Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Vince

[新品消息] Transformers 變形金剛 MPM-12 Optimus Prime ( 2018 Bumblebee Movie)

Vince 發表於 27-2-2021 05:01 PM
有。最尾佢黎左地球。就係變返 G1 貨車

如果今次MPM版外傳文,車型係跟番呢個look咁就好啦,偏偏孩記又另外搞多一個look出來!
紫月葵 發表於 27-2-2021 06:04 PM
呢樣之前有人提出過,冇證明呢架就係外傳文,因爲片中冇"變過",所以呢幕佢哋當係彩蛋 ...

對, 而且由於車身並無 Autobots logo,
所以普遍對此車是否 Optimus Prime 仍有保留
而亦有不少人指電影中的車形
細節跟現在的商品不同...
:78:
Garycharm 發表於 27-2-2021 02:28 PM
咦?咁呢塊o野真係好奇怪o咼~~

係咪電影版有?有冇師兄記得?

電影版 robot mode
膊頭真係有呢塊野
(老實講, 當看電影時都無留意到係咁)
alt mode 則沒有正式在電影交代
(電影最尾一幕有暗示但沒說明...)
BRS 發表於 27-2-2021 07:34 PM
電影版 robot mode
膊頭真係有呢塊野
(老實講, 當看電影時都無留意到係咁)

如果咁睇
黑曼巴膊頭最似(但全身機械位唔夠靚)
火蠍嘅腳型最靚,變形最好玩(但上身比例差,做工唔好)
TW就人形成隻睇似Threezero(但變形繁,手腕球關太細,胸部差冇定位扣)

隻隻三廠都有優點同有問題

百龍天舞 發表於 27-2-2021 09:43 PM
如果咁睇
黑曼巴膊頭最似(但全身機械位唔夠靚)
火蠍嘅腳型最靚,變形最好玩(但上身比例差,做工唔好)

沒認清楚官方及各三廠款式差別,
但印象中有部份腳部較零碎或形狀嶙峋、
或跟上身比較時腳偏長和幼,
從官圖看我覺得 MPM 這腳算較為正常,
但跟厚實的上半身比較, 還是稍為不夠壯,
腿內側較有肌肉感跟上身匹配, 外側卻較削...
大腿和髖部長度偏短, 看前臂的長度
似乎等於由腰位到膝, 有點手長腳短
(... 或許原設就是這樣吧?不肯定)
BRS 發表於 28-2-2021 09:17 AM
沒認清楚官方及各三廠款式差別,
但印象中有部份腳部較零碎或形狀嶙峋、
或跟上身比較時腳偏長和幼,

唔好睇官圖,tf官圖冇一次影得好
睇番直播實物會好樣d
https://www.bilibili.com/video/B ... 2247443581788583188
https://www.bilibili.com/video/B ... 2247443581788583188

BRS
Thanks, 睇視頻個比例確係感覺順眼啲XD  發表於 28-2-2021 11:00 AM
其實出電影4入面初初出場嗰個造型仲好
等MP skids 好過
多謝咁多位師兄提供資料。
剩番o既問題,就算人型膊頭有呢塊o野,都冇奶油將架車變做hello kitty。

bee 電影入面真係有果架貨車,佢o地放架咁o既車出o黎已經係含沙射影,
如果當時出果架車已經有貓耳,大家會多d想象,依家唔係,所以佢係唔係文哥已經唔太重要,

而我相信就算有下一集,都唔會解釋。我亦唔信下一集會為o左呢隻玩具,將文哥架車加對貓耳。

MPM-12N Nemesis Prime 發布

日本雜誌介紹 updated

Updated

發表於 6 天前 | 顯示全部樓層
Cls, 想點呀對耳仔。。。。。。。-_-