身上,竟然發出了那麼強大的小宇宙。)好!再讓你嚐嚐我的厲害!看我的XXXX!…………什麼?你竟然接住了我的拳!」
星矢:「燃燒吧!我的小宇宙!天馬流星拳∼∼∼∼」
對手:「啊啊啊啊∼∼∼∼」(先飛到半空中,再頭下腳上的摔到地上,行街……)

2.碰到超強對手時……
星矢:「(被打得趴在地上爬不起來)可惡……」
對手(冷笑):「沒有用的!」
紫龍、冰河、瞬、一輝:「星矢!」
星矢:「(受感動)大家……」
紫龍、冰河、瞬、一輝:「星矢!我把我的小宇宙給你!」
星矢緩緩爬起,全身燃燒狀。
對手:「什…什麼?在瀕死的星矢身上,竟然發出了那麼強大的小宇宙。」
星矢:「燃燒吧!我的小宇宙!天馬流星拳∼∼∼∼」
對手:「哇啊啊啊∼∼∼∼」(仆倒)

紫龍定律:

1.必殺技!脫衣!

在銀河擂台賽中,護腕和盾都被擊碎的情況下,脫衣!

在巨蟹宮時,為了和失去聖衣的迪斯馬斯克公平較量,脫衣!

在天秤宮時,因為要救冰河,脫衣!(為什麼救冰河要脫衣呢?沒看過這段的人不要想太多了……)

在海皇篇對付克利申納時,脫衣!(紫龍:「穆!聖衣太緊了啦!幫我調整一下!」穆:「…………�_�|||」)

2.必殺技!雙目失明!

在對付梅都莎之盾時,自廢雙目。

在對付克利申納時,雙目被廢。

在北歐篇,紫龍對付芬利路時,紫龍的雙眼也短暫失明……

再這樣失明下去,總有一天,紫龍會跟沙加一樣,成為最接近神的男人~~~~XD

冰河定律:

漫畫版裡,冰河好像沒有什麼公式可講的,不過動畫版(尤其是劇場版):

冰河:「媽媽……媽媽……媽媽……(無限迴圈)」

娜塔莎果然是冰河的守護靈……

香港人 發表於 11-4-2007 19:58:18

原文章由 不死鳥一輝 於 11-4-2007 07:53 PM 發表

係咩
但係一輝點樣入處女宮又唔比穆 亞魯迪巴 + 唔中雙子宮幻覺 + 艾奧尼亞發現
穆先生應該唔會阻止...
以一輝實力要突破金牛宮好易...
阿瞬同冰河受困都係得一輝截斷教皇既幻術, 兩兜友仔先冇事, 兼且教皇果陣應該回復緊正既撒卡...
咁通過巨蟹之後到獅子, 艾奧尼當然都唔出手啦, 佢都效忠左雅典娜咯...

不死鳥一輝 發表於 11-4-2007 19:59:37

原文章由 香港人 於 11-4-2007 07:58 PM 發表

穆先生應該唔會阻止...
以一輝實力要突破金牛宮好易...
阿瞬同冰河受困都係得一輝截斷教皇既幻術, 兩兜友仔先冇事, 兼且教皇果陣應該回復緊正既撒卡...
咁通過巨蟹之後到獅子, 艾奧尼當然都唔出手啦, 佢都效 ...
果時要突破金牛宮應該都唔易
亞爾迪根本同星矢佢地係玩 無用過力
而且金牛都可能會放水

但係照計應該會交待

davechan17 發表於 11-4-2007 20:00:07

原文章由 不死鳥一輝 於 11-4-2007 07:57 PM 發表

星矢定律:
1.碰到強勁對手時……
對手:「看我的XXXX!(招式名)」
星矢被打進牆壁或地板裡。
星矢:「唔…唔唔……(從牆壁或地板裡爬起)」
對手:「什…什麼?挨了我的XXXX竟然沒事(或『竟然還爬 ...

我覺得星矢第二個定律以前就好令人感動,後尾睇返就覺得好好笑:DD

總覺得果班朋友心入面係諗緊:「直接得罪眾神既責任都係交俾星矢一個人啃就算喇,一於詐暈。」
頁: 1303 1304 1305 1306 1307 1308 1309 1310 1311 1312 [1313] 1314 1315 1316 1317 1318 1319 1320 1321 1322
查看完整版本: ●●聖鬥士聖域●●聖鬥士討論專區●●p.1聖衣神話情報區