Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] AMAKUNITECH 勇者王 GENESIC GAOGAIGAR 模型

th0220 發表於 15-5-2023 09:11 PM
其實只要唔係出返千值的合金玩具,
我覺得都唔算老翻喎,模型還模型,佢分件都係自己設計的吧
如果佢有買 ...

成隻照dup千記果隻都話唔係照炒, 咁呢個世界唔駛講版權喇...
勇 發表於 24-10-2023 08:16 PM
人地係千記自己出的,你有無睇清楚。我都覺得太大隻無位放

佢地應該係講緊大陸果套模型

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
nobita16 發表於 24-10-2023 07:47 PM
成隻照dup千記果隻都話唔係照炒, 咁呢個世界唔駛講版權喇...

佢俾左錢買勇者王模型個版權就得啦,
個個出都大同小異的啦, 成隻照DUP只要有唔知幾十%不同就唔可以話係抄
如果真係老翻, 可以咁明目張膽咁出咩
千記都會告佢啦, 齋講合金同模型呀, 以玩具個版權法黎講已經好唔同
呢個世界唔係你話點就點的, 睇結果就最實際,
佢唔係偷偷出的老翻, 係攞正版權賣哂廣告咁出
th0220 發表於 25-10-2023 10:01 AM
佢俾左錢買勇者王模型個版權就得啦,
個個出都大同小異的啦, 成隻照DUP只要有唔知幾十%不同就唔可以話係 ...

ching,你好得意喎,唔係老翻係有授權,但係個名叫「Gengsic GaoGaiGer」(正確係Genesic GaoGaiGar),到底係sunrise眼殘睇唔到,定係真係冇授權就由ching自己定奪喇。
係嘅,真係畀人侵權,正常係要告侵權方,但上面嘅司法就......喬丹告嬴Jordan、New balan告贏new balance,況且真係要告都唔使大字報報出嚟畀人知。
大同小異,但係大同到由造型到連動機構都一樣,到底仲有冇小異呢,我冇買呢隻「授權」嘅我答你唔到。「偷偷出」?有接觸模型嘅多少都有聽過「大班」呢個名啦,咁出名,咁佢出嘅高達模型又係唔係老翻?

上面位師兄係咪誤會咗乜嘢,呢隻係有版權跟據千值隻合金去模型化,結構有簡化和比例縮小了。千值本身都有得訂。
之前大陸出嗰隻合金骨架模型就真係照抄冇版權嘅老翻。
bigbigfriend 發表於 25-10-2023 01:54 PM
上面位師兄係咪誤會咗乜嘢,呢隻係有版權跟據千值隻合金去模型化,結構有簡化和比例縮小了。千值本身都有得 ...

你講我?我知amakunitech呢隻係有版權,但對上嗰位ching之前話「其實只要唔係出返千值的合金玩具,
我覺得都唔算老翻喎,模型還模型,佢分件都係自己設計的吧」明顯係覺得佢係原創,最多話個外形似,仲認為賣晒廣告咁張揚所以肯定唔係老翻

AMAKUNITECH ジェネシックガオガイガー
●発売元/ホビージャパン、販売元/コトブキヤ●14850円、2024年5月予定●約18cm●プラキット

https://hjweb.jp/article/1206815/

試版

https://x.com/kuvoregordon/status/1730120411587936355?s=46&t=er7bjrVsfl0uaagIF8aTLw

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
上佐色都咁胶!!??失望????!
大丈夫 發表於 3-12-2023 10:44 AM

有名你叫膠架膠Final

https://youtu.be/VO7KdkseBTg?si=e4pvl4bHQJfxxGzK
模型唔膠,唔通用合金咩!個試辦唔係上色,係有色成形!係日本生產商有版權產品,以為係老翻!其實呢度係toysdaily定係小紅書呀?
大丈夫 發表於 3-12-2023 10:44 AM

點睇都係原本膠隻色,膠唔膠主要睇噴塗,就算合金玩具基本都係膠殼