Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 咸超Mebius [Phoenixtriker合體戰機] + [Phoenix Nest基地] 情景 (P.2...

Although I am not a fan of this line of toys, this one looks pretty nice.
Wow....It's great....It's perfect~~mark100~~~
:loveliness::loveliness::loveliness:

MUST POST IT IN............. 精華區~

[ 本文章最後由 koma_rider 於 28-11-2006 10:27 AM 編輯 ]
嘩,我睇到呆左,哈,我早排先賣左對1,2號機
整得好靚呀大大:no:
我都同意呢架機幾好玩架∼好多合金成份,我都無玩開咸野都鍾意佢地,
屋企無位先迫住放咁的野
淨1,2號好靚,合埋3號好似太多野,所以我無買3號:DD

[ 本文章最後由 beckham 於 28-11-2006 11:22 AM 編輯 ]

Phoenix Nest 重塗前(上)後(下)比較圖:

如圖所見產品很多部份沒有根據特撮原設塗色,上面的官方圖片已很有技巧地局部調暗...
務使奇重的光面塑膠感,及兩側沒有塗色的部份得以隱藏...
而且實質中間部份及雙翼只是塑膠原料的灰色...
與合體戰機放在一起完全格格不入...

於是唯有根據特撮原設 repaint,其他部份也不太困難,
但正中灰色部份不知下了什麼機關鬆下螺絲後仍不能分離...
唯有硬著頭皮下用遮蓋膠紙沿兩邊仔細地貼好...及蓋好正中間透明窗戶部份...
再沿兩邊將機地兩面露出的大面積用膠袋密封包好才重新噴上銀色...
另外鋸掉底座使基地不能[穩踏實地]的6隻腳,
最後於全機地所(除正中間透明窗戶部份)噴上一層消光透明油便成~
It's great~~~:shiny:
頭像被屏蔽
頂咯!原來場景系大大自己做0架?0仲以為系原配添~好正啊!
頭像被屏蔽
thats coooool.........
型呀~~~~~~~~~
Cooooooooooooooooooool!  And can feel your passion in your stuff!  Great!  :)
好正......架機好真
:@毒性強烈:time:
真係好堅!!!!
我都想有一個基地......
你應該是買了太原街果隻吧......:)
原文章由 Dick.Po 於 30-11-2006 07:04 PM 發表
真係好堅!!!!
我都想有一個基地......
你應該是買了太原街果隻吧......:)

唔係多得大大你都唔會入倒架超筍價戰機呢~!  請再受小弟一敬~!

至於個基地我都有去太源街搵過但可能來遲一步...
我果個係得 [koma_rider] 同 [德哥] 告知晌九龍灣MTR附近買倒(last一盒)的~

[ 本文章最後由 人仔貓 於 30-11-2006 10:26 PM 編輯 ]
整到好靚呀
初初我重以為一買番黎就咁勁架tim
頭像被屏蔽
貓兄呀貓兄, 果然係"餅 , 越老越堅"! :shiny: