Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP [SHOKUGAN MODELING PROJECT] SRX

過兩年當3D Printer普及後, 應該有各路大神設計同share自己設計圖, 到時唔知會迫到傳統玩具廠更用心開發產品定係會趕絕佢哋呢...
darkfreedom 發表於 15-7-2021 05:43 PM
過兩年當3D Printer普及後, 應該有各路大神設計同share自己設計圖, 到時唔知會迫到傳統玩具廠更用心開發產 ...

3D PRINT現在都冇新技術, 3年前做3D PRINT 都好硬, 同埋大量化生產是問題.
darkfreedom 發表於 15-7-2021 05:43 PM
過兩年當3D Printer普及後, 應該有各路大神設計同share自己設計圖, 到時唔知會迫到傳統玩具廠更用心開發產 ...

有排啦

1. 大神設計完SHARE比你,大神食風定識光合作用?
2. 3D PRINT 一次只生產到幾十隻,價錢仲貴過模型好多,外國有人用3D PRINT 生產1/48機甲創世記魔種玩具,一次只係出到幾十隻,都要上千元

等陣先⋯⋯
雖則係玩具,但設計起上嚟,由起步到量產,涉及唔少人力物力時間
亦最少係以團隊型式咁做
得出嚟既結果根本冇可能免費share比你
閒雜人等 發表於 19-7-2021 03:18 PM
等陣先⋯⋯
雖則係玩具,但設計起上嚟,由起步到量產,涉及唔少人力物力時間
亦最少係以團隊型式咁做

可能係買一SET番黎, 再3D SCAN. 但3D PRINT出黎, 質量我有所保留
我意思係自己 print 自己嗰份, 唔係大量生產, 有d似而家一堆動畫OP一出就即刻有人寫番份譜出嚟俾人download或者購買, 不過唔知有冇版權問題, 始終唔係成件product整出嚟賣, 而係賣個「製作方法」, 有d似我賣 lego SRX 設計圖應該唔犯法, 只係今次唔係用 lego 件係用 3d printer 膠
樣子好似唔錯喎
可能SMP出完千值爛都未出.....
eddiem249 發表於 14-12-2021 05:01 PM
可能SMP出完千值爛都未出.....

如果係真, 到時我都唔知點算

利申 : 訂咗 FULL SET
睇個勢笨大應該可以早過老千出天上天下一擊必殺炮

老友r1係老千㗎

thx 已 del
分分鐘B記隻SRX出左,出埋R-gun, 老千隻R1單體都未出。
糖果部R-GUN一定比阿千R-GUN出來早,12月阿千R-GUN P不開訂的話鐵定2022年你看不見阿千R-GUN P能上市,但糖果部即使配件包是最後一彈商品估計也遲不過2022年內,真的被阿B後發先至。

不過SRX應該還是阿千率先跑出,最遲應該不過2022年8月吧

你推算出貨的時間非常合理  發表於 15-12-2021 06:57 PM
係喎結果千記的R1到依家都未派貨!?