Toysdaily 玩具日報

查看: 23630|回復: 17

[分享討論] 如果人老了,玩具去向?

儲玩具已儲了廿幾年,玩具量可裝量二房一廳的一間房,快50了,大家有冇諗過第日D玩具的去向?現階段賣了唔捨得,未必甘等錢洗,賣了揾唔番;留後人他們視玩具為雜物,垃圾。
我諗我會賣減一點,一點送給別人,留一點有特別喜愛的在身邊。
本人在国内的~~筹划紧一个同好联盟~~几个人合租一个可供展示的长期场所~~~类似主题咖啡厅工作室等~~以最低的营运方式作操作滚动~~打造一个文化推广平台~~将每人既藏品做传承~~大家都签个协议~~家人可选择拿走或某种形式继续执行等。。。。反正都有四五个人意向比较积极咯~~望尽快实现。。。不竟人生无常~:67:

人,死了就死了,那時之後會如何不重要
把握現在,

喜歡的開盒多玩1分鐘,
勝過死後被清潔工當垃圾丟,
交代一下親人,
值錢的,都可以拿上網上,就可以了

第一個問題, 你想唔想後人為你收藏品而煩惱(假定他們不想繼承你的玩具)?
所以我成日話要襯有氣有力時要盡量放售減持玩具, 免得將來玩具被監平監賤賣走(因家人不知價), 或被當垃圾直接掉棄....
這也是愛玩具的一種方法吧~
玩玩具既年齡層其實得返我地呢個年紀,下幾代已經唔多要呢類野,我諗要抽時間同自己既玩具影下相寫底邊啲野要點處理。一來又可以係影相時諗下件野仲會唔會留係身邊,二來又以回憶一下拎件玩具出黎玩兩野,三黎就係要比個價值同走後佢要去邊。始終得自己知啲野想點安置同變賣都要比家人知隻野咩樣同放咩價位。
太多會賣~~~~~
好彩退坑 (8~9 成) 只儲/留HT IM .... 已轉玩佔位小的興趣....{:1_214:}
10幾年前已經有人出過呢類post.

唔知當出過呢類post的師兄而家點處理呢?
滴滴仔 發表於 14-5-2018 03:21 PM
好彩退坑 (8~9 成) 只儲/留HT IM .... 已轉玩佔位小的興趣....

你頭像既想當年買product都可以好佔位{:1_203:}

いただき……まゆゆ{:1_221:}

百龍天舞 發表於 14-5-2018 05:02 PM
10幾年前已經有人出過呢類post.

唔知當出過呢類post的師兄而家點處理呢?

轉玩其他野...養魚,音響,勞力屎.....大把野玩......

Ching ... 萬用句

" 有人辭官歸故里 有人漏夜趕科場"
chlycab 發表於 18-5-2018 04:17 PM
你頭像既想當年買product都可以好佔位

いただき……まゆゆ

你都" 虎呀 " la ...:36:

AKB冇mayu .... 好睇好山本彩...有樣有身材....正呀 !!
雖然我未到呢個年紀, 但都有諗過, 到呢個時候啲玩具可以點, 賣減啲, 留返幾隻心愛既傳比後代或者燒埋佢?
雖然我都未到呢個年紀
都唔係玩o左玩具好耐
但見屋企地方愈黎愈小
都要割愛賣咁少少 費時到時俾屋企人當垃圾掉o左仲心痛
當係俾個機會d玩具搵住好人家...
其實, 正如你睇過一套好電影, 食過一餐美味晚餐, 甚至上過一條美女, 老了這些東西你又會如何處理呢?買玩具不又是一樣,嗎?