Toysdaily 玩具日報

查看: 8795|回復: 15

[個人收藏] 千值練~超獣機神ダンクーガ Final

玩動作:78:

讚讚讚,好看的擺設姿勢!!!
足踝關節雖然接地幅度大
外八字腳脚板接地動作總是怪怪哋...:(

腰轉靠粒Ball joint
仲要編離中心
樽頸既受胸膛重量
有受力壓斷的風險

車Mode:所有車用假轆
推行 你條命:angry:
睇得唔玩得....失落!
象坦克車型唔掂

獸Mode:象耳去咗邊?

人型:斷空我整體衰在唔夠出得大隻
大腿轉動移位變係好
但分割影響大腿外觀

鷹戰機人型好唔掂
都係出得細隻之過

如果大小相當竝合金魂Ver!
相信有足夠空間千值練可充份發揮個體有靚靚造型先決條件...

純白騎士姬Saber 發表於 6-2-2021 11:40 PM
足踝關節雖然接地幅度大
外八字腳脚板接地動作總是怪怪哋...

就算象戰機真係比真轆你,以千值練的質量來說,隨時一推成架散開,你真係夠膽推咩,
推車都係超合金魂同埋變形金剛先可以推過癮,反正千值練的優勢是造型和可動,並不包括玩的手感:)
Dancougaproto 發表於 7-2-2021 12:17 AM
就算象戰機真係比真轆你,以千值練的質量來說,隨時一推成架散開,你真係夠膽推咩,
推車都係超合金魂同 ...

如果千值係有咁貼心推車設計點解唔玩推

又如果設計出就能避免到你所諗推即散開既空想啦
呢方面我唔擔心
變 千值爛

滾動轆只係千值  & P+  有冇心做啫

講起千值練

{:1_215:}千值爛力奇奥斯
起落架係唔係假轆

千值爛最失敗系無回收有問題產品, 只提供有限度, 換關節(同款爛關節)服務. 出更新版, final 版又無提供折扣俾之前買左爛關節產品的客人. 千值爛超獸雖然可以擺pose, 但輕飄飄, 唔似笨大果種超合金份量. 今次笨大隻黑翼, 關節, 造型同size, 好過N年前隻千值爛拗腰黑翼好多.
vitamintoyr 發表於 7-2-2021 01:58 PM
千值爛最失敗系無回收有問題產品, 只提供有限度, 換關節(同款爛關節)服務. 出更新版, final 版又無提供折扣 ...

認同B社黑翼靚過千值爛
如果唔係主體唔長進
B社唔肯出新規2.0既話....我已經入手了.....
非常在意 新+舊設計合身!
純白騎士姬Saber 發表於 7-2-2021 10:42 PM
認同B社黑翼靚過千值爛
如果唔係主體唔長進

千值練超獸機神同合金魂黑翼其實都係 T-Rex 設計只係年代比例唔一樣

純白騎士姬Saber 發表於 7-2-2021 10:42 PM
認同B社黑翼靚過千值爛
如果唔係主體唔長進

好應同,2021出既野同10年前既主體合體?

早早又唔出,千值出佢先來出,

合左體又企唔到,舊版又合唔到,出隻咁既野想要人入坑,發緊夢。
馬仔 發表於 9-2-2021 12:47 PM
好應同,2021出既野同10年前既主體合體?

早早又唔出,千值出佢先來出,

仲有對 OVA 翼都未出, 唔知會唔會學千值出個套裝先跟, 以笨大副德性唔係冇可能,

T-rex 只設計新合金魂黑翼,
兩隻超獸本體都唔關T-rex事, 合金魂由已故合金大師加藤大志設計
加藤大志
千值就由當時社內中村悠紀設計,佢當時之前設計過千值Powered Gear同三款恐龍三一,當時算經驗不多吧。
不過我都想講我隻初版改良GX13R腳橫抬關節已經鬆曬,拎起主體兩腳可以左右搖擺,應該內裏彈弓已經迫爆咗卡齒膠件,另外六神R都已經有大量自爆個案,只能說天下烏鴉…
又合金魂黑翼個合體係完全求奇得很,主要靠上面兩支連接件插入背洞黎保持,但無卡扣設計並不穩陣,根本不能妥善支持咁重嘅背包,R版超獸本體砲可反後加多兩掛點比黑翼腳掛上去,但亦都係掛唔實的,所以只有初版超獸合金魂的都其實不用買13R, 只要用展示架同背上兩個插位就可以同黑翼做合體展示了
keroro-1972 發表於 9-2-2021 01:17 PM
仲有對 OVA 翼都未出, 唔知會唔會學千值出個套裝先跟, 以笨大副德性唔係冇可能,  ...

B記成日以為一廠獨大,近年好多廠出玩具,當年合金魂出新品係令好多人期待,而家?俾人小佢守舊,不停食老本。

人地不停改善,佢不停停留,已經無當年出gunbaster個種驚喜,而家合金只會睇pose+, ccstoys同千值。
近期最驚喜係 pose+ 隻天威勇士. 既然出得勇者王, 應該有能力出超獸機神, 唔知佢地會唔會嘗試挑戰?
馬仔 發表於 9-2-2021 02:43 PM
B記成日以為一廠獨大,近年好多廠出玩具,當年合金魂出新品係令好多人期待,而家?俾人小佢守舊,不停食 ...

今次隻高迪安都係老臣子設計師出事姐,同埋好似已仙遊,出於尊重都應該照常推出,而且對笨大正常唔會有太大傷害

但如果係其他細廠可能已係致命傷

今次隻黑翼睇過包膠都出得幾好,而且同魔改唔同好大張風格,我本人對魔改多數提唔起興趣所以有啲廠唔係好啱本人
vitamintoyr 發表於 7-2-2021 01:58 PM
千值爛最失敗系無回收有問題產品, 只提供有限度, 換關節(同款爛關節)服務. 出更新版, final 版又無提供折扣 ...

老實講外型我中意笨大果隻斷空我多d可滿足玩推車

但係為咗型少少既黑翼而買R版
而放售舊版唔想咁做
舊版肩甲長又大有留住價值
型過R版少少
(主因係R版斷空我設計已追唔到2021年黑翼設計)

對於千值爛初版問題處理做得不好
Final版未為購買初版者提供折扣補償深表同情