Toysdaily 玩具日報

查看: 11650|回復: 19

[玩具攝影] MG FA-78 Full Armor Gundam [Thunderbolt] Ver. Ka

好耐冇出post..:$

由於有咗小朋友.. 朝行晚拆.. 模型進度緩慢.. 不過總算完成咗隻

雷霆gundam.
手臂D 關節位真係好麻煩.. 可以嘅話希望唔好再整..:(
其他冇乜投訴..
出嚟效果都幾靚.. 不過同隻渣古畀就...:p
講多無謂出相先...

呢隻最後係影咗好多相...
因為重點落咗另外一隻 身上
另外一隻 實在太型.....:D

對呢隻雷霆版FA無愛!

MSV果隻最有型
可惜採用寶貼黏裝甲!
雖然只佔部份。。
都唔知佢仲乜咁設計!

寶貼黏度強度麻麻
最擔心莫過於唔能夠長時間耐穩
當黏度下調
胸甲、膝頭兩邊圓形物、腳後跟甲
會脫離⋯⋯

純白騎士姬Saber 發表於 29-9-2020 11:34 AM
對呢隻雷霆版FA無愛!

MSV果隻最有型

我想要 1/144版囉,1/100太大
long time no see.

i use flickr, could link image from there :78:

i also prefer 1/144 more than 1/100:p
麻煩曬各位師兄..
用imgur 搞掂咗..
即刻更改返
ygat2005 發表於 29-9-2020 08:10 PM
long time no see.

i use flickr, could link image from there

Hello..no time no see.. haha..
I can't post with flickr.. I can't get the "direct link"
anyway.. imgur will do..

so it's fine..
KO....麻煩大家.. 爬返 最上面.. 置頂:shy:
ray1849 發表於 29-9-2020 03:48 PM
我想要 1/144版囉,1/100太大

1/100唔算太大因為MSV版FA-78-1夠瘦

1/144出過老模吖
我想佢出HGUC囉
但就偏偏P-bandai出咗隻Heavy Gundam
唔啱口味。。。

nice bright color scheme.

proportion when w/o armor is :(
純白騎士姬Saber 發表於 29-9-2020 11:34 AM
對呢隻雷霆版FA無愛!

MSV果隻最有型

呢隻Thunderbolt FA Gundam  設計非常垃圾,內構只達RE 級數,垃圾膠袋包關節設計更不知所謂,肉酸又易穿!  睇完朋友砌完就算。

MSV 版FA Gundam 勁正,佢嘅軟膠貼無問題,只要貼之前,將個位置清乾淨就得,我貼咗六七年都無甩過。

另外要讚樓主嘅出色模型技巧,噴色同上貼都好專業。正!
素組王 發表於 1-10-2020 01:05 PM
呢隻Thunderbolt FA Gundam  設計非常垃圾,內構只達RE 級數,垃圾膠袋包關節設計更不知所謂,肉酸又易穿 ...

Thanks..

Sorry MSV 版FA Gundam mean which version?
jackwongnt 發表於 1-10-2020 02:41 PM
Thanks..

Sorry MSV 版FA Gundam mean which version?

正統 MSV FA Gundam

MSV 內構(Gundam  2.0),中間仲可以插核戰機而腰部仲有可動,設計到今日都唔失禮

Thunderbolt  假內構, shit!

素組王 發表於 1-10-2020 01:05 PM
呢隻Thunderbolt FA Gundam  設計非常垃圾,內構只達RE 級數,垃圾膠袋包關節設計更不知所謂,肉酸又易穿 ...

你既方法值得試試{:1_377:}----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
我只係砌完貼咗甲影相
就跌咗幾次胸甲同膝兩邊圓形物....
所以
我好唔鐘意雙面黏合裝甲設計

畢竟膠貼
呢種黏合物質會隨時間....相信總有一天降低黏度

到時
去文儀用品店買雙面膠紙啦

p-Bandai 有出MG 狂四郎版
唔知道有冇改善上甲表現

Thunderbolt完勝!(反話):x

FA-78-1
手臂內構表現都係差D⋯⋯:67: