Douglas.M.Saint 發表於 30-8-2010 00:13:19

散播希望之光的神獸 - RX-0 Full Armor 獨角獸

標題起初我想寫"往敵陣大放煙花的馬仔"...... 最後還是莊重一點好吧......

RX-0 Full Armor Unicorn Gundam

Specification:

Unit type: Full psycoframe prototype mobile suit
Head height: 19.7 meters (21.7 meters with horn)
Weight: 23.7 metric tons
Power generator output: 3480 kW
Maximum thrust: 142600 kg
Sensor radius: 22000 meters
Armor: Gundarium Alloy
Operating system: Laplace Program, NT-D
Armament: Beam rifle x 1, Shield x 1, Beam Saber x 2 (Normal Armament)
Pilot: Banagher Links

與其說是 Full Armor, 不如說是 Full Armament 更為貼切!

GFF 給人的感覺一向是 Gundam "Fix" (不可亂動), 否則後果自負.不過自 God Gundam 及 GFFN 的面世後. 情況可不一樣了!

這匹獨角獸的可動性一絕! 上半身可擺出很多高難度動作. 下半身礙於裝甲關係, 阻礙了關節的活動性, 尤以腳掌為甚. 但不少地方以二重關節形成, 故整體可動性仍然非常可觀!

手有 4 對, 盾 3 個, 鎗 1 支, 機關槍 6 支, 火箭炮 2 支...... 如此陣容, 那有高達迷不瘋狂???

因毋須考慮變形, 故外形十分出眾. 全身以啞白色為主, 故一點也不"膠". 另外更部細節位置亦十分出色! 雖然價格偏高, 但我仍覺物有所值!

QC 尚可. 當然, 我仍要挑了若干盒才有一盒令我感到滿意的!

最後還是看看獨角獸眾多的武器演武吧!

GVG Next 絕活, 獻給被我幹掉的各機師......

最後是 Full Armor 形態!去吧! 少年! 往敵陣大放煙花吧!!

D.M.S. 玩味指數

外型 (40) 34
可動性 (20) 15
佩件及 Gimmick (20) 17
品質管制/QC (10) 6.5
價錢 (10%) 6

總分: 78.5分

p.s.最後多謝曾鼓勵我的朋友!我會繼續推出更多好貼回報大家!

manic_yin 發表於 31-8-2010 00:37:09

Thank you very much! nice photo & report!!!! :71:

hitsu 發表於 31-8-2010 02:08:57

thx report...:64:

francis_lks 發表於 31-8-2010 02:41:59

放煙花+1 :$

bananaman 發表於 31-8-2010 07:43:08

神獸讓我想起草泥...

這個獨角獸最讓人不滿是不能變型,武器亦只係隨便掛在背上,讓有人種攞命3000的感覺,而且那個綠色不行,沒有PSYCO FLAME的感覺

eric 發表於 31-8-2010 07:57:20

神獸讓我想起草泥...

這個獨角獸最讓人不滿是不能變型,武器亦只係隨便掛在背上,讓有人種攞命300 ...
bananaman 發表於 31-8-2010 07:43 AM http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif

如果可以變形..恐怕劣評如潮+甩皮甩骨

紫月葵 發表於 31-8-2010 08:15:53

唔太接受佢隻綠,有d中毒(?)咁既feel
而且以高價格換隻可動玩具(冇得變形?),等下robot魂佢地會唔會出吧

另,德哥靚相+靚report

davidki99 發表於 31-8-2010 08:40:28

依家個價實在太貴了
買唔起

小櫻 發表於 31-8-2010 09:04:19

綠色嘛...

小說裡頭無提及原因... 但有講過... AE社嘅技術員曾話過Distory Mode時Psycho Frame理應不會發光因為會太顯眼...

小櫻就覺得... 紅色時係因為巴納吉處於憤怒狀態又或者未完全駕馭到RX-0... 發綠光第一次係响衝出大氣層時... 其實小說描述係彩虹咁上下嘅彩色並非綠色... 而當時巴納吉心情非常安定詳和...

換句話講... Psycho Frame發出咩光係視乎駕駛員嘅心理狀態... 當然現實只係給觀眾視角刺激啦...

呵呵呵...

小櫻上

fourson 發表於 31-8-2010 09:23:30

背部果兩支好似唔係"Beam Saber":55:

00_GUNDAM 發表於 31-8-2010 09:24:28

想起了綠爐同紅爐既概念:(

kyostanley 發表於 31-8-2010 09:59:46

綠色嘛...

小說裡頭無提及原因... 但有講過... AE社嘅技術員曾話過Distory Mode時Psycho Frame理應不會發光因為會太顯眼...

小櫻就覺得... 紅色時係因為巴納吉處於憤怒狀態又或者未完全駕馭到RX-0... 發綠光第一次係响衝出大氣層時... 其實小說描述係彩虹咁上下嘅彩色並非綠色... 而當時巴納吉心情非常安定詳和...

換句話講... Psycho Frame發出咩光係視乎駕駛員嘅心理狀態... 當然現實只係給觀眾視角刺激啦...
小櫻 發表於 31-8-2010 09:04 AM http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif

多謝解釋...因為我無睇過小說唔知佢點解有紅同綠的分別...講真個句, 紅色靚好多, 而且綠色..俾我感覺好似抄00咁....
如果真係可以出到彩虹色咁又幾靚

timothy276217 發表於 31-8-2010 11:42:39

Nice photo and nice toys:71:

S20081997 發表於 31-8-2010 12:03:29

:shiny::handshake::71::77::77:

天元突破 發表於 31-8-2010 17:29:21

:71::71::71:good
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 散播希望之光的神獸 - RX-0 Full Armor 獨角獸