Toysdaily 玩具日報

查看: 15019|回復: 19

[GUNDAM] 【 舊模時代UC0080】HGUC 044 1/144 RX-77D ガンキャノン

0080入面出過幾秒未有戰果就中咗MS-18E火砲
空降被擊落提早領便當下綫
模型出過一款
2004年模其屬於HGUC前期設計
模件有一定年份唔細啦
齋啪組合我稱舊模
造型還可
可動方面唔好有要求好
前裙甲一體可動.....缺點二
頭部監視鏡都唔係顏色透視部件就知...模件有咁上下年紀......缺點一

the hands on cover art is too big. {:1_374:}

Box art拳頭係大得好誇張,好在模型表現唔跟佢製作啫。  發表於 19-10-2018 03:07 PM
0080機設真係好正,簡潔唔浮誇
可惜呢隻炮灰命,戲中冇表演機會
「0080入面出過幾秒未有戰果就中咗MS-18E火砲」呢個係量産機的命運,否則如何展現主角機NT-1的威力?
小弟最唔鍾意前裙甲一體可動,唔知宜家D HGUC模型係咪仲係咁?
THOUTHER 發表於 18-10-2018 12:09 AM
「0080入面出過幾秒未有戰果就中咗MS-18E火砲」呢個係量産機的命運,否則如何展現主角機NT-1的威力?
小弟 ...

其實全部都係一塊過,但係大部份剪開中間支軸就可解決
THOUTHER 發表於 18-10-2018 12:09 AM
小弟 ...
NT-1只係展現過射頭砲同腕砲
好難評估佢幾有威力

講返RX-77D既然係加膿砲按理裝甲應該俾堆GM厚重
防禦亦比堆GM高
GM快領便當好正常
RX-77D竟然捱唔到一同被擊落有問題....
係量產機宿命?同意
如果套上主腳光環就可破量產機做活靶子咒!

推前一年UC0079時期V作戰長中短距離三人眾
RX-77邊有D型咁癈?阿.巴空戦出現量產型都癈唔過D型
真係一砲不如一砲啊⋯⋯

e+HGUC好少裙甲一體化了,正如eddiem249所講可以中間剪開
前提係都要2個ball頭相連種類先得
保証到砌好唔會甩裙甲
早期0080系列的確多裙甲一體化
有d破開唔甩裙甲有d剪咗得支棍仔果d就易甩裙甲視乎設計
閒雜人等 發表於 17-10-2018 10:57 PM
0080機設真係好正,簡潔唔浮誇
可惜呢隻炮灰命,戲中冇表演機會

係囉

到咗Gundam Unicorn時代
機體發展有性能差距
眾RX-77D串燒式被虐破變得更合情合理
RX-77D好似未威過?每登場即做砲灰
完全體現到砲灰機宿命⋯⋯

浪費咗好設定
整個RX-77系最有款係D型

Ps:0080機設係正
0083的出現反而要禮讓
0083機設仲正

very nice~{:1_377:}
純白騎士姬Saber 發表於 18-10-2018 07:42 AM
NT-1只係展現過射頭砲同腕砲
好難評估佢幾有威力

RX-77-D 弱雞係因為要量產而改用鈦合金複合材(同GM一樣),而非 RX-77-2 嘅月神鈦合金。所以77-D絕不能像77-2徒手擋下 Zaku Machine Gun 子彈!

原來係咁,怪唔得77-2勁好多啦!77-D裝甲減省只到GM級別,跟GM登場同一命運......機設浪費咗好可惜呀  發表於 19-10-2018 09:35 AM
我仲諗住有HG 既嘜頭都唔算係舊模。
我鍾意舊HG 幾十蚊一盒有交易,而家新HG 真係又貴又多件,砌到個人都好攰。。。

呢隻量產型鐳射大炮見唔到亮點,暫時無視

早期設計冇亮點都正常除非好鐘意否則就如你所言 出2.0該無望 R魂出該有機會  發表於 19-10-2018 09:27 AM
素組王 發表於 18-10-2018 08:37 PM
RX-77-D 弱雞係因為要量產而改用鈦合金複合材(同GM一樣),而非 RX-77-2 嘅月神鈦合金。所以77-D絕不能像7 ...

正解..........
nkr 發表於 18-10-2018 09:48 PM
我仲諗住有HG 既嘜頭都唔算係舊模。
我鍾意舊HG 幾十蚊一盒有交易,而家新HG 真係又貴又多件,砌到個人都好 ...

不過舊HG既設計確有不足地方就以08小隊B3型老虎作例
咁HGUC版係比舊HG比例係靚少少既
可動方面都好少少啦分別唔差太多

舊HG沙撒比可動好低
HGUC就改善咗可動好玩咗
更重要既係舊HG都唔平得幾多呢

新批HGUC件係多當然定價相應提高
但係分模精細咗塗裝都少補色啦
都有其價值既
最討厭係限定出得多
變形機體改以換件模式重現載具mode
仲衰過HGUC前期可變機體
e+佢哋就係寶係完全變形架某d要抆拳頭啫
當中葛士尼先咁差  拆件變
要完全變形就只好局住玩昇級版MG了

呢隻我都好鐘意, 擔心分色唔夠, 猶豫緊入唔入.
ray1849 發表於 19-10-2018 01:30 PM
呢隻我都好鐘意, 擔心分色唔夠, 猶豫緊入唔入.

分色唔夠要自行補色
各推進器內層塗黃色
眼罩本來係白色膠可選擇塗裝or貼上藍色鏡面貼紙
兩邊圓形塗黑色
肩膊孔道要塗黑色支砲伸縮棍上銀色
鎗/孖砲指示燈塗綠色所以補顔色唔會少
送上素組模樣來對比就可知道
http://hgucmaniax.web.fc2.com/ms-list/guncannon-d.html
另外如果有心機可以將肩甲孔道/砲護罩孔道一同鑽穿效果仲真實好正
https://gunpla-ism.com/gallery/guncannon_massproductiontype.html
6X+售價其實都值得買又唔貴
咁當然模型版可動未算特出GUNDAM FIX FIGURATION #0028成品係好選擇
不過就比較貴
純白騎士姬Saber 發表於 19-10-2018 02:28 PM
分色唔夠要自行補色
各推進器內層塗黃色
眼罩本來係白色膠可選擇塗裝or貼上藍色鏡面貼紙

六草又唔貴, 草草地玩下都唔錯, 今晚入左佢, 謝謝先 :43: