Toysdaily 玩具日報

查看: 4089|回復: 21

[玩具報告] 老餅時光 by CombattraV : DX合金 金剛小寶貝 (Bullmark)

真係好耐無出Post,上一個Post已經係兩年幾前..........
呢兩年小弟經歷咗好多嘢,希望將來重可以繼續開心Share同討論玩具la.....

好,今次Share返四年幾前入手嘅一套合金:Bullmark 金剛小寶貝

金剛小寶貝》(原題:合身戦隊メカンダーロボ)是1977年(昭和52年)3月3日到同年12月29日期間,在東京12頻道的每週四19:00~19:30(第1~5集)及每週四19:30~20:00(第6集起)時段播出的機械人動畫,全35集,由和光プロ製作。

合金玩具方面,當年主力由Bullmark負責出品,包括模型,合金及大膠......
小弟於2017年收到的這套為DX版的散盒裝合金,可作合體,屬於最大比例之舊合金完成品,另外亦有大boxset版,當然價錢要再付出一倍以上了.......

合金質量方面,我想有儲過Bullmark合金的師兄都知道差不多80-90%都是金屬,以當年嚟講Bullmark廠一定排足料第一名

V大的梳化, 窮窮的我只有ST版, 但真係超級重手, 許過願希望合金魂會出吧
好新淨,頂級收藏,多謝分享。
龍騎 發表於 19-3-2022 10:22 PM
V大的梳化, 窮窮的我只有ST版, 但真係超級重手, 許過願希望合金魂會出吧

其實前年有間韓國公司及大前年Evolution(可合體) 都各自出過一隻金剛小寶貝,你可以上旋拍search, Goodluck

合金魂我就覺得機會不大了
韓國5PRO

Evolution Toy

robotkelvin 發表於 19-3-2022 11:13 PM
好新淨,頂級收藏,多謝分享。

多謝Kelvin兄支持及欣賞
超力兄正POST,梗要入黎撐場啦

小弟對金剛小竇具認識唔深,只係有印象細個係北角中記見過

最想玩就係合體戰車同戰機,前幾年磁石廠出新版本來想入,不過後尾用左 D 錢入左舊戰隊合金

benbenben4213 發表於 20-3-2022 12:58 AM
超力兄正POST,梗要入黎撐場啦

小弟對金剛小竇具認識唔深,只係有印象細個係北角中記見過
多謝Benben兄支持
正確撰擇,如果當時你無買嗰隻舊戰隊合金而家一定要用更高價錢入

又可以欣賞V兄既珍貴收歲, 實在係眾人之福, 呢個神物對小弟來說只可以遠觀, 未能夠親身感受一下, 点都好, 希望V兄繼續多D黎分享, 不論生活上怎麼難過, 玩具總可以帶給我一点既樂趣同慰藉!
玩具Joe 發表於 20-3-2022 09:22 AM
又可以欣賞V兄既珍貴收歲, 實在係眾人之福, 呢個神物對小弟來說只可以遠觀, 未能夠親身感受一下, 点都好,  ...

多謝Joe兄支持,好耐無上嚟呢度同見到大家,真係回憶滿滿,因為以前要upload相比較麻煩同自己生活上已經轉上Facebook好幾年,但尋日無意間之發現而家可以咁樣直接Upload,方便咗好多,不過近年自己亦開始慢慢退場了,而家已經好小入手舊玩具,多數只入手一啲新出嘅膠品
希望將來有機會再出Post同大家繼續吹玩具經La
好正既收藏, 小弟我只入咗隻 5PRO. 不過就完全2種味道嘞.
已經唔記得卡通入面金剛小寶貝有冇得分體合體,
記憶中好似冇。
睇完你件玩具,又好似有印象。

btw,呢隻分體得好慳皮,直接拆手拆腳裝上飛機就了事~~
diokfic 發表於 21-3-2022 10:31 AM
好正既收藏, 小弟我只入咗隻 5PRO. 不過就完全2種味道嘞.

係,兩種唔同Style, 不過相差 40幾年重有新產品出算好好了,Fans一定入手,因為我估之後都唔會再有產品出
Garycharm 發表於 21-3-2022 10:50 AM
已經唔記得卡通入面金剛小寶貝有冇得分體合體,
記憶中好似冇。
睇完你件玩具,又好似有印象。

好似故事早期係好似巴拉達咁成隻call出嚟,後期先有分合體出現

見到V兄餅店自然要一游,刚刚小宝贝……竟然!仲有!驚嘆有人记得<北角中記>摆过出来,在書局街与渣華道交汇处那个那么小那么窄的玻璃展示柜(書局街的店好像叫英记?)里面,放着起码4排不同厂商的合金toys,每天放学经过怎么会捨得不看一眼?
旧合金溢价太多唔会買喇,韓仔果隻……衰然造型不是小弟杯茶,但gimmick我收晒货。
落单GX100,给自己理由→以后唔買笨大合金暈……好難架喎...转眼又入強化包→又转眼约埋大铁人。

笨大体死班叔叔守唔得瓜,估计又右幼永井豪罗卜出完又再loop一次……

点都好,家陣出个门,去個洗手间都要思前想后的E两三年,如果不是因为有玩具玩,相信更多人会精神失常。

多谢分享呀

tower 發表於 22-3-2022 08:39 PM
見到V兄餅店自然要一游,刚刚小宝贝……竟然!仲有!驚嘆有人记得摆过出来,在書局街与渣華道交汇处那个那 ...

多謝Tower兄你留言,好感動見到你嘅留言,其實近兩年我已經慢慢退坑,而家逐步只keep低自己最喜歡嘅幾套合金同啲膠品就算了
你講得好啱如果大家唔係有玩具寄托可能呢兩年已經癲咗