Toysdaily 玩具日報

查看: 10076|回復: 6

[機戰系] 幻之機體 - Moderoid大志雷馬

冥王計劃志雷馬原本係一本刊登喺成人雜誌Lemon People。  作者正正係強植裝甲嘅高屋良樹。
當然,故事有啲十八禁嘅元素啦。一直都多年來爛尾,去到2006 先出返幾集補完。更有續篇Omega,但我冇睇過.

而OVA版就加咗八卦嘅中國元素,同埋鐵甲龍。基本上同漫畫版唔同一回事。分別有【天,地,火,水,雷,山,月,風】。故事上,其實有啲出入.  人設係菊池通隆(即係以家嘅麻宮騎亞), 機設係森木靖泰.

OVA就有兩部機體無出現,鐵甲龍同大志雷馬。呢兩部只係喺設定集出現過。因為OVA就咁鐵甲龍基地爆咗,劇終.

後來,超機戰J入面有呢兩隻。  要攞大志雷馬需要好大犧牲,志雷馬要有所有八卦眾嘅關數先可以出動, 同埋要志雷馬擊破。揀佢就冇咗力士拿MK 2 同其他隱藏要素.

如果成功, 幽羅帝會駕駛鐵甲龍。  唔成功的話,隻大志雷馬會由幽羅帝駕駛。

志雷馬本身已經強,但大志雷馬集合晒八卦的必殺技, 應該係超機戰中數一數二強嘅隱藏機.  雖然係超級系,佢嘅次元連結系統發動得好密,跟本打唔到佢。打到佢,都唔係好多血。又有HP回復,EN回復。設定上,當然我覺得唔及鐵甲萬能俠Zero或真龍,天元等級數, 但呢隻我諗齋stat有新古蘭修咁上下.

講返模型本身, 佢其實唔多額外件,但本身好夠份量,好實淨.  周身都好多尖部.  因為設計嘅問題, 對手踭同膊頭嘅角會互頂.  腳部關節處好.  手部活動唔錯.  對翼如果可以高返少少可動會好啲.

話明八卦之力,但絕大地方令人少少失望係無得用火,水,雷,三種能力.  
1) 肩部兩對角會唔可以伸展,無咗火嘅力量
2)無咗前臂變出嘅水炮
3) 對翼唔可以"擘開" 露出發電裝置

第3當然難度更高.  同埋火水就算有都要買兩隻.  (睇twitter, 配超機戰alpha3真男嘅泰勇氣買咗三隻添!!)

加魂effect.
風!  DEAD LONG FOON!!!

山!  核子導彈發射!

地!  Atomic Quake!!

月!  J-Kaiser!!

烈!  烈冥王攻擊!!

同SRC嘅志雷馬差不多size,呢樣幾好

由於係森木靖泰設計,幾似RX-105.  呢樣嘢曾經喺SD中影射過,機動武神天鎧王正正係志雷馬加Xi 高達.

當年嘅畫冊

屈機的進化

隨著佢, Bellvine, Final 斷空我, 同力士拿MK 2,我諗剩餘超機戰出現過嘅嘅幻之機體,應該掙隻Blood Temple.  我唔知大豪寺凱嘅Aestavlis Custom 算唔算,因為本作瓜咗,黑馬王子應該無佢嘅機體.  超機戰原創.
仲有邊隻幻之機體  我miss咗?

P。S。

https://ameblo.jp/gscrobo/entry-12614369861.html?frm=theme
官方blog有post佢哋原本想加嘅影子地台,仿照畫中嘅獨特影子。  可惜budget有限,所以無要到,但個blog照post,可以自己A4size打印出。

:handshake:

啊~~ 一個毒性強烈既分享文啊

謝謝 大大
想問一問, 如果淨係素組+滲線效果會唔會好差?
砌慣笨大d野, 未試過呢間廠。
見大大砌到咁靚又心郁郁...
正喎師兄,隻Layzner MK 2係咩產品?

當年記得明明雜誌出晒可變型Layzner MK 2 嘅設定,但最後到tv完結都係元祖Layzner踩到尾,唔知發生咩事?
leungpak 發表於 9-9-2020 09:02 AM
想問一問, 如果淨係素組+滲線效果會唔會好差?
砌慣笨大d野, 未試過呢間廠。
見大大砌到咁靚又心郁郁... ...

齋素組滲線效果都OK,對翼本身係上咗紫藍色, 分色唔錯。  視乎你要唔要貼紙,都好多黑色貼紙。  我就油返黑色。

但有幾part係我自己執着要似返超機戰要上色。  我盡量校隻紫藍色油背包。  耳仔同胳肋底油泥黃色。

我覺得係實淨,橫掂都成尊佛。
WonderJimmy 發表於 10-9-2020 04:58 AM
正喎師兄,隻Layzner MK 2係咩產品?

當年記得明明雜誌出晒可變型Layzner MK 2 嘅設定,但最後到tv完結都 ...

係魂SPEC, 當年係限定。

我其實都係無睇過,但以我理解係收視唔得提早腰斬,連隻設定Layzner MK II 都無出現。  要喺超機戰同Banpresto隻Another Century's Episode 2 出現.
Duraxyll 發表於 10-9-2020 11:52 PM
係魂SPEC, 當年係限定。

我其實都係無睇過,但以我理解係收視唔得提早腰斬,連隻設定Layzner MK II 都無 ...

Layzner其實成隻叮噹咁嘅樣,真係講唔得上型... :DD