Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] GUNDAM UNIVERSE 系列

denniskwong 發表於 1-8-2023 09:35 AM
呢個系列係咪炒熱左? 之前見隻隻都大平賣, 近日見隻閃光高達要成 $17x...

咩事...... ...

早幾頁都說此系列做得起實在始料不及

HG價, 唔齊料但唔洗砌唔洗油, 平過ROBOT魂, 咁都被BANDAI找到一個市場落位, 吹脹
另外一個賣點係全部高達產品無得此LINE可以: 用力掟落牆都唔會爛的, 包括天線都唔會斷, 係勁
熱狗OO 發表於 1-8-2023 10:11 AM

HG價, 唔齊料但唔洗砌唔洗油, 平過ROBOT魂, 咁都被BANDAI找到一個 ...

B記一早就知道市場需要點打喇,呢個系列其實屬於硬指標,瞄準北美市場打,對標Hasbro、NECA等一眾6吋可動掛卡裝產品。關節數、材質都類似,就係for求其扭,掟都唔爛嘅兒童玩具。
其實B記算從《捍戰太平洋》開始搭呢個雞棚(之前MIA唔算,因為冇卡通片推廣搭售,衰咗),為求高達真人電影上畫時可以一舉拿下北美市場,無奈《高達》套電影只聞樓梯嚮,6吋產品線搞幾年賺蝕都要繼續推,起碼推到電影上再調整
熱狗OO 發表於 1-8-2023 10:11 AM

HG價, 唔齊料但唔洗砌唔洗油, 平過ROBOT魂, 咁都被BANDAI找到一個 ...

我睇開箱片, 好多都彈呢條line可動差, d件又成日甩, 總之唔襟玩, 冇諗到近期開始愈賣愈貴...

攪攪下好似食玩系列咁, b大整多條特別line, gundam universe ex / special, 出一d名機大機... 又可以賣貴一倍~

睇款, 有時好得有時好差, 可動絕對係差, 但襟玩 甩件亦唔覺因為都無乜件  發表於 1-8-2023 11:43 AM
alien133 發表於 1-8-2023 10:59 AM
B記一早就知道市場需要點打喇,呢個系列其實屬於硬指標,瞄準北美市場打,對標Hasbro、NECA等一眾6吋可動 ...

對正北美市場知, 問題係香港賣賣下都賣得到先好野
熱狗OO 發表於 1-8-2023 11:38 AM
對正北美市場知, 問題係香港賣賣下都賣得到先好野

證明粗玩爛膠都有市場囉,食玩都講緊1魚上落喇,不如整盒成品平膠扭下,但實際賣得都係來來去去幾隻有陪襯嘅款式,例如W、G系列,單拖機型都有閹割配件,淪為清倉常客
denniskwong 發表於 1-8-2023 11:23 AM
我睇開箱片, 好多都彈呢條line可動差, d件又成日甩, 總之唔襟玩, 冇諗到近期開始愈賣愈貴...

攪攪下好似 ...

越賣越貴只得2個原因,一係出貨量少咗,壓力冇咁大唔使開波就劈價清倉,一係代理帶頭升價派貨,店家見銷路尚可就水漲船高照賣。
玩耐咗就明白實屬廉價用嚟鋪下價市場嘅item,全軟膠一體零件,組裝工序少成本低。真係主打收藏嘅產品線,阿B會用硬膠精模注塑製作,Robot魂就係咁上調為二線級別啦
alien133 發表於 1-8-2023 04:29 PM
越賣越貴只得2個原因,一係出貨量少咗,壓力冇咁大唔使開波就劈價清倉,一係代理帶頭升價派貨,店家見銷 ...

此系列有D款係優於其他系列既, 例如樓上某人說的WING系兵機Leo, 絕對好過砌, 呢D機就是WING系FANS都無心機砌架喇

另外GP01FB及Ez-8純講OUTLOOK亦不錯

15米的矮仔機係岩呢個系列, WING/GOD系是非常合適, 因為6吋就係1/100

但依家做紅左有D機開始跳過6吋, 如沙煞比及岩岩隻狼式巴托, 尤其狼式巴托, 不知為何造咁大, 仲幾貴下
熱狗OO 發表於 1-8-2023 04:40 PM
此系列有D款係優於其他系列既, 例如樓上某人說的WING系兵機Leo, 絕對好過砌, 呢D機就是WING系FANS都無心 ...

純屬個人意見:虛火救唔到成個系列,市價漲到咁上下,就有Robot魂成個大系列頂住佢
而且角色選材唔一定齊章,綁唔住買家嘅,GU個市場摸到頂啦,畀到盡時不時跑出一兩隻同R魂冇競爭嘅,個價就起少少
denniskwong 發表於 1-8-2023 11:23 AM

攪攪下好似 ...

唔係呢個系列炒熱左,只係做番正常價,唔再跳樓式插水啫!果隻閃光高達開訂價都係17X,仲記得呢個系列最初開賣果三隻︰WING巾、RX-78、獨角獸都係17X。
呢條Line正如熱狗OO兄所言,出得好唔好真係睇款,好似重炮手高達,配件齊,全身武器艙門可打開,絕對係驚喜之作,但同系列的多魯基斯就真係垃圾一件!
stonekeung01 發表於 1-8-2023 07:31 PM
日本報告
https://hacchaka.net/archives/52098132.html

隻robot魂居然仲可咁白淨無黃到
stonekeung01 發表於 1-8-2023 07:31 PM
日本報告
https://hacchaka.net/archives/52098132.html

就咁睇, 我真係鐘意 gun uni 個比例多過 r魂...起碼大大件夠實淨, 反正我都係站企唔扭
https://youtu.be/NTqR25P2kLc

隻狼王得喎!
denniskwong 發表於 2-8-2023 09:24 AM
就咁睇, 我真係鐘意 gun uni 個比例多過 r魂...起碼大大件夠實淨, 反正我都係站企唔扭 ...

雖然robot魂無表明比例 但佢d機體都係盡量跟同1個比例出 反而uni就用同一個大小尺寸出 係大隻d好睇d 但好玩度都係robot好玩