Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Garycharm

[個人收藏] 魔術師的玩具2020

入嚟support一下先~

睇到Old man Logan即刻笑咗,what did you do to Professor X, Logan? :DD

2021,繼續加油~ :$
早幾年action toys展出過天地雙龍,正到痹,點知等極都無,看來胎死腹中了

sad!!!!!!!  發表於 8-1-2021 11:08 AM
魔術兄!特意上來看看你的年結。
買少左系難得大喜事吖!我好羨慕.....2020我買得多過數日子......

CCT天元我反而玩完就出左,更愛之前的KONAMI合金了
mr.elljay 發表於 6-1-2021 10:45 PM
買少左系難得大喜事吖!我好羨慕.....2020我買得多過數日子......

借post問一句,mr.elljay兄,其實可以咁快轉出手,係用咩途徑or平台?

以前從來唔賣玩具,依家好多時舊版未開就已經有新色甚至新版,不想儲兩隻太接近的。:26:
正post!, 祝絕大部份o既香港人心願,早日達成!

嗯!!!!  發表於 7-1-2021 12:07 PM
mr.elljay 發表於 6-1-2021 10:45 PM

隻天元我o係你個post答o左。

聽到你講400幾件,乍聽好多,諗諗下又唔奇,一套ML都六七隻,我自己最癲果陣一年都過三百。
只係依家唔同,我同你一樣都有小朋友,點都要留d時間俾佢-----事實上都冇得唔留。佢實黐住你,邊有時間玩?!我興興頭頭去買隻 VF-1S,結果要過兩個禮拜先拆到盒。我SHF隻爛紫薯仔,尋晚先第一次拎出o黎;我幾隻麥記Batman、SHF放電雷神又係未拆。邊有心機去買新玩具?

話說回來,就算冇小朋友,我對玩具熱情的確冷卻....我仍然會玩,只係玩少D。同一樣野,玩幾十年點都夠。人只會活一次,日子有限,世界仲有大把野玩,我都建議你試下其他野。
ToyKnife 發表於 7-1-2021 10:43 AM
借post問一句,mr.elljay兄,其實可以咁快轉出手,係用咩途徑or平台?

以前從來唔賣玩具,依家好多時舊 ...

Elljay 兄係國內朋友,如果ToyKnife你係港人,佢既方法可能唔o岩我o地 :x

師兄你有冇試過格仔店?

研究一下先! :)  發表於 9-1-2021 01:07 AM
Gundam@EFSF 發表於 4-1-2021 06:40 PM
仲係咁有心有力!  BTW, 請問仲有冇maintain個blog?

why 戒玩具? yes, I still maintain the blog
Gundam@EFSF 發表於 7-1-2021 06:10 PM
why 戒玩具? yes, I still maintain the blog

師兄問o左一個好問題,要認真答下。:67:
一來因為生活改變.....呢樣人人唔同,好難講。
另一方面係熱情減退,我覺得玩玩具冇之前咁開心。可能係純粹玩厭/玩夠,
可能因為依家買玩具好麻煩,俾玩具公司捉到我地心態、俾佢牽住我地個鼻走,
亦可能因為屋企唔夠地方,我已經用o左兩間房擺玩具,我會諗如果屋企多番兩間....或者一間俾屋企人一齊用,會更加開心。當然,就算唔減少,都唔可以無限增加。

最後----可能亦最重要----
唔理咩信仰、有冇信仰,我地都可以肯定,
我地人類「用依家呢個身份、自我、意識」o係呢個世界生活只有一次!
我估師兄你同我差唔多年紀,
大家都要迎接五十歲,人生剩番日子開始可以倒數,能夠健康自由去玩o既日子會更加少。
如果大家覺得玩玩具可以令自己最開心,我會支持會尊重,
至於我自己,我想o係餘下人生試多D唔同o既o野,
可以係運動、可以係藝術,
或者乜都唔搞,都可以用更多時間陪屋企人。

做乜都好,都係要錢、時間、空間,
我仍然會玩,不過真係會少好多。
如果好似以前咁每個月動輒買萬幾二萬蚊玩具,我會冇機會玩其他o野,好快,咁就一世。

支持靚相~

平衡生活, 這裡少一些, 那裡就多一些~

嗯!  發表於 11-1-2021 11:34 AM
真係唔可以買咁多我也冇以前買得咁多了2020年進步咗嘅算係沒有買那些很平做特價的極品玩具
例如見到metal robot魂三國到而家都仲忍到手唔買

係,尤其遇到一D算係自己認識的角色跳樓,立即激發我既慈悲心,真係天人交戰!  發表於 11-1-2021 11:36 AM
支持魔術師有heart 好post

多謝口口口口口口口口口兄!  發表於 11-1-2021 11:37 AM
Garycharm 發表於 8-1-2021 11:05 AM
師兄問o左一個好問題,要認真答下。
一來因為生活改變.....呢樣人人唔同,好難講。
另一方面係 ...

多謝師兄咁認真回覆! 明白的~人生到這時候就要做一些選擇
我可能好一點 因為只是高達
而且亦都玩得輕鬆了, 脫離了要儲齊的魔咒
睇完你個post都有啲感動....我哋幾位老餅攝影 ...濟濟一堂 好似幾年前TD最火紅的年代

人生嘛,聚了又散散了又聚。偶然見到幾個熟人(尤其yahoo blog年代果班)o係呢度浦頭,真係特別有感。  發表於 11-1-2021 11:39 AM