Toysdaily 玩具日報

查看: 21668|回復: 18

[分享討論] 玩具模型倉新店開張

星期三見到佢喺灣仔交加里開張,就喺正我公司樓下,正

店舖是比較細小但主力係模型相關產品幾齊全

模型雖然唔算多但都幾多款

琴日放工落到去見到佢啱啱開箱, 二話不說就入手, 見到好多師兄都入手, 但同場有兩大棟G40正在流淚, 高下立見

同老細傾左一陣話模型油方面會慢慢補足,之後去買油就唔使行好遠去偉利了
昨天也一樣到此一遊,我港島東區買油 & 工具真係幾麻煩,一係柴灣工廈(開黃昏幾小時),模型去偉利就價格貴

現在有呢間 & 188商場2/F鋪起碼油噴筆等工具多咗選擇
呢邊有模型倉開新店,另一邊廣華街X球模型就貼晒紙話要搬遷清貨,十年河東十年河西,X球風光不再。
HighLamb 發表於 9-5-2020 10:08 PM
呢邊有模型倉開新店,另一邊廣華街X球模型就貼晒紙話要搬遷清貨,十年河東十年河西,X球風光不再。 ...

環球角色係完全唔一樣, 佢本身係有自家品牌, 仲要係非常出名, 當然佢肯認真做就最好啦, 懷念當年環球模型!
williamhychan 發表於 9-5-2020 09:59 PM
昨天也一樣到此一遊,我港島東區買油 & 工具真係幾麻煩,一係柴灣工廈(開黃昏幾小時),模型去偉利就價格貴
...

188 依家有兩間
交加里係咪公廁嗰度?{:1_215:}
keroro-1972 發表於 10-5-2020 07:22 AM
交加里係咪公廁嗰度?

我都想知正確位置係邊度?佢同深水埗玩具模型倉是否同一店?
Agito 發表於 10-5-2020 08:29 AM
我都想知正確位置係邊度?佢同深水埗玩具模型倉是否同一店?

FB 見到有, 同埋寫係工作室, 睇地圖似係舊京都附近過兩日先去望下!
keroro-1972 發表於 10-5-2020 09:19 AM
FB 見到有, 同埋寫係工作室, 睇地圖似係舊京都附近過兩日先去望下!

冇錯模型倉新鋪位置舊京都戲院地鋪近交加里公廁旁,

另外188那間其實係鋪頭擴展,新位係普通商鋪,舊位用作工作室噴油,星期一都試咗2小時都OK,不過要預約時間
keroro-1972 發表於 10-5-2020 07:12 AM
環球角色係完全唔一樣, 佢本身係有自家品牌, 仲要係非常出名, 當然佢肯認真做就最好啦, 懷念當年環球模型 ...

自家品牌的軍事模型都並不理想,近幾年都似停止開發新產品,反而中國內地其他廠牌的軍事模型則不斷擴展。

以前就算唔係玩軍事模型,都會去環球買模型油或者工具、書等等;太子女接手後,全間舖係"四不像"。
HighLamb 發表於 10-5-2020 11:43 AM
自家品牌的軍事模型都並不理想,近幾年都似停止開發新產品,反而中國內地其他廠牌的軍事模型則不斷擴展。 ...

軍事模型停止開發新產品其實係好正常, 因為好賣來來去去唔係好多款, 又冇可能同一款不斷出新版, 加埋威龍主力只係陸軍模型周期就更快, 出面都仲有好多外國牌子可以選擇大陸牌子一定唔會買!
HighLamb 發表於 9-5-2020 10:08 PM
呢邊有模型倉開新店,另一邊廣華街X球模型就貼晒紙話要搬遷清貨,十年河東十年河西,X球風光不再。 ...

有冇話搬去邊呀?廣華街間鋪次次入去睇都係拍晒烏蠅嘅!咁嘅生意額係油尖旺區租地鋪邊度做得掂吖!睇怪佢哋遲早要搬去唐樓做樓上鋪先維到皮囉!
rainmaker313 發表於 10-5-2020 01:35 PM
有冇話搬去邊呀?廣華街間鋪次次入去睇都係拍晒烏蠅嘅!咁嘅生意額係油尖旺區租地鋪邊度做得掂吖!睇怪佢哋 ...

唔知搬去邊,以我所知以前窩打老道舖位係環球自置物業,目前是出租給地產公司。樓上以前是"雅閣餐廳",目前則是渣打銀行租用,如果搬上樓,舊"雅閣餐廳"那個位置應該最理想。
其實呢盒RX-78-2有幾精密超可動?
williamhychan 發表於 10-5-2020 10:36 AM
冇錯模型倉新鋪位置舊京都戲院地鋪近交加里公廁旁,

另外188那間其實係鋪頭擴展,新位係普通商鋪,舊位 ...

上址十幾年前也曾出現一間玩具店,當時是康怡廣場搬過去的。