Toysdaily 玩具日報

查看: 8908|回復: 12

[玩具攝影] Nier 2B - Automata 尼爾

無打過尼只games, 但2B的人形設計好中. 所以早訂
還首次入手全包膠P牌body. (現時的全包膠body完全無模線, 3點仲上埋色認真唔錯)

頭不帶眼罩樣子都ok, 不太膠, 但包膠body著衫較難

好像包膠色移的話無得救, 呢只基本移硬:26:

試下相, 之後再加D大動作相

師兄SuperDuck那款?
多少入
玩具新丁 發表於 2-1-2018 05:52 PM
師兄SuperDuck那款?
多少入

係呀 super Dxxk

我真接陶佬買,人仔6xx 左右
個包膠真係正到痺,我選的那款波地有做埋下部,(得那型號)。,但件衫超難著,著之前我洗過兩次,希望對甩色有幫助,而因驚甩色,眼罩之後我都除左算了。
bfish 發表於 2-1-2018 10:01 PM
個包膠真係正到痺,我選的那款波地有做埋下部,(得那型號)。,但件衫超難著,著之前我洗過兩次,希望對甩色 ...

我body 係 no s22A. ,不只上色,還好真實有埋個shape.........我不知其他型號是否下身無上色

唔帶眼罩又無咗個感覺⋯⋯

眼罩會色移,不要久帶...  發表於 3-1-2018 07:23 PM
nela 發表於 2-1-2018 08:26 PM
係呀 super Dxxk

我真接陶佬買,人仔6xx 左右

謝謝,旺角已經冇現貨了,要買真係要淘仔
你呢個似係細胸BODY 已經冇咁難著
P記D包膠女整體比較豐滿, 胸可以揀大中小不是問題, 最大問題係屁股同大小腿, 非常豐滿又無得揀, 好多褲同蔑直頭著唔到

P.S. 爽生粉可以幫到手著衫易D, 而且仲可以保護素體減少黐塵/毛, P記包膠比其他廠牌特別容易黐

另外我推薦山風包膠素體, 整體身形比較漫畫向, 瘦D, 修長D, 基本上咩衫褲都著到
炒飯俠 發表於 3-1-2018 05:14 PM
你呢個似係細胸BODY 已經冇咁難著

是呀~ 只是M胸, 因不喜太誇張上身, 而且2B sell 下身多 ....
Guts 發表於 4-1-2018 10:40 AM
P記D包膠女整體比較豐滿, 胸可以揀大中小不是問題, 最大問題係屁股同大小腿, 非常豐滿又無得揀, 好多褲同蔑 ...

謝謝指教 ...

包膠第1次玩, 之前無比較, 但做得很正, 相反仍未有個靚頭 match ( HT blk widow/ Scarlett witch/ 貓女 膚色太深) ...

爽生粉 .. mark 底先 .. thanks
那 body touch wood 移了色怎辦 ?? 可用 oxy10 ..?

山風包膠素體 ---> TB 或是日本訂 ??
nela 發表於 4-1-2018 12:07 PM
謝謝指教 ...

包膠第1次玩, 之前無比較, 但做得很正, 相反仍未有個靚頭 match ( HT blk widow/ Scarlett ...

正名 嵐3.0 ver (淘記有啦)
基本上同P記做工同一檔次, 只係體形漫畫向, 修長

包膠膚色配頭雕膚色係死症, 粉肌,白肌, 點配都有色差, 始終唔係同廠出品, 隻眼開隻眼閉吧

色移, 深色衣物特別係假皮/人造皮, 必移~ 用冷水清完 擦乾, 上爽身粉保護, 佢自自然會轉淡, 但點都會有少少深色左, 所以我一隻人配一套衫, 著左就企櫃唔會換衫了

始終包膠素體都算實惠, 3,4百蚊一隻, 不需要考慮太多了, 依家一隻SHF, FIGMA都下下4,5百蚊啦, 又細隻, 400蚊一個1/6超真實素體真係無怨念了

Guts 發表於 4-1-2018 01:47 PM
正名 嵐3.0 ver (淘記有啦)
基本上同P記做工同一檔次, 只係體形漫畫向, 修長

search 到了. Thx
看看之後有那款自組人偶o岩就試下這個牌子素體

色移..收到...總體也是要 Johnson 幫忙 !~~
figure 價, 比 figma ... 係figma 越來越貴 .. 不過自組 1:6 .. 頭雕好重要, 套衫也要 fit, 樂趣也在其中. 玩法不同 1:12

ching 可以 show 下你既珍藏嘛 :handshake: