Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] Pose+ 宇宙戰士 小報告

隻玩具造型真係幾懷舊,四四方方咁但比例係靚既,顏色方面因為主要都係深藍深灰,所以都順眼既,金屬方面集中係小腿同身體咁。

先講變形,pose+而家擺哂啲變形片上網,說明書係冇教既,所以焗住要一路睇片一路變,有好有唔好啦。 兩隻腳變形基本上冇乜問題,但個身變飛機就真係有難度,兩對手反上去拍極都唔似片咁,可以拍得直同齊,繼而就會影響之後既接合位都争少少,不過我放棄架喇,廢事整爛……

再講下變形合體後,可動其實都唔錯,特別係腳眼,可以拉出左右扭同轉,上下郁係齒輪式,關節都夠實,可以擺到好貼地。盤骨位都係齒輪式亦好實正, 腰亦可前傾同旋轉,但對手都争少少喇! 膊頭既齒輪關節好實,建議拉出少少再扭就好啲,另外手臂灰色件亦都實,同埋係膠嚟,如果要轉隻手既方向最好都係揸住灰色件嚟借力,唔好就咁扭隻手,驚爛。

武器方面,啲劍造型就差喇,一面靚仔但另一面就全部都係夾口,好礙眼! 個盾接位亦都唔夠實容易甩,其他就冇乜特別。

總括嚟講,隻玩具比我想像中好玩,造型係老土但比例真心靚,變形好多接嚟接去既位都幾過癮,不過武器就真係差啲,劍既夾口真係好肉酸。

嚟緊希望pose+可以出多啲好玩具啦,同埋改善下啲客服同出貨期啦,成日話出又冇嘢出又冇交代……
如果駕駛倉改透明件,紙盒改用質地比較硬瓦通紙,再加一個以前DX版合金先有嘅手抽位咁就完美
其實駕駛倉係邊? 我真係唔知因為冇睇過套嘢,不過盒我就影完相就掉咗,買得太多玩具冇可能儲盒呢…
Hawk 發表於 4-11-2023 08:06 PM
其實駕駛倉係邊? 我真係唔知因為冇睇過套嘢,不過盒我就影完相就掉咗,買得太多玩具冇可能儲盒呢… ...

駕駛倉我估係腳指位,依樣亦係我覺得P+一真係細節位做得唔好既地方,駕駛倉無透明窗,駕車無做履帶或至少係假履帶上加車look...
笨大以前合金魂啲履帶已經爆哂,怕怕……

Pose+我覺得佢比較着重係變形細節方面,你見佢會專登做啲細件嚟遮啲穿崩位咁,變形後既可動佢都有研究,但其他武器同外觀細節就争啲
Hawk 發表於 4-11-2023 09:25 PM
笨大以前合金魂啲履帶已經爆哂,怕怕……

Pose+我覺得佢比較着重係變形細節方面,你見佢會專登做啲細件嚟 ...

舊昭和合金味就係依d覆帶/透明窗駕駛倉元素,依方面合金魂做得足好多。
不過依隻宇宙戰士真係造得幾靚,雙腳變型又好有創意,可惜我對佢完全無愛.....
呢隻啲摺紙式變形幾過癮,試想像佢出大武士嘅話可將個大貨櫃摺吓摺吓就收咗喺個身度,仲可扭腰高可動.....嘩......
我好鍾意大武士,都想佢出,合金魂果隻我好唔鍾佢對超厚既腳板,好核凸……