Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 銀河飄流華爾芬變色問題

買了並收藏幾年的玩具, 今天拿出來看時, 灰白色位置起初不覺變黃, 但一比較起其他配件, 感覺上黃了約10-15%左右, 知道各位網友都遇過這問題, 但是有沒有辦法改善呢? 網上有去黃劑或雙氧水20-30%, 不過工程好大外, 也而且擔心膠質變脆.

明天會帶出去外拍, 相信拍攝問題不大, 不過拿上手把玩時, 內心不妨都有一點 down 啦.

天線同頭有色差

手掌和腳關節, 大腿就有一點黃

robot spirit?...........................
Gundam@EFSF 發表於 2-11-2023 09:22 PM
robot spirit?...........................

Gundam@EFSF 兄, 係呀, R 魂.

CMS 果啲入咗, 但係散晒, 仲係自己散, 得返飛機咋
ray1849 發表於 2-11-2023 10:04 PM
Gundam@EFSF 兄, 係呀, R 魂.

CMS 果啲入咗, 但係散晒, 仲係自己散, 得返飛機咋  ...

哇!? 乜原來有出過R魂既咩!?

早排果隻HG我連盒都未見過, 爆搶
熱狗OO 發表於 2-11-2023 10:10 PM

熱狗兄, 有呀, 應該有四年多, B 記先出華爾芬, 跟住紅色及紫色 B 記就好 9 咁用魂限 我忍痛唔入.

而家 carouxell 都有人放銀河飄流 R 魂, 全部都食炒價, 咁我理鬼得佢, 等將來再版先再執佢.

如果你有 HG 就唔駛 R 魂啦, HG 造型色水配搭靚啲, 出面我都見到.
熱狗OO 發表於 2-11-2023 10:10 PM

呢隻2014年年頭出,差不多有10年,2016年追加Turn Mover配件再出多次,但抽起左有腳架的機仔,所以樓主呢隻一定係14年版
redfish 發表於 3-11-2023 02:05 PM
呢隻2014年年頭出,差不多有10年2016年追加Turn Mover配件再出多次,但抽起左有腳架的機仔,所以樓主呢隻 ...

Redish 兄, 我都忘記咗買咗咁耐 咁變少少黃都差唔多喎, 希望外拍果時光線會幫到手啦.