Toysdaily 玩具日報

查看: 2109|回復: 14

[新品消息] 食玩 超動α ULTRA 怪獸

第1弾は全4種で6月発売予定!

1. 哥莫拉

2. RED KING 雷德王/紅王

3. 巴魯坦星人

4. 美菲拉斯星人

『超動αウルトラ怪獣』
は1個 1,500円(税抜)で6月発売予定!

https://bandaicandy.hateblo.jp/entry/20240113_ultraman

呢個系列有趣 如果同超人同比例 個價¥1500就...?!
又新系列? 出SO-DO不行再? 不會要重買超人吧.......?
專心出怪獸墓場,大把人買
隻美菲拉同巴魯坦好似出左成4 5次
不斷重洗但個價就加到1500YEN.....
潔白紙巾 發表於 16-1-2024 08:49 AM
不斷重洗但個價就加到1500YEN.....

其實這幾隻怪獸在掌動不是出過嗎......
又登入唔到 發表於 16-1-2024 08:40 PM
其實這幾隻怪獸在掌動不是出過嗎......

哥莫拉新模具,紅王同82坦睇效果圖應該塗裝比掌動VS時期精細
ALENTR 發表於 17-1-2024 02:41 PM
哥莫拉新模具,紅王同82坦睇效果圖應該塗裝比掌動VS時期精細

新系列都應該新模 但之前係¥600
相同大細¥1500係過份咗
hong1971 發表於 17-1-2024 10:17 PM
新系列都應該新模 但之前係¥600
相同大細¥1500係過份咗

首樓有官網地址,目前只公佈哥莫拉為“全新規造型”,其餘則為精細塗裝(尤其紅王關節分割仲喺老版)。
依個問題,只能話早響14~16年後,疫情前,內地以東莞澄海為首,玩具代工業比之08~12年漲幅近六倍,孩之寶都頂吾住跑越南啦。
超動掌動從早前背後省塗裝到正面四肢偷色,一直都在降成本就價(裝動更喺官宣就恨不得講清邊個位置上色,邊處貼紙),抄家起手嘅國模都無五家肯做100元以內生態位,能實實在在1500圓俾到宣傳圖咁好陰影上色,在下是無所謂了,反正掌動出貨週期夠長。
怕只怕,炒款,某啲款式1500圓都未必得

超動αウルトラ怪獣
メーカー希望小売価格: ¥1,500(税込:¥1,650)
2024年6月 発売

●彩色済みフィギュア一式(全4種)
1.ゴモラ
2.レッドキング
3.バルタン星人
4.メフィラス星人
●ガム(ソーダ味)1個
https://www.bandai.co.jp/candy/p ... 70117914751000.html

ALENTR 發表於 18-1-2024 12:30 PM
首樓有官網地址,目前只公佈哥莫拉為“全新規造型”,其餘則為精細塗裝(尤其紅王關節分割仲喺老版)。
...

超人果邊1隻700 就算計埋特效都係800 怪獸大隻d都唔係要2倍成本掛
hong1971 發表於 19-1-2024 11:42 PM
超人果邊1隻700 就算計埋特效都係800 怪獸大隻d都唔係要2倍成本掛

前面講過啦,除咗用料成本,仲有塗裝成本。超人線700圓+補件筆賬,在於背後乾脆吾上色兼四肢,正面軀幹有限度偷色。而目前剩睇82坦紅王手腳同碌尾,就拍住曾經嘅DG超人扭蛋(十年前代工成本都撲咗街嘅短命系列)。
超動αウルトラ怪獣
2024年6月3日 発売
https://www.bandai.co.jp/candy/p ... 70117914751000.html