Toysdaily 玩具日報

查看: 2308|回復: 16

[分享討論] Pose+ 宇宙戰士Baldios 一個小缺點

玩咗兩日,都幾滿意,直到今晚終於搵到一個幾有潛力嘅缺點

就係兩隻腳中,用嚟鎖住膝頭關節,位於小腿嗰個彈弓鎖
原來裡面只係一條好細好幼嘅彈弓,拉得多會慢慢拉鬆,我嗰隻都鬆咗少少,我最後係拆開咗佢,再將條彈弓翹多個圈去拉番緊一d
其實真係冇乜可能咁樣設計呢個位,呢點買咗嘅ching需要留意一下
其實都唔只哩啲位,佢啲摺摺下既位,摺多幾次都驚爛,灰色大脾屈180度果度,屈膝頭時有時都會走位,哩啲變形玩具都係買果陣變1,2次就算穩陣啲……
Hawk 發表於 5-11-2023 12:55 AM
其實都唔只哩啲位,佢啲摺摺下既位,摺多幾次都驚爛,灰色大脾屈180度果度,屈膝頭時有時都會走位,哩啲變 ...

比較牙煙一定係上身飛機對薄薄嘅紅色摺疊翼
灰色大腿嗰度其實佢應該再加多個扣,造成維度鎖扣型式就唔會咁易甩開
無咗條弹弓,個扣位會唔會自動鬆開?
taifat 發表於 5-11-2023 10:13 AM
無咗條弹弓,個扣位會唔會自動鬆開?

會,因爲佢主要就係靠條彈弓去拉住個扣去將條大腿hold in place
昨晚上網睇到一位香港人拍片,玩完呢隻野後,成張枱面都有很多玩具身上掉出來既顏料或可能係膠料,似乎呢隻問題效多,是否出貨太準時就會出事?!?
馬仔 發表於 6-11-2023 10:05 AM
昨晚上網睇到一位香港人拍片,玩完呢隻野後,成張枱面都有很多玩具身上掉出來既顏料或可能係膠料,似乎呢隻 ...

其實都唔準時嫁啦,由1月拖到10月,期間仲比其他打咗尖

不過甩色我就唔係好覺,可能有個體差吧。反而除咗1樓嗰個設計問題之外,我嗰隻有右邊黃色胸甲易甩,同埋雙腿側邊紅色炮關節鬆嘅情況

另外仲有右腳飛機機翼唔啱位d膠互相頂住嘅問題

整體設計係好嘅,當然講還原反而唔夠moderoid嗰隻黎,但喺完全變形嘅前題黎講算有心思,不過你講得啱,qc或者精進度仲有改善空間
馬仔 發表於 6-11-2023 10:05 AM
昨晚上網睇到一位香港人拍片,玩完呢隻野後,成張枱面都有很多玩具身上掉出來既顏料或可能係膠料,似乎呢隻 ...

條開箱片我都有睇,好同意果位師兄既睇法,就係說明書無變型步驟,P+真係懶到一個點....
fallout8 發表於 6-11-2023 12:43 PM
條開箱片我都有睇,好同意果位師兄既睇法,就係說明書無變型步驟,P+真係懶到一個點.... ...

其實睇片變形我覺得 ok 既,有時真係清楚過說明書。

睇片ok但說明書有埋變形步驟就方便啲囉,唔駛下下開電視或電話睇,其實佢係條片度cap番啲重點圖咪得,可能間公司根本唔夠人做嘢
Hawk 發表於 6-11-2023 02:13 PM
睇片ok但說明書有埋變形步驟就方便啲囉,唔駛下下開電視或電話睇,其實佢係條片度cap番啲重點圖咪得,可能 ...

根本就係懶得整,上次銀河旋風已經有人提出唔好只得影片,就算你要環保,好似千值邪虎咁整份下載版本都好過完全無圖文說明書,相信pose+以後產品都唔會有圖文說明書
Vince 發表於 6-11-2023 01:34 PM
其實睇片變形我覺得 ok 既,有時真係清楚過說明書。

我家中小霸王默書時都係咁講:「我用口串個英文字出來咪得囉,洗咩默係本簿到咁麻煩姐!」
上次旋風條片,都唔知做乜要快鏡,攪到又要暫停褪後,幾鬼煩,明知旋風變形幾鬼複雜,正常速度唔得咩?!都唔知係邊個意思,今次條片就有d改進
Hawk 發表於 6-11-2023 02:13 PM
睇片ok但說明書有埋變形步驟就方便啲囉,唔駛下下開電視或電話睇,其實佢係條片度cap番啲重點圖咪得,可能 ...

因為冇說明書, 上隻旋風已經冇買
作為玩家,我當然明白大家都想 why not both,又要有說明書,又要有片睇變形。說明書仲要有 設定 同 故事介紹 等等等。不過 現實 就係 印刷成本 現在真係好貴,d d 冷門機體 (宇宙戰士、銀河系列、等等),可能預左蝕住出,所以成本一定會有咁低壓咁低,而未來方向我估都會係咁 ….

帶頭盔:我只係普通玩家,都同大家一樣想要一本靚靚說明書 ga。