Toysdaily 玩具日報

查看: 4928|回復: 20

[其他] Action toys 新版大鐵人十七修復

近期出貨的新版大鐵人17不斷傳出災情,但係我在網上並沒有發現任何能夠防止斷腳的方法。早幾天我更看到一位師兄在他的玩具開箱片中,説這個玩具並沒有前踢關節,所以為了讓各位師兄能夠完整體驗這一件玩具,本人便在此分享能夠減輕這件玩具斷腳風險的方法
我唔識上傳圖片,請各位見諒
幫你 post

把左腳顯示的螺絲扭開,然後把整條腿拆開,變成如上圖所示的右腳的樣子

把雙腿裝回,你便可以獲得一個能夠放心玩的17號

然後用紙巾包住,以防止關節刮花

之後用工具鉗着關節,任何工具也可以只要能夠借力。

然後上下扭動,把關節弄鬆

唔該晒
即係將股關節弄鬆就可以避免斷腳問題, 唔該晒C兄!

係呀股關節過緊應該就係大部份人斷腳的主因,我主要都係通過觀察其他師兄斷腳的照片和根據自己的情況作出的結論,希望大家玩得開心  發表於 24-7-2021 04:06 PM
得吾得㗎?

應該得㗎,最少我現在粗玩不感覺隻腳會斷  發表於 25-7-2021 01:20 PM
圖嘅次序係唔係錯咗? 第二張圖應該放到最後是吧.
唔係好贊成咁做, 每個人用力程度不同, 擰鬆腳關節時也有機會把關節弄斷.
關節是用金屬抑或是塑膠造的?
Englishman 發表於 26-7-2021 09:28 AM
唔係好贊成咁做, 每個人用力程度不同, 擰鬆腳關節時也有機 ...

係呀,第二應該放係最後
Englishman 發表於 26-7-2021 09:28 AM
唔係好贊成咁做, 每個人用力程度不同, 擰鬆腳關節時也有機 ...

拆出之後的關節應該都不是金屬

的確扭鬆腳關節是也有機會把關節弄斷,但是在這次的斷腳事件中,就我所知,接近所有受害者都是斷在腳的左右轉關節,由於該連接柱太幼,令這款大鐵人十七,如果沒有事前較鬆關節,向前踼便很大機會斷腳。而折腳後扭鬆的關節,雖然不是金屬,但斷裂的可能性較低,不大可能在扭鬆過程中導致斷腳
其實可以唔拆開,大腿可以下拉出,直接用手指捉實寬關節,小心前後扭幾下,初頭的確有啲實,之後就可以會活動自如
Dancougaproto 發表於 26-7-2021 02:50 PM
的確扭鬆腳關節是也有機會把關節弄斷,但是在這次的斷腳事件中,就我所知,接近所有受害者都是斷在腳的左 ...

其實爛的不是柱位,而是L形膠的角位,有機會是生產注塑設計問題,引致那位置的強度麻麻,日久都有可能會斷
GRAW 發表於 28-7-2021 11:17 AM
其實可以唔拆開,大腿可以下拉出,直接用手指捉實寬關節,小心前後扭幾下,初頭的確有啲實,之後就可以會活 ...

我都有試過唔拆,直接捉實關節扭,但係我手指唔夠力,扭唔到,所以拆咗會方便啲,反正折完再裝返都唔難
redfish 發表於 28-7-2021 11:26 AM
其實爛的不是柱位,而是L形膠的角位,有機會是生產注塑設計問題,引致那位置的強度麻麻,日久都有可能會 ...

即係屍站一段時間後都會斷