Toysdaily 玩具日報

查看: 2418|回復: 22

[分享討論] 我嘅threezero斷空我

我嘅threezero斷空我
利申:我係原價正價$2160預訂嘅,所以比起嗰d “平咗呀!扺玩呀!其實好正囉!” 嘅ching嘅感受會更真實 ~~~~~~~先小人後君子…我覺得係一件垃圾。 首先佢其實係有一張原設圖嘅(見圖4),但玩具實物唔知做乜同張圖一d都唔似,更加唔知點解相差咁大都照批准出貨嘅,而且可能我地大部份人都理解唔到kelvin sau仇大師嘅審美觀吧

~~~~~~~
一)臉部欠缺補色,搞到額頭好長髮線勁高咁(見圖5)
二)胸同腹嘅形狀冇乜倒三角形嘅過渡,加上腹部大範圍嘅銀色,導致有種腰好粗肚好大嘅錯覺
三)兩隻貓貓變成鞋之後有别於過往其他超獸嘅形狀,今次對鞋係十分之厚,可能係打算以此黎造出合體後腿長咗嘅感覺吧?
四)對厚底鞋加長咗對腿好多,個頭又大咗,但對手臂仲係維持象機械人時嘅長度、大小,簡單黎講,比例失衡好嚴重
五)對肩甲重新設計,但佢設計得扁咗d唔夠厚

~~~~~~~
以上嘅都係外觀上嘅缺憾,但仲有外觀以外嘅:

一)個别關節偏鬆,成隻嘅主要關節都係鋼軸friction joint,但唯一比bandai好嘅係,佢唔係用空心樁
二)作為一隻合金價格嘅合金玩具,隻嘢出奇地輕,幾乎冇乜合金,而且更奇怪嘅係佢用上咗大量偏軟嘅塑膠作為材料,揸上手成個手感好唔實在…

~~~~~~~
不過唔買都買咗,仲要當年錯過咗最佳甩手期,賣都賣唔出,唯有自己改善下佢

A)油番黑臉上多餘嘅部份,改善髮線問題同臉部比例
B)將上腹部油黑,減少番銀色嘅比例分佈,改善腰過粗嘅大肚感
C)前臂改造成可拉長少少少少,盡咗力,素材問題,想再長多d都做唔到
D)購入及裝上江老師設計嘅墊肩補件,加厚番肩甲
E)局部關節加固

~~~~~~~
經過幾項改善工程,觀感上順眼番d,但老實講,收得呢個價,冇理由要玩家去自行處理咁多嘢,所以我嘅評價無論改造前或者改造後,依然係唔值得買嘅垃圾作品一件我評一件玩具好唔好,從來唔會從價錢為主要出發點係好嘅,貴一貴都覺得值係差嘅,一折賤賣都唔會對佢鬆口改觀

圖1

圖2

圖3

圖4

圖5
我最頂唔順佢對鬆糕鞋,好核凸,個頭兩舊嘢大到好似髮計咁
Hawk 發表於 13-12-2023 12:45 PM
我最頂唔順佢對鬆糕鞋,好核凸,個頭兩舊嘢大到好似髮計咁

同感,對鞋太厚啦,明明佢自己張設定圖都唔係咁嘅
頭嗰兩舊又同樣係大舊咗,完全唔知佢點過到審批嘅

阿Kalvin  Sau唔知係咪冇得say?  同原設争咁遠都照出,整衰自己個朵
啱啱睇到原來條褲個紅色都落錯咗,原設冇咁多紅色,而家實物俾個幾塊紅色搶哂……
Hawk 發表於 13-12-2023 12:57 PM
阿Kalvin  Sau唔知係咪冇得say?  同原設争咁遠都照出,整衰自己個朵
啱啱睇到原來條褲個紅色都落 ...

所以呢單嘢真係冇理由可以幫threezero 洗白
面相真係中咗輻射咁,我都未識欣賞,睇師兄講完,我都覺鞋好厚,我都係玩返戰車形態就算,叫做感覺好樣返少少
Asukakeki 發表於 13-12-2023 02:02 PM
面相真係中咗輻射咁,我都未識欣賞,睇師兄講完,我都覺鞋好厚,我都係玩返戰車形態就算,叫做感覺好樣返少 ...

佢厚得太奇怪,就算戰車形態都顯得支炮好細碌
allenwalker 發表於 13-12-2023 02:12 PM
佢厚得太奇怪,就算戰車形態都顯得支炮好細碌

可遠觀而不可⋯⋯
做了咁多小改造, 怪唔之得睇落順眼咁多, 辛苦晒;

買得玩具多總有一兩隻係奶野入或者買貴左坐艇, 節哀順變
熱狗OO 發表於 13-12-2023 03:30 PM
做了咁多小改造, 怪唔之得睇落順眼咁多, 辛苦晒;

買得玩具多總有一兩隻係奶野入或者買貴左坐艇, 節哀順變 ...

當初仲要錯過咗最佳甩手期,唯有怪自己一片真心錯付郎
師兄講圖4果張原設圖同大貨比較真係差好遠...完全接受唔到...
liuwaihung 發表於 13-12-2023 03:45 PM
師兄講圖4果張原設圖同大貨比較真係差好遠...完全接受唔到...

真心想知threezero當初點解會咁都出得貨

懂得画画以前叫公仔佬最多叫做画师,设计师是别的专业。E位<茄粉衰>挞自己朶如果还有一点专业尊严,系咪5應该赖厰赖边位,负责自食晒所有货妮?
改完的確順眼好多

多謝  發表於 13-12-2023 06:22 PM
allenwalker 發表於 13-12-2023 03:43 PM
當初仲要錯過咗最佳甩手期,唯有怪自己一片真心錯付郎

奇怪這樣說, 曾經有炒上過?!