Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] Good Smile「勇者特急」THE合体 超能加爾

nok031059 發表於 21-2-2023 07:28 PM
放係凱撒大帝個貨櫃入面(應該都係)

定係會類似halfeye咁收喺對飛翼背包裡面呢?因爲見個背包都幾大舊
hinaoi 發表於 21-2-2023 06:22 PM
係,所以而家幾好奇gsc係點處理凱撒隻手臂,以the合體嘅往績,設計應該唔會好似變形金剛咁為咗收埋一件部 ...

覺得係擺喺對翼度 好似 Halfeyey咁
sk9091 發表於 24-2-2023 10:01 AM
覺得係擺喺對翼度 好似 Halfeyey咁

如果係都唔錯,我幾接受halfeye嗰款改動
hinaoi 發表於 21-2-2023 06:22 PM
係,所以而家幾好奇gsc係點處理凱撒隻手臂,以the合體嘅往績,設計應該唔會好似變形金剛咁為咗收埋一件部 ...

似係合體時直接拆走
laiken 發表於 24-2-2023 02:07 PM
似係合體時直接拆走

拆就應該係拆嫁啦,但如果有地方收得埋,好似千值練srx咁,咁玩嗰時個心都會舒服d,玩變形玩具最怕就係拆到東一舊西一舊要放埋一二邊
hinaoi 發表於 24-2-2023 10:47 AM
如果係都唔錯,我幾接受halfeye嗰款改動

背包有開蓋機構痕跡,應該是打開然後放手臂入去

半眼係直接將手臂從背包變出來還兼做肩關節非常複雜,凱撒2、3號僅僅是做肩甲,雖然係有變形FEEL而且完全無拆換但可動同外觀都比較差。
GSC老老實實從背包拆出來再裝在2、3號變成的肩膀下結構既簡單又可以保證造型可動。
另外SMP雖然是做成與DX一樣缩入2、3號內部不過造型意外的不錯,所以同GSC一樣都可以接受。
hinaoi 發表於 24-2-2023 07:07 PM
拆就應該係拆嫁啦,但如果有地方收得埋,好似千值練srx咁,咁玩嗰時個心都會舒服d,玩變形玩具最怕就係拆 ...

明白嘅,但動畫可以將物體放大縮細,實體玩具冇可能咁,收得埋當然最好,但如果所謂收埋喺收曬喺背部變大書包,我寧願拆件
展示 updated
yimingyang 發表於 24-2-2023 08:46 PM
背包有開蓋機構痕跡,應該是打開然後放手臂入去

半眼係直接將手臂從背包變出來還兼做肩關節非常複雜,凱 ...

dx係打開蓋翻個手臂上去  伸縮係得動畫先咁  smp搞得真係幾好23號車殼都有伸縮嚟就返合體前後
再 updated

Sample 變形合体解說

https://youtu.be/x-C4YqS_Now
展示 updated

明日7/11、12時より予約開始!

https://twitter.com/gsc_mechasmi ... 41381498617860?s=20

希望今次預訂期都整條合體片
收到隻超能加爾後再決定訂唔訂呢兩隻