Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 特攝英雄學院:S.H.Figuarts Ultraman 超人 ACE

「特攝英雄學院」又返黎啦!! 今次 Owen 除左會同大家分享最近推出既 SHF《Ultraman 超人 ACE》之外,仲有一眾 SHF 超人兄弟及佢自已既 Ultraman ACE 收藏。一次過攞晒咁多野出黎真係睇得出佢幾有「愛」。另外留意返,今次條片仲加入左好多超人 ACE 既「資訊」,大家記住要多多支持 !!

S.H.Figuarts Ultraman 超人 ACE
價格:6,050日圓(含稅)
發售:2020年7月

https://youtu.be/dP-zrfmRoyc

主持:Owen
製作:Vince【vince@toysdaily.com
Special thanks to:Kidult United 共童体

如果大家喜歡,記住 訂閱、LIKE 同 SHARE 呀。

=================================================

喜歡我們視頻  請訂閱   玩具日報視頻  亦歡迎分享的我們的製作~~

這是我們的玩具日報頻道節目表連結啊(按我喇)  ^_^  

還有我們的俱樂部啊-  TD CHANNEL俱樂部歡迎大家一齊吹水啊

TOYSDAILY CHANNEL   
絕對唯一代表 「TOYSDAILY 玩具日報」 的頻道 !!

最近先後追呢六兄弟,現只欠吉田,多謝奥雲兄提供咁多關於Ace既背景資料,有D真係唔講唔知,希望遲D有個六兄弟既特別介紹。
玩具Joe 發表於 29-8-2020 12:22 AM
最近先後追呢六兄弟,現只欠吉田,多謝奥雲兄提供咁多關於Ace既背景資料,有D真係唔講唔知,希望遲D有個六 ...

吉田,你買最近全紙盒裝的best selection價錢最實惠。
Shf Ace周圍都唔見有得賣。
Agito 發表於 30-8-2020 03:24 AM
吉田,你買最近全紙盒裝的best selection價錢最實惠。

我知BS版平D,但想買返之前出個D版本,睇落一致D。

超人ACE,日本是在1972年播放,同年有好多特攝片競爭(包括矇面超人),為爭收視,所以加入男女合體變身做賣點,同時有單一敵人組織作為對抗(異次元人)。但這兩個新加入賣點,都未被觀眾接受,所以到中後期就改變設定,回到舊有的咸蛋超人模式。超人ACE,新增"超人之父"一角色,最初登場是第27話,當初設定只是出一次(因為在27話中死亡),但因為受觀眾歡迎,後在第38話復活再出場。
玩具Joe 發表於 30-8-2020 08:48 PM
我知BS版平D,但想買返之前出個D版本,睇落一致D。

BS版有野唔同?

包裝比較簡化,附件亦較少,只有兩套交換手同心口顏色燈,沒有任何光線特效附件。
另外聽聞初版吉田D關節好鬆,之後再版及BS版有所改善,有無C兄知道真的嗎?