Toysdaily 玩具日報

樓主: Gundam@EFSF

DC一樣得! 模玩攝影小技巧分享 (超越DSLR!)

原帖由 K66 於 11-4-2009 06:39 PM 發表

咁你同EFSF影既相根本係兩種風格,冇話邊種好D.

我既意思係用tripod 之餘仲要好似EFSF大大咁用支大燈做光源

如果係冇明確既光源之下, 就算比你用tirpod 拎到正確曝光, 都唔會影得出EFSF大大咁高水準既相

光線又唔同既角度打落個公仔度都有唔同既後果

明我講乜冇?
想請問一下買燈要買幾多k色溫的燈好呢?
一般白色慳電膽的
原帖由 Licarly 於 12-4-2009 01:08 AM 發表
想請問一下買燈要買幾多k色溫的燈好呢?
一般白色慳電膽的

可參考喱樹...

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=色溫度&variant=zh-tw

數碼相機嘅白平衡基本設定會係日光... 其實即係大家買到嘅菲林(日光菲林)嘅色溫度相同... 因為數碼相機通常都會調教到同用菲林機差唔多...

既然係日光嘅話... 當然就要買色溫達日光程度嘅燈膽啦... 上面條Link有講各色溫度K (絕對溫度) 係咩嘢光... 日光就大概係6200K-6500K左右... 其實响你調教相機白平衡果陣都會大概知道係幾多嫁嘞...

不過... 查實買唔買到日光燈膽唔係咁重要... 反而買返嚟嘅慳電膽如果有標明色溫係幾多K就足夠... 因為你可以手動調教相機白平衡去就翻... 例如買到嘅燈膽得4000K... 咁就將相機嘅白平衡校到4000K就可以嘞...

呵呵呵...

小櫻上
原帖由 KAMINA 於 11-4-2009 23:45 發表

我既意思係用tripod 之餘仲要好似EFSF大大咁用支大燈做光源

如果係冇明確既光源之下, 就算比你用tirpod 拎到正確曝光, 都唔會影得出EFSF大大咁高水準既相

光線又唔同既角度打落個公仔度都有唔同既後果

...

而家明了,其實要搵支燈唔難,一支幾十蚊檯燈,加張牛油紙都得啦.
excellent information, explain very detail. thank you very much!!!
唔該晒 小櫻 大大
是否有白平衡影出來,始終沒有自然光影出來好?

原帖由 Licarly 於 12-4-2009 02:58 PM 發表
唔該晒 小櫻 大大

唔係...

所謂白平衡呢... 其實係感光原件(CCD/COMS)對光3原色(紅綠藍)嘅感應程度嘅比例分配...

調教白平衡係要嚟就翻當時光源嘅色溫... 無論自然光... 人造光都需要調教到相對嘅色溫去配合...

舉個例... 用「日光」Setting... 去拍由較低色溫嘅燈膽打出嘅光... 影出嚟就會偏黃... 如果WB教到相對K數... 影出嚟嘅物件嘅偏色就會減少...

當然... 大部份時間影相... 都係自然光較好... 不過相機嘅WB都要係自然光...

查實數碼相機影相幾乎零成本... 大可自己試下果效果嘛...

小櫻上...
原帖由 大舊金 於 11-4-2009 18:44 發表

好帖
真好帖
確實好帖
少見的好帖
難得一見的帖
是人就想看的帖
千年等一回的好帖
好得不能再好的好帖
驚天地且泣鬼神的好帖
讓人閱畢擊掌三歎的好帖
讓人佩服得五體投地的好帖
讓人奔走相告曰須閱讀 ...

haha, what a nice response....:34:
原帖由 Licarly 於 12-4-2009 14:58 發表
唔該晒 小櫻 大大

white balance is a kind of ajustment to the color temp... very interesting, as many pro brothers hv already known, the most of the WB of my pic are intenttionally "wrong" in strictest sense:77:
原帖由 小櫻 於 12-4-2009 04:46 PM 發表

唔係...

所謂白平衡呢... 其實係感光原件(CCD/COMS)對光3原色(紅綠藍)嘅感應程度嘅比例分配...

調教白平衡係要嚟就翻當時光源嘅色溫... 無論自然光... 人造光都需要調教到相對&# ...

日光算唔算自然光?
我又試下玩,:shy:

原帖由 mushroom 於 16-4-2009 12:31 發表

日光算唔算自然光?

日光 of coz is 自然光:76:
Good :71: :71:
Good wor ! Try Try sin !

Thank you for your sharing !
對於好似小弟既攝影新手真係獲益良多,感謝師兄無私分享:handshake: