Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 想問高達出現過邊幾個機設者?

原文章由 熱狗 於 23-8-2007 11:33 PM 發表

我總覺得神盾起碼不會是大河原的設計, 一來身形正常, 二來大河根本唔會識玩變形系統 (玩合體佢就識)

Strike就好明顯係大河架啦~ 但你又唔好話我歧視佢, d裝備又唔似係佢風格囉, 尤其係劍西

"西"其實我覺得唔多大河原,不過佢果個動畫稿係都要畫到腰長腳短,充滿大河陣除。

Buster就打死我都唔信係大河原設計,佢點識將兩支腰炮咁玩?! 佢只識得放o係膊頭o既o者~:!
頭像被屏蔽
E個問題真係考起我,因為好多部我都好鐘意,最鐘意係MK 2,但係我唔知邊個設計
原文章由 拉打仁 於 24-8-2007 12:12 AM 發表
E個問題真係考起我,因為好多部我都好鐘意,最鐘意係MK 2,但係我唔知邊個設計

應該係藤田一己,有錯請指正
原文章由 WonderJimmy 於 24-8-2007 00:14 發表

應該係藤田一己,有錯請指正

mkII is 大河原....:!
原文章由 WonderJimmy 於 23-8-2007 23:28 發表

山根o係seed真係好似只玩船艦 (所以Archangel同Minerva我都覺得幾好),但其他MS大部份都係大河一個殺晒。

等似,好似頭5架GAT-X係出自阿久津潤一?

Bingo!  But 阿久津潤一 design is so complicate, so all linear graphs are retouched by 大河原 for the sake of easy drawing in TV....
原文章由 熱狗 於 23-8-2007 11:44 PM 發表

出淵裕嘛!

這也是Bandai"幫佢搵到錢又有才華\\"的機設者被打入冷宮的例子囉!!

在Wing時條友變左服裝設計! :no:

真係唔知佢想轉行定係Bandai老屈佢啦! :cool:

不過感! 條友的MG Hi-Nu可以 ...

MS Igloo 入面的 "茲達" 好似係 出淵裕設計.
喱個問題好怪...

樹關...有關 Gundam 世界內嘅機械設計者...多如繁星...

參與最多嘅就當然係 大河原 邦男 啦...(係姓大河原...名邦男...おおがわ くにお...Okawara Kunio...唔係大河...)

但小櫻覺得佢從機甲戰記威龍開始...已經唔掂...家陣仲搵佢設計 Gundam...可能同製造玩具較容易有關...

現在最紅嘅...當然係 Katoki Hajime 啦...小櫻覺得佢...「改良」原設計嘅能力一流...佢嘅設計畀人覺得精密得嚟又夠簡潔唔多餘...好實在...

查實小櫻想確認下...Zeta Gundam 嘅機設原案分別有大河原邦男 (Mark II)...永野護 (Zeta Gundam、百式、卡碧尼)...但似正式決定稿係由藤田一己執筆...

至於 Double Zeta...原設定係小林城...但整套作品...大部份機械都係明貴美加搞掂...

仲有...記得 Gundam F91...初期由大河原邦男執筆...但後嚟就要安彥良和執手尾...

V Gundam...V2 Gundam...設計者係 Katoki...

小櫻上
大家數漏左....近藤和久有參與0080系列....
其實我完全唔覺得有乜野人俾人打入冷宮
只係各有發展,大部份都係好來好去的,而且個個撈過高達都好發
永野護,佢同富野同SUNRISE好Friend,只係為左自己興趣而去搞五星,後來咪又同富野合作搞Brain Powerd?
出淵裕,其實佢老本行唔係機械人,而係戰隊(主要負責奸角)同rider.你知唔知木野Agito同所有怪物都係佢design?
河森呢,佢始終有自己的代表作,有幾套超時空續集做.所以先唔再掂高達呢條line.

反而,而家個個月幫BANDAI生金蛋的KATOKI HAJIME,我覺得佢真係愈來愈懶了.食高達食過世都仲得,冇晒自己作品....

下一個出位勁人,應該係客串"孖零",以"Full Metal Panic"上位的機設師海老川兼武

[ 本文章最後由 K66 於 24-8-2007 03:29 AM 編輯 ]
原文章由 Gundam@EFSF 於 24-8-2007 12:17 AM 發表

Bingo!  But 阿久津潤一 design is so complicate, so all linear graphs are retouched by 大河原 for the sake of easy drawing in TV....

到我想插嘴時已去到 p.4....................... :(

AS I know, the first G-ATX series are also come from 大河原, but most Astray series are no doubt that come from  阿久津(except the rubblish Delta Astry...............)!  But, the redesign of PG Strike is really come from 阿久津!  :)

Please advise if I,m wrong!  :)
原文章由 K66 於 24-8-2007 03:25 AM 發表
永野護,佢同富野同SUNRISE好Friend,只係為左自己興趣而去搞五星,後來咪又同富野合作搞Brain Powerd?
出淵裕 ...

Now Unicorn is his show off time, right?  :)  Except Gegra Solo, all designs from him in Unicorn are soooooooooooo great!  :)
頭像被屏蔽
原文章由 Gundam@EFSF 於 24-8-2007 12:15 AM 發表

mkII is 大河原....:!

不是, 是大河原concept但籐原氏修正:o
頭像被屏蔽
[quote]原文章由 小櫻 於 24-8-2007 01:16 AM 發表
喱個問題好怪...

樹關...有關 Gundam 世界內
原文章由 K66 於 24-8-2007 03:25 AM 發表
出淵裕 ...

我就不嬲唔太欣賞katoki, 佢紅我覺得被吹捧過龍, 唔係當年手辦中日兩地下下都「自改卡版」, 我諗佢都未必真係有咁多人識, 佢s-gundam同0083、MS07B3的確好出色, 但好多修改作品, 只可齋企, RX78-2 已經係表表者, 企o係度就型、「機械感」就一流, 但係一d都唔實用, 小腿過長根本無可能跪低, 手腕無可能向下活動, 根本無可能手持bazooka、好自然地持劍,  盾牌一定要扣o係手背, 都唔知點擋...  做左MG 設計後, 卡版又唔似卡版, 忠於原著又唔係... 連自己design o既0083 MG GP03S、 GM同zaku F2... 唉! 我只能話焗買, MG 我諗改得出色, 除左08小隊d EFSF o既MS 外, 小弟就諗唔到了...
:unhappy:
我心目中
1) 永野 護 最正.  華麗的有華麗.  實用的有實用.
2) 小林誠.
3) 藤田 一己
4) 大河原邦男, 始終都係Gundam界重要人物, 教fans又愛又恨.
5)Katoki Hajime.  係有dd料ok.  但條友有d 太overrated.

Heavyarms Custom 證明佢d機設走火入魔得唔make sense.  塊版咁 薄, 點可能射d咁長ge 飛彈 ar?  又唔係Super 糸.
印象分大減!

[ 本文章最後由 Duraxyll 於 23-8-2007 10:56 PM 編輯 ]