Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 合金魂高迪安小評(冇圖)

追風 發表於 23-3-2021 04:07 AM
合金魂這支覺得還不錯,可是合體後,可動太差,好似許久以前的設計; 現今設計至少也該要可動合格才是,結果 ...

其實來來去去咪又係得個大脾位可動差,其他位唔覺有問題,要解決大脾位可動問題,一係就好似pose+甘將劍龍變到成隻「解剖青蛙」後再來同倍功夫合體。
謝謝 GARY 兄報告, 真係超正.
呢隻GX-95我覺得好正, 必入.
waiwaiwai326 發表於 23-3-2021 06:44 AM
大胸肌是接近玩具的形象多些,與動畫有少少出入,還有大家介意的大腿穿崩位,其實是為了增加前後一點可動性, ...

不過大腿冇得後屈要打籮柚
fallout8 發表於 23-3-2021 08:04 AM
其實來來去去咪又係得個大脾位可動差,其他位唔覺有問題,要解決大脾位可動問題,一係就好似pose+甘將劍 ...

唔好講P+, 淨係比返自己廠既天威, 十幾年前既deisgn, 都冇開窿開得咁肉酸.
另外"3"號膊頭過闊唔似係想似舊時合金, 似係因為"2"號大咗比例, 要就返合體後"2"號對手既長度. 如果個size係跟設定, 咁"3"號膊頭就唔會咁闊
mj23 發表於 23-3-2021 03:23 PM
唔好講P+, 淨係比返自己廠既天威, 十幾年前既deisgn, 都冇開窿開得咁肉酸.
另外"3"號膊頭過闊唔似係想似舊 ...

純個人觀點,不喜勿插,佢係刻意係各處開窿玩少少內構。

另外我同意膊頭過闊手太粗,原因正如師兄講為左就2號對手長度,如果佢唔放大1號同2號機械人比例而跟返原設,隻人仔會好似舊合金咁變到豆豉甘細粒。
fallout8 發表於 23-3-2021 04:23 PM
純個人觀點,不喜勿插,佢係刻意係各處開窿玩少少內構。

另外我同意膊頭過闊手太粗,原因正如師兄講為左 ...

我指既"窿"太大係大脾同腰之間 , 其實應係叫隙會啱啲.
睇到入面既"窿"我反而冇咁在意.
size 大咗我都明, 應該係要就人仔, 因為可動. 其實大小都唔係大問題, 如果整體夠好, 呢啲可以無視, 可惜唔係.

超合金點都係BANDAI 出得好, 耐玩DESIGN係要經驗

耐玩, 美觀 都BALANCE 到

當然那隻美觀 係差, 如果出到塞機VF-31就PREFECT

P+, 同千千都只照顧美觀
mj23 發表於 23-3-2021 07:09 PM
我指既"窿"太大係大脾同腰之間 , 其實應係叫隙會啱啲.
睇到入面既"窿"我反而冇咁在意.
size 大咗我都明,  ...

果條隙就係大脾移動時可以睇到入面二號機械人點移動... 不過點都好,同一件玩具每個人都有唔同睇法同玩法,依個都係樂趣之一。

隻高迪安我未到手,單睇身型真係要叩分,但又未至於d人講到一文不值。