Toysdaily 玩具日報

查看: 3049|回復: 10

[個人收藏] 可曾記得愛之超合金魂GX39天威勇士升級記……

時移世易,更新迭代,自超合金魂GX39之後,幾年間天威勇士在市場上出了頗多各具特色的版本,如B社超魂的R版、食玩SMP,還有千記和P+等。然而,回頭看看大家的GX39還健在嗎?是否早已經被打入了冷宮? 還是變賣後換了其他更好的版本?的確,GX39無論外形審美或工藝技術上都遠遠落後於今天,但就因為如此而被捨棄真的於心不忍,也不捨得。還記得當初擁有GX39時的興奮嗎?6年前當B社推出超魂R版的時候我就萌生了為GX39升級的構想並付諸實行。漫長的6年間斷斷續續,雖說因疫情浪費了3年,我也不得不佩服自己的耐性(墮性)以及hea著做的精神,熬到今天終於有了點成果(白模)。要感謝期間友情相肋的幾位朋友才得以實現了自己的心願,也信守了對GX39不離不棄的承諾。

先草草上兩張圖,往後會慢慢更新……

終於有時間上嚟更新……再簡單講一下改造構思,當初GX39R換咗貼近TV版嘅頭雕,我就諗其實GX39初版頭雕上長長嘅角好有OVA劇場版嘅感覺,所以我想改成類OVA劇場版風格。其二、對GX39嘅手部設計及外形,同埋小腿外形唔跟原著早有不滿。其三、所謂做戲做全套,做埋類TV版嘅外形替換件可以俾GX39R通用。

改造難點就係手部設計,原設計合體後劍龍前臂及拳頭貫穿到連接大機械人上下手臂嘅手肘部位,所以大機械人嘅手部各部位都不能獨善其身,互相牽連受限。要唔阻礙合體又唔影響外形,仲要有好嘅可動性就係呢次改造最大挑戰同最大樂趣嘅地方,現時嘅設計方案可能唔夠完美(畢竟唔係專業),但估計已經係我呢個超級業餘玩具愛好者嘅極限……

最後補充一下透明甲嘅來由,係當年我睇到《超合金魂計畫》裏面介紹GX39開發過程中嘅透明試模,覺得透明好有感覺,好合適天威勇士嘅合體設計概念展示,所以多列印咗一套透明件試試……

咁大工程?打算零售?
其實依家望番櫃隻再版,覺得外型其實都唔差,p+果隻冇後悔一早入,依家炒晒價。。。

肩甲如果可以上下移動  褲檔如果可以更換稍微較方形 基本外觀已經很有fu了  加油  
ps 個人不收gx39 除了外型外!可動! 最大問題就是萬岱版倍功夫比例刻意"作小"!! ,明顯為了髖關節能跟裡面劍龍"共用"合體後固定在同一位置可動就可以偷關節不用另行設計.  
糟糕的是黑豹高迪安也是這樣搞!!  合金魂宗旨:終於原著  真是自打臉
好大工程喎, 高手
師兄如果呢套補原改件量產, 小弟一定支持
終於有時間上嚟更新……再簡單講一下改造構思,當初GX39R換咗貼近TV版嘅頭雕,我就諗其實GX39初版頭雕上長長嘅角好有OVA劇場版嘅感覺,所以我想改成類OVA劇場版風格。其二、對GX39嘅手部設計及外形,同埋小腿外形唔跟原著早有不滿。其三、所謂做戲做全套,做埋類TV版嘅外形替換件可以俾GX39R通用。

改造難點就係手部設計,原設計合體後劍龍前臂及拳頭貫穿到連接大機械人上下手臂嘅手肘部位,所以大機械人嘅手部各部位都不能獨善其身,互相牽連受限。要唔阻礙合體又唔影響外形,仲要有好嘅可動性就係呢次改造最大挑戰同最大樂趣嘅地方,現時嘅設計方案可能唔夠完美(畢竟唔係專業),但估計已經係我呢個超級業餘玩具愛好者嘅極限……

最後補充一下透明甲嘅來由,係當年我睇到《超合金魂計畫》裏面介紹GX39開發過程中嘅透明試模,覺得透明好有感覺,好合適天威勇士嘅合體設計概念展示,所以多列印咗一套透明件試試……

樓主自己整都靚過大廠手工,唉!
馬仔 發表於 27-11-2023 09:09 PM
樓主自己整都靚過大廠手工,唉!

咪就係, 最重要就係師兄有心做, 但笨大冇囉
你要殺死丁力個行街?樓主整得好靚
透明件真的超有感覺!!1 期待樓主另噴透明件!! 加油!! 會吾會整埋劍龍?