Toysdaily 玩具日報

查看: 10128|回復: 6

[GUNDAM] 2018【新機動戰記】HG-1/144-重炮手高達·改

我想問下當年tvb啲譯名 wing系列喺直接叫英文定點   小丑又叫乜  仲有張5飛2部    同武神傳嘅都唔太記得  
nimiao 發表於 27-5-2018 10:28 PM
我想問下當年tvb啲譯名 wing系列喺直接叫英文定點   小丑又叫乜  仲有張5飛2部    同武神傳嘅都唔太記得   ...

犀利辛苦曬   G睇網上淨低嘅5集     美國之星駕駛員好似叫卓波迪·古洛特  玫瑰嘅佐治·戴山度   金剛石嘅阿魯高·加路斯基   蔡彩施 dragon喺叫神龍(但喺我印象中好像叫天龍)

個表同我D記憶有出入
大台係叫高達沙多洛,唔係沙多洛高達
仲有應該係重炮手,TV版WING ZERO好似有中文名
因為印象中希羅受零系統影響個時
成日講零式乜零式物,俾答案佢之類
雙龍高達TV強化後ALTRON叫雙頭龍高達
LEO係里奧
莉莉娜.洛利亞(前期) 莉莉娜.卑斯賴多

跟住OVA機名並唔係咩CUSTOM
設定上就係TV個五部機,只不過萬代要厄錢賣模型
所以先重畫D機設,CUSTOM係用響模型度黎區別
因為機號&機名完全一樣,正如D新模型現在用EW
當年萬代模型4部都加CUSTOM,得雙頭龍用愛稱NATAKU
唔知係咪OVA入面無人講過五飛部機名,
講返OVA TVB譯名,NATAKU 係五飛對自己部機嘅稱呼
只記得叫哪X克,正如迪奧叫死神"拍檔"
Taurus 聽到OVA音叫"陶勒斯"
另外唔知為咩OVA同TV有D改咗名
TV杜魯斯→OVA托力斯
TV多魯基斯→OVA杜魯基斯
TV薩古斯→OVA積斯

最後大台G嘅覺得叫神龍高達,完全0回憶
純粹應該有神龍高達個朵,但W係雙龍,咁就係G
^_^

謝謝大大的作品分享啊
沉悶人 發表於 30-5-2018 07:07 PM
個表同我D記憶有出入
大台係叫高達沙多洛,唔係沙多洛高達
仲有應該係重炮手,TV版WING ZERO好似有中文名 ...

我都記得TVB係叫卑斯賴多