Toysdaily 玩具日報

[詢問] 聖鬥士玩具新手一問

小弟不材, 想請問一下關於 聖衣神話 Ex 的可動性, 例如, 新生青銅聖衣的角色, 因為聖衣本身設計上沒有裙甲的阻礙, 我見一些展示圖, 大腿可以大幅度活動, 可做單跪膝等等的姿勢.
而黃金聖鬥士聖衣的裙甲就比較大和覆蓋率高, 如果掀高裙甲, 又能否做到單跪膝等等的姿勢呢? 是否每個角色的情況都不同呢?

另一問題是關於 DDP 系列, 聽聞這系列可以粗玩, 其可玩度比起傳統著聖衣的系列好得多, 事實是否如此呢?

其實本身最大問題係做大動作時聖衣會好易甩出黎。
至於 ddp 最可惜既係聖衣冇得變返聖衣形態,但就可以玩場景。
EX 系列係主流,17cm高,差唔多SHF咁既size,可以穿著聖衣,組聖衣形態,可動性高。

DDP 高10cm,全身膠,可動性極低。充其量一個貴格扭蛋。聖衣不可脫,不能組聖衣形態。價格高昂所以爛尾
以EX嚟講,影響單膝跪嘅唔係裙甲,而係背後嘅裝飾同翼。所以黃金EX單膝跪冇問題,但早期素體偏軟,建議入重生版。
明白哂, 多謝各位大大的寶貴意見. {:1_377:}
DDP太細隻。