Toysdaily 玩具日報

查看: 13092|回復: 17

[玩具攝影] 1:144 Realistic Model Series 亞加瑪戰艦甲板 Mobile Suit Z Gundam ARGAM...

1:144 Realistic Model Series 亞加瑪戰艦甲板 Mobile Suit Z Gundam ARGAMA Catapult Deck
之前有留意Megahouse呢個系列, 例如白色基地格納庫... 但係塑料感太重, 所以放咗
Aegama見到高達同好開箱 竟然有上色有陰影!!! 即刻追~
係幾唔錯, 但係實景拍攝嘅時候, 要度清楚燈光效果, 先至拍到心目中所想的... 其實幾難下... 試下幾張先~
Follow my IG~ www.instagram.com/gundam0efsf
My FB~ facebook.com/gundam.efsf
My blog~ gundamatefsf.blogspot.com

幾得意
貴唔貴?

貴..... 659...............................
Gundam@EFSF 發表於 2-10-2020 10:08 PM
貴..... 659...............................

明眼人現貨都只係599,訂既只係5百頭
eddiem249 發表於 2-10-2020 10:27 PM
明眼人現貨都只係599,訂既只係5百頭

So sad............
日本定價萬四yen㗎,其實好抵
this price for this size and pre-painted is not expensive la.
bigbigfriend 發表於 3-10-2020 12:21 AM
日本定價萬四yen㗎,其實好抵

人哋訂嗰啲好似只需要500頭
Gundam@EFSF 發表於 3-10-2020 08:27 PM
人哋訂嗰啲好似只需要500頭

碎銀啫,最緊要玩得開心,不用為嗰一佰幾十影響玩樂心情

已有師兄指正可以再加長,加長後就合比例了。
素組王 發表於 5-10-2020 02:02 PM
彈道太短,唔合比例,應該要長多三分一

唔止,按師兄呢幅圖來睇,彈射甲版應該短咗一半有多,唔怪得睇落無哂氣勢,不過如果跟足比例去做又難以收納,所以只得如此了!
上面的ching,本人都有買這盒argama,樓主只是採用了此盒玩具的其中一個模式,其實只要把當中的零件調位,即可還原 動畫長度的彈射台:74:
第一眼好吸引 ... 但用 1/144 好似唔多岩比列 ...
maybe 試下用 G-Frame
好 LIKE d d 場景 set ... 但冇位放出黎 ...
:die:
Dancougaproto 發表於 5-10-2020 04:36 PM
上面的ching,本人都有買這盒argama,樓主只是採用了此盒玩具的其中一個模式,其實只要把當中的零件調位,即 ...

小弟無買所以唔知有呢個玩法,多謝師兄指正,係咁小弟對呢盒Argama就相當有興趣了!
話說呢盒Argama係1:144,唔知比例接近1:144的R魂又啱唔啱用?
睇吓係邊隻啦!如果隻R魂的比例是小於1:144,效果應該會比Hg好。